likeBalaton.hu | 2022.03.25. 12:00
Veszélyesen száraz a fonyódi nádas – Készülnek a tűzoltók
A tavalyi év egyik legnagyobb tüzében százhúsz hektárnyi nádas égett le a fonyódi berekben. Most itt gyakorlatoznak a tűzoltók, akik feltérképezik a beavatkozások lehetséges akadályait.

A tavalyi év egyik legnagyobb tüzében százhúsz hektárnyi nádas égett le a fonyódi berekben. Most itt gyakorlatoznak a tűzoltók, akik feltérképezik a lehetséges akadályokat.
Ahogy a likeBalaton.hu is beszámolt róla, tavaly februárban hatalmas tűz keletkezett Fonyód külterületén, a Turul utca közelében.

Olyan nagy volt a tűz, hogy a Balaton északi partjáról is jól lehetett látni.

2021. februárjában nyolc település ötven tűzoltójának végül tizenegy óra leforgása alatt sikerült összehangolt munkával megfékezni a lángokat, így a Natura 2000-es területnek több, mint felét sikerült megmenteni a tűz pusztításától.

Felkészülnek a hasonló helyzetekre
Fotó: Kajetán Jácint

 

Gyakorlatoznak a tűzoltók

Amíg a természet ki nem zöldül a mintegy háromszáz hektáros fonyódi berek kiemelt figyelmet kap. A marcali hivatásos tűzoltók minden szolgálati csoportja végigjárja azokat az útvonalakat, amelyek egy esetleges tűzeset során természetes akadályt jelenthetnek a lángok mihamarabbi megfékezésében – tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

– Alapvetően egy mocsaras, náddal sűrűn benőtt, 300 hektáros területről beszélünk, amelyen a közlekedés nehézkes, ugyanakkor jól járható utak szegélyezik – tájékoztatta a marcali hivatásos tűzoltókat Hajdú Tibor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Feltérképezik, hol lehet közlekedni
Fotó: katasztrofavedelem.hu

Mocsárjárókkal közlekednek

Ezekre a földutakra sok esetben a gépjárműfecskendők nem tudnak ráhajtani, viszont a terepjárók és a mocsárjáró könnyedén végig tud menni rajtuk. A mocsár nem olyan mély, hogy egy ember el tudjon merülni benne, a szakember mégis óvatosságra intette a tűzoltókat. A gyakorlat során a beavatkozó állomány feltérképezte a növényzettel sűrűn benőtt részeket és azokat a csatornákat is, ahonnan a vízutánpótlás biztosítható.

 

Nyitókép: katasztrofavedelem.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva