Kis Adrienn / lakaskultura.hu | 2021.01.29. 09:00
Vízparti idill Fonyódligeten
A Balaton déli partján található ház maga a nyugalom szigete, de ha a tulajdonosoknak úgy tetszik, akár a társasági élet központjává is alakítható – írja a lakaskultura.hu.

Németországban élő négytagú magyar család a Balatonnál Fonyódligeten keresett olyan vízparti ingatlant, ahol felépíthetik álmaik nyaralóját: egy helyet, ahol nemcsak pihenni tudnak, de vendégeket is fogadhatnak. Miután rátaláltak a telekre, elkezdődött a tervezés, amelyben Szabó Moni és Borsós Erzsébet, a Home Decor Stúdió lakberendezői segítettek.

A szakemberek már ismerték a család ízlését, mivel korábban a budapesti lakásuk kialakításában is részt vettek. A tulajdonosoknak határozott elképzeléseik voltak arról, hogy mit szeretnének: mindenekelőtt ragaszkodtak hozzá, hogy a lehető legtermészetesebb legyen a Fonyódligeten található nyaraló berendezése.

Egy szép nyaraló Fonyódligeten és gyönyörű kilátás a Badacsonyra
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

– Igyekeztünk minél több helyen tömör fával dolgozni, és kezeletlenül hagytunk bizonyos felületeket. A nappaliban például az egyik falat deszkával borítottuk, a padlót pedig fehérített tömör tölggyel burkoltuk. A letisztult alapokhoz élénkebb színű bútorokat, kiegészítőket társítottunk, de játszottunk a natúr fa különböző árnyalataival is – emlékszik vissza Moni.

A nappali teres és fényes
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

A ház tervezése és a lakrészek kialakítása során a közösségi térként funkcionáló helyiségek álltak a figyelem középpontjában. A nappali- konyha-terasz hármasa az épület teljes hosszában kapcsolódik az elbűvölő kerthez, illetve a Balatonhoz.

A fürdőben is alkalmaztak fahatású burkolatokat
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

– A fahatású kőburkolat azt az érzést erősíti, hogy a szabadban van az ember – magyarázza Moni. – Az udvaron több helyen megjelenik a szürke szín, és itt is szerepet kapnak a bent alkalmazott terméskő falak. A kert esetében szintén egy központi tér kialakítása volt az elsődleges feladat – ez a nyári konyha a kemencével és a grillezővel; a másik oldalon, az árnyékos részen, ahol jakuzzi is található, egy nagyobb relaxálósarok kapott helyet.

A ház egyszerre családi menedék, de több vendég fogadására is kiválóan alkalmas
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

A kert végében pedig egy nagy méretű stéget építettünk, így egy kis csónakkal akár pecázni is mehetnek a háziak. Bár a tulajdonosok ragaszkodtak a természetes anyagok használatához, a ház technológiai szempontból a legmagasabb elvárásoknak is megfelel.

Kertipartikra készen…
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

– A kellemes hőmérsékletről a mennyezeti hűtő-fűtő rendszer gondoskodik, ami azért is különösen szerencsés megoldás, mert így sehol nem kell radiátorokat kerülgetni a nyaralóban – mondja a szakember. – Mindössze annyiban nehezítette meg a tervezési folyamatot, hogy már jó előre ki kellett találnunk a lámpák helyét, ugyanis egy esetleges későbbi plafonfúrás tönkretehetné a fűtési rendszert. Még a fatüzelésű kandallót is erre a rendszerre kötöttük rá.

Manapság már mindenből létezik „okos” változat, így talán nem olyan meglepő, hogy ez bizony egy valódi „okosnyaraló”. Szükség esetén – távirányítással – Németországból is tudják szabályozni például a szobák hőmérsékletét, ami kétségtelenül nagy pozitívum, ha a hideg hónapokban utazik haza a család. Emellett természetesen elektromos redőnyöket is beépítettek – mindezt annak érdekében, hogy az itt töltött hetek alatt teljes kényelemben élvezhessék a pihenést.

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva