„Halló, itt Balaton!” | Fonyód
Időpont
Az 1950-es évek közepétől Bata Lőrinc rendszeresen gyűjtötte a fonyódi és balatoni rendezvények plakátjait, szórólapjait, meghívóit; fonyódi szolgáltatók hirdetményeit. Ebből a gyűjteményből most kiállítást láthatsz Fonyódon.

„Halló, itt Balaton!” — Plakátok Bata Lőrinc fonyódi hagyatékából

Bata Lőrinc 1954-től a fonyódi járási könyvtárban, majd 1956-tól a fonyódi könyvesboltban dolgozott. A könyvterjesztő munkájáról Ember Judit 1974-ben készült „Az olcsóját és a jóját” című dokumentumfilmje. Szenvedélye volt a sakk, feladványokat is készített, ezek 1939-től kezdődően újságokban is megjelentek. 84 éves korában hunyt el 1991-ben.

Az 1950-es évek közepétől Bata Lőrinc rendszeresen gyűjtötte a fonyódi és balatoni rendezvények plakátjait, szórólapjait, meghívóit; fonyódi szolgáltatók hirdetményeit. Elrakott több településismertető prospektust is. Összefoglaló néven ezeket kisnyomtatványoknak hívjuk. A saját házának a padlásán tárolta évtizedeken keresztül őket, majd a halála után egy részük a fonyódi könyvtár tulajdonába került unokahúga, Bata Márta jóvoltából.

Több, a plakátokon szereplő program, például a „Halló, itt Balaton!” elnevezésű zenés műsor a Fonyódi Szabadtéri Színpadon került megrendezésre az Országos Rendező Iroda szervezésében, pl. Korda György, Koós János, Zalatnay Sarolta, Hofi Géza fellépésével.

Az összegyűjtött plakátok, szórólapok hátoldalára feljegyezte a monogramját, majd közölte a dátumot, amikor a plakátot begyűjtötte. Időnként itt arra is tett megjegyzést, hogy milyen körülmények között szerezte be a plakátot, például törmelékek közül, kerítésről – kirakatból szedte le, vagy például azt, hogy a műsor elmaradt, ill. azt, hogy a bál jól sikerült, hajnalban mentek róla haza.

Több plakátot kézzel készítettek, ezek teljes mértékben unikális példányok.

A plakátokat többféleképpen is lehet csoportosítani:

– A technikája szerint nyomtatott vagy kézzel készített.

– A mérete szerint A/4-nél kisebb, vagy nagyobb.

– A témája szerint például zenés-táncos rendezvény, irodalmi est, művészeti-kulturális-közösségi esemény, színházi program, szolgáltatás, sport, bál, mozi, lottósorsolás, cirkusz, stb.

– A hely szerint fonyódi, vagy egyéb, leginkább másik balatoni település plakátja.

A plakátokat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásból vásárolt speciális fiókos szekrényekben tároljuk.

Azért, hogy a nagyközönség is megismerhesse őket, bemutatásukra 2023-ban időszaki kiállítást rendezünk és hozzá kapcsolódó katalógust készítünk.

A kiállítás megnyitásának időpontja: 2023. március 18. szombat 15.00 óra

Helyszín: Fonyódi Művelődési Központ (Fonyód, Ady Endre u. 17.)

A program házigazdája Varga István könyvtáros, helytörténész.

A kiállítás megrendezését és a katalógus megjelenését a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A kiállítás 2023. május 31-ig látogatható a művelődési központ nyitva tartási idejében.

A katalógus a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.

 

Fonyódra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva