Mihály Szilvia | 2022.03.07. 08:00
A kék szemű fekete bárányok a balatoni állatpark új sztárjai
Bodza, Daráló, Pocak és Bubu nem plüssfigurák, hanem a gyenesdiási állatpark hatalmas termetű négylábú lakói. Az őshonos magyar állatokat akár kézből is etetheted.

A gyenesdiási Festetics Imre Állatpark és a közeli Természet Háza új néven, Festetics Imre Élményközpontként várja az idei évtől a látogatókat. A főbejárat és a jegypénztár a korábbi Természet Háza bejáratánál lesz a gyenesdiási Dornyai utcában, az állatparkba csak az itt megváltott jeggyel tudtok bemenni, a korábban működő másik pénztár megszűnt.

A főbejárat közelében az ingyenes parkolási lehetőség, pihenőpadok és játszótér is van. Mi minden vár rátok? Megmutatjuk.

Március közepén nyitnak

– Egy komplexebb élményt kívánunk nyújtani, erre utal a névváltás is – tudtuk meg az attrakció új ökoturisztikai vezetőjétől, Varga Péterné Judittól.

Varga Péterné Judit mutatja meg nekünk az állatokat
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A főépületben levő kiállítást felfrissítjük, több interaktív elemmel látjuk el az áprilisi nyitásig. A márciusi hosszú hétvégén nyitjuk az állatpark kapuit, és egy családi programmal is készülünk. Az a célunk, hogy egy teljes napot eltölthessenek nálunk a vendégek. Ehhez számos új programmal készülünk tavasszal és nyáron.

A tavaszi időszak a legjobb arra, hogy az összes állatot jó alaposan megfigyeljük. Még nem zöldültek ki a fák, bokrok, nem hűsölnek, bújnak el az árnyékban az állatok, látjuk, ahogy csapatban mozognak, szaladnak, legelnek, a magaslesekről és a sétányokról is jól átlátható az egész park.

Alaposan megfigyelhetsz minden állatot
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Minél csendesebben közelítitek meg az állatokat, annál bátrabbak, annál közelebb jönnek. Ha hangoskodtok, kiabáltok, akkor az állatok a bokrok közé bújnak.

Kattints ide, és tudd meg, milyen programokkal készül a tavaszi nyitásra a gyenesi élményközpont.

Nem kell mindenhova tigris és oroszlán

– A Pécsi Állatkertből érkeztem, míg ott egzotikus, messzi földön élő állatok bemutatásán volt a hangsúly, itt a hazai állatokat hozzuk közel a látogatókhoz. Én azt mondom, nem kell mindenhova tigris és oroszlán, hiszen sok ember a szarvast és az őzet sem tudja megkülönböztetni egymástól, vagy elképzelése sincs arról, milyen hatalmas egy, a Balaton közeli erdőkben is élő, vaddisznó. A célom, hogy a gyerekek és a családok testközelből ismerjék meg a bemutatott őshonos állatokat, amiket eddig csak a környezetismereti tankönyvek ábráin láttak. A szelídebb fajokat kézből lehet etetni, lesz állatsimogatónk, és a tematikus napokon sok-sok információt fogunk elárulni egy-egy fajról.

Ne adj gumicukrot az állatoknak!

A pénztárnál vásárolható Bubu csemegével nyugodtan megetetheted a birkákat, kecskéket. Adhatsz nekik szénát, de emberi étellel ne kínáld őket, hiszen a szendvics, a chipsz, gumicukor súlyos betegséget okozhat az állatoknak.

A Bubu csemege névadója egy merinói kos volt.
Az állatok alaptakarmánya a széna, a friss vízről télen ugyanolyan fontos gondoskodni, mint nyáron, ottjártunkkor épp a reggelre befagyott itatókat töltötték újra. Zöldtakarmányt és szemes takarmányt is kapnak az állatok, valamint a területükön levő füvet, bokrokat, faágakat is legelik. A vaddisznók és a mangalicák egészen mély dagonyázó gödröket is ásnak maguknak.

Imád gödröket túrni a mangalica
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Többfajta juhot látunk egymás mellett, így szembetűnnek a fajták méret- és külalakbeli különbségei. Most szinte mindenhol vannak kicsinyek, többfajta méretben szaladgálnak és bégetnek az állatok, a rackák kivételével kíváncsian jönnek közel, és falatozzák a tenyerünkből a számukra hozott csemegét.
Van cikta, cigája, magyar racka, magyar merinó. A merino bundát megsimogatni egészen különleges érzés, tényleg olyan, mintha egy puha pulóvert vennénk a kezünkbe.

A cigája juh koromfeketén születik, ezek a fekete bárányok fehérek lesznek nagykorukra, fokozatosan veszítik el a színüket, és alakul ki a felnőttkori bundájuk. Hihetetlenül kék szemükkel néznek ránk, hagyják magukat simogatni is.

A kék szemű fekete bárány
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Folyamatos lesz a parkban a szaporulat, nemrég született egy kis bivaly, a szamárnál, a kecskéknél, a juhoknál is is várható ellés.

Dámok és gímek

A dámszarvasok hímjeinek lapátos agancsuk van, nyárra a színük rozsdabarna lesz fehér foltokkal, olyankor a gyerekek tévesen őzikének gondolják őket. Most még a téli bundájukat látjuk, szinte profi fotómodellként pózolnak nekünk, ők is szó szerint a tenyerünkből esznek. Pocak elmúlt négy éves, nagyon bátor, itt született, nem fél az emberektől.

Fotózol? Akkor pózolok…
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A termetes gímszarvas bika mérgesen fújtat, dobbant, kapar a lábával.
– Szerencsére az agancsát már elvesztette, nagyon agresszív volt, még a bőgési időn túl is bőgött – tudtuk meg. – Méltóságteljes, hatalmas állat, bár agancs nélkül kevésbé impozáns, de egyre nyugodtabb lesz. Az agancsot tavasz elején vesztik el a szarvasok, bár most úgy látjuk, hogy a tőből letört hely kissé nedves, ez nem fáj az állatnak, olyan az elvesztése, mint nekünk egy körömvágás. Csak a növekedési fázisban, nyár végén hálózzák be erek az agancsot, olyankor sérülékeny. Évről évre nagyobb agancsot növesztenek, a bőgési időszakra fejlődik ki a végleges méret és forma. A kiállító térben be is mutatjuk, hogy a nálunk levő bikák agancsai hogyan nőttek az évek során.

Daráló és Bodza

A mangalicák is kíváncsiak, még a harapós szamár is követi a fejével merre járunk.

A kis bivalyt nem engedi közel az anyukája, a többiektől is távol tartja, de a bikával, Darálóval közelebbről is megismerkedtünk. Én is meg tudtam simogatni a hatalmas állatot, de ez egy különleges alkalom, a látogatókhoz nem mennek közel, csak a gondozójukhoz.

Fischer Lajos 2012 óta már minden állatot jól ismer, azt mondja, így, hogy a bivalyok szénára várva kidugják a fejüket a kerítésen, nagyon jámborak, de a közel tíz mázsás állatok bárkit könnyen eltaposhatnak.

– Dübörög a föld, amikor megindulnak – mondja.

A bivaly is békésen tűri, hogy simogassák
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Bodza, a kárpáti borzderes marha lett a másik kedvencem. Szénával etettem, hatalmas nyelvével vette el a kezemből a száraz füveket, teljesen összenyálazott, de életre szóló élmény volt. Ne hagyd ki te sem! Lehet simogatni, kidugja a fejét, várja, hogy odamenjünk hozzá, igazi fotómodell. Ha vele pózolsz, a közösségi oldalakon is sztár lehetsz.

A kameruni kecskék a gyerekek kedvencei, őket lehet az állatsimogatóban egészen közelről is megdögönyözni.

Kétlábúak és házi kedvencek

A baromfiudvarban őshonos magyar tyúkfélék, fedett nyakúak, kopasznyakúak, sárgák, fehérek, kendermagos és fogolyszínű példányok kapirgálnak, a kakas méltóságteljesen vonulgat közöttük. Vannak őshonos pulykafélék és őshonos víziszárnyasok, kacsák, ludak, gyöngytyúkok.

A baromfiudvar ura
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Az őshonos kutyafajta, a puli vígan csaholva köszönti a látogatókat, vannak óriás magyar nyulak, ők a húsvéti program sztárjai lesznek. Jóval testesebbek a lógó fölű törpenyulaknál, hatalmasak, vastag bundájuk pihe-puha.

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva