2018.08.14. 13:35
Családi borászatok: Rádi-pincészet
Egy-egy vidékkel borait kóstolgatva is lehet ismerkedni. De milyen fajták élnek a balatoni szőlőhegyeken, mely borok a legkedveltebbek, s azok hogyan születnek? Most induló Borászportrék sorozatunkban családi borászatokat mutatunk be.

Cserszegtomaji és gyenesdiási szőlőterületeken gazdálkodik a Rádi család. Kizárólag fehérborokat állítanak elő – de a fogyasztők ízléséhez igazodva rosét is kínálnak. Több nedűjüket válsztották már egy-egy település vagy szervezet borává. A családi gazdaságban már évszázadok óta nemzedékről-nemzedékre száll a tudás és a munka.

Évszázadokkal ezelőtt épült az első pince

1868 – ehhez az évhez kötődik a Rádi család és a borászat kapcsolatának kezdete: ekkor épült meg első pincéjük Cserszegtomajon. Rádi közel négy és fél évtizede dolgozik a szőlészetben-borászatban, s fia is folytatja ezt a munkát.
– A régi időkben szinte csak olaszrizling volt, más fajták nemigen fordultak elő. Most már van Irsai Olivér, Ottonel muskotály, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres is – sorolta id. Rádi László. Nemcsak a fajták, a fogyasztói szokások is változtak az elmúlt évtizedek alatt. Míg korábban kedvelt program volt a háznál lévő kis borozóban a kóstolás, ma már kevésbé térnek be ide az emberek. Manapság inkább a gyenesdiási piacon lévő, a Rádi házaspár által működtetett kis borozóban, s a nyaranta megrendezett borfesztiválokon ismerkednek a nedűkkel. Mivel e rendezvényeken ifj. Rádi László kínálja a borokat, tőle tudtuk meg, melyek a legkedveltebbek.

A családi borozó, háttérben a szőlőterületről készült kép Fotó: Keszey Ágnes

Az örök kedvenc Olaszrizling

– Még mindig az Olaszrizling viszi a prímet, mellette a rosé az, ami nagyon közkedvelt. Az ide látogató turisták zöme azért megkóstolja a Cserszegi fűszerest, szeretik az Irsai Olivért, aki pedig a még illatosabbat kedveli, az az Ottonel muskotályt issza, aki az édesebbet, az Szürkebarátot – sorolta a fiatal borász, aki már gyermekkora óta kivette a részét a munkából: akkoriban segített a szőlőben és a pincében, most pedig egyre több feladatot lát el.

Fotó: Keszey Ágnes

Sok a munka, elkélne a segítség

– Másfél hektáros területen gazdálkodunk, s mellette még felvásárlunk szőlőt. 100-110 hektoliter bort tudunk eltenni a pincékben – szólt e termésről a fiatal borász. Úgy érzi, nehéz ebben az ágazatban dolgozni: rengeteg munkával jár, s emellett az értékesítést, a piacra vitelt is ők végzik közvetlenül, de mint mondja: meg lehet élni belőle.

– Nincsen segítség – kapcsolódott ismét be a beszélgetésbe id. Rádi László. A legnagyobb problémája a Balaton-felvidéknek, hogy nincsen, aki szőlőt műveljen. Az idősek, akik értettek a szőlőhöz, meghaltak. A fiatalokat nem lehet bevonni. Szükség lenne segítségre: a szőlőben mindig lehet dolgozni, ezt családon belül oldjuk meg. Gépesítve vagyunk, de azért a kézi munka is kell – mesélt a nehézségekről a családfő. De azért optimista, s a jövőbe tekint.

Nemzedékről-nemzedékről viszik tovább a családi borászatot: ifj. és id. Rádi László Fotó: Keszey Ágnes

Tervek és sikerek

– Az a cél, hogy tovább tudjuk vinni. Minden évben ültetünk pótlásokat, tehát újítjuk fel a szőlőt. Új technológiákat is be kell vezetni. Az egyetemtől (a Pannon Egyetem Georgikon Kar) minden információt megkapunk, ami szükséges mindehhez.

De térjünk vissza a fogyasztókhoz, hiszen őértük van mindaz, amiről beszélgettünk. A Rádi családnak az a tapasztalata, hogy az emberek szeretik a változatosságot, ha több fajtából van kínálat. Elmesélték azt is, hogy a borfesztiválokon szívesen kóstolják a vidék híres borát, a Cserszegi fűszerest. Ezzel a fajtával is büszkélkedhet a család: a Rádi-borok több borversenyen értek el jeles eredményeket, s nem egy nedűjüket települések is elismerték. Idén Gyenesdiás bora lett 2017-es Irsai Olivérjük.
– Ez egy régi, kedvelt, illatos fajta, kellemes ízvilága van. Korán érő: augusztus 20-a körül szüretelni kell. Ami most Gyenesdiás bora lett, nagyon jó évjárat volt: 17-es cukorfokkal szedtük le ezt az Irsait – mesélt a nedűről id. Rádi László. A borászok kiemelték azt is, hogy ez a fajta a Cserszegi fűszeres egyik része, hiszen az Irsai Olivér és Tramini keresztezésével állította elő dr. Bakonyi Károly. Ez utóbbi szőlő meghatározó a család számára. Tavaly a 2015-ös félédes Cserszegi fűszeres Hévíz város bora volt, idén pedig a tavalyi szüretelésű, ugyancsak félédes Cserszegi fűszereszt, a Da Bibere Zalai Borlovagrend zászlóborává választotta. S lassan az idei évjárat is megmutatja majd magát: hamarosan kezdődik a szüret. Azt már látni, hogy a termésmennyiség nagy, de hogy mekkora lesz a léhozam, s milyen lesz a 2018-as bor, az ezután fog kiderülni.

Borok és elismerések Fotó: Keszey Ágnes

Szöveg és fotó: Keszey Ágnes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva