Mihály Szilvia | 2018.10.23. 10:00
Településbemutató - Gyenesdiás
Gyenesdiáson minden adott a gondtalan családi pihenéshez. Itt van a Balaton gyerekbarát strandokkal, hatalmas erdők és kilátók várják a kirándulókat a Keszthelyi-hegységben, és rendezvények színesítik a napokat egész évben.

A Keszthelyi-öbölben fekvő Gyenesdiás szinte egybeépült Keszthellyel, mégis különleges, egyedi hangulatú település. Fejlett az infrastruktúrája, busz-, vitorlás- és vasútállomások teszik könnyen elérhetővé, és kerékpárral is megközelíthető. Akár túrázni szeretünk, akár a vizes programokat kedveljük, itt mindenre van lehetőség.

A falu kabalája, Bala Toni több helyen felbukkan; strandokon, utcákon szobor formában találkozhatunk vele, nyaranta pedig színes gyerekprogramok életre kelt figurája a kis teknős.

Bala Toni, Gyenesdiás

Fotó: Gyenesdiás, Tourinform

Látnivalók

A Diási Játékstrand a Balaton egyik legszebb és legaktívabb strandja, gyerekbarát szolgáltatásokkal, wifivel és egész napos animációs programokkal.

A Nyugat-Balaton egyik legszebben kialakított piactere a strand közelében található, ahol a helyi termelők, kézművesek portékáit vásárolhatjuk meg. A sajtokat, kolbászokat, halakat, borokat helyben is elfogyaszthatjuk, hangulatos a piaci forgatagban falatozni. Rendszeresen szervezett tematikus- és családbarát programok teszik felejthetetlenné a bevásárlást, kóstolgatást.

Fotó: Zalai Hírlap-Keszey Ágnes/archív

A vasúti sínek mentén halad a Balatoni Bringakörút, kerékpárral vagy görkorcsolyával egyszerűen eljuthatunk a közeli, de akár a távolabbi tóparti településekre is.

A Bringatanyán a piac közelében frissítők és helyben készült fagylaltkülönlegességek várják a fáradt pedálosokat, nem messze innét Mónisüti kávézójában kóstolhatunk házias jellegű süteményeket.

A település nyugati részén található Gyenesi Lidóstrand 2018. július közepétől megújulva várja a vendégeket. A gyenesdiási kisebb strand a kisgyermekes családok kedvence.

Lidóstrand

Gyenesdiáson számos egész évben nyitvatartó panzió, hotel, étterem és csárda üzemel, nagy népszerűségnek örvend a kemping is.

A falu felnyúlik a Keszthelyi-hegység lábáig, a Nagymező nevű tisztásról több kilátót is elérhetünk, jelzett turistautak visznek a hegység legmagasabb pontjaira: a Berzsenyi- és a Festetics-kilátóhoz. Ha nincs kedvünk hagyományos túrához, akkor a tornapálya állomásain végigmenve és tornázva garantáltan elfáradunk, miközben megismerjük az erdő élővilágát. A Nagymezőn szalonnasütési és grillezési lehetőség is van, de szigorúan csak a kijelölt tűzrakó helyeket használjuk.

Fotó: Keszey Ágnes

Keszthely és Gyenesdiás határán a 4,2 hektáros Festetics Imre Állatparkban ritkaságszámba menő magyar állatfajokat és vadfajokat tekinthetünk meg.

A Természet Háza látogatóközpontban a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit ismerhetjük meg interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal.

Festetics Imre Állatpark, Fotó: Keszey Ágnes

Történelmi emlékek

Gyenesdiás területén már az újkőkorszakban (Kr. e. 3500) is éltek emberek, de a római kortól egyre több régészeti emlék bizonyítja gazdag múltját. A középavar korból jelentős régészeti lelet került elő.

Nézzük meg az Avar történeti kiállítást a Pásztorházban. A 7. század közepén a mai Gyenesdiáson volt a környék legnagyobb katonai vezetőjének és családjának a lakhelye. Az elhunyt vezért is itt helyezték végső nyugalomra, az érintetlen sírra a nyolcvanas években bukkantak a régészek. A Balaton Múzeum kihelyezett kiállítása páratlanul gazdag betekintést enged a honfoglalás előtti időkbe.

Diás a mai község keleti része, nevét valószínűleg az itt honos dióról kapta.

A Darnay bormúzeumban érdemes megnézni a szőlészeti, borászati kiállítást, ahol tablók, fotók, régi használati tárgyak segítségével ismerkedhetünk meg a település hegyközségi, illetve a környék szőlőtermesztési, borkészítési múltjával, és a névadó dr. Darnay-Dornyai Béla kiváló magyar tudós életútjával és munkásságával.

Gyenesdiáson egész évben színes programok várják a pihenni vágyókat, a téli időszakban adventi gesztenyesütés teszi felejthetetlenné a pihenést.

Nézze meg Gyenesdiáson készült képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva