Mihály Szilvia | 2018.11.06. 18:00
Kis túra a Nagymezőn
A Gyenesdiás határában található Nagymező egész évben kedvelt kirándulóhely. A tisztásról több túraútvonal is indul a közeli kilátókhoz, megmutatjuk, milyen szép ősszel a környék.

A Nagymezőre kényelmes túrázók autóval is érkezhetnek, de az igazi kirándulók kerékpárral vagy gyalog közelítik meg. A Gyenesdiás feletti kirándulóhelyre aszfaltos út vezet, tavasszal itt tartják a szezonnyitó Rügyfakadás ünnepet, télen, ha esik a hó, kedvelt szánkózási helyszín. Minden évszakban ideális a terep kutyasétáltatásra, családi kirándulásra és romantikus sétára is. Innét indul az 1300 méteres erdei tornapálya, ahol 16 állomás várja a sportolni szerető túrázókat.

Az őszi színek kavalkádja már a tisztáson lenyűgöz bennünket, de a Festetics-kilátónál eláll a szavunk.

Fotó: Mihály Szilvia

Érdemes rétegesen öltözni, és sapkát, kapucnit húzni, mert a dombtetőn akkor is erősebb a szél, ha az erdőben nem érezzük.

A tisztás a Keszthelyi-hegység egyik legalacsonyabb pontja, 180 méteren fekszik, innét indulhatunk a 235 méter magasan található 3 szintes Festetics-kilátóhoz. Kényelmes tempóban, az emelkedők miatt meg-megállva gyerekekkel is könnyen megmászható a kilátóhoz vezető ösvény. Fentről körpanorámában tárul elénk a Keszthelyi-öböl, és a hegyek-völgyek ezerszínű rajzolata.

Fotó: Mihály Szilvia

Visszatérve a Nagymezőre piknikező helyek, játszótér, padok várják az elfáradt túrázókat, kézmosó és mosdó is van a tisztáson. Ha nincs sok időnk, vagy nem akarunk túl sokat gyalogolni, ez a túra ideális választás. Egy-másfél óra alatt körbejárhatjuk a hegyet, és élvezhetjük a kilátást, friss levegőt.

Nézze meg a túrán készült képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva