2018.12.21. 09:40
Gyenesdiás legfinomabb süteménye - recepttel
Forró, ropogós sült gesztenye, illatos tea és forralt bor, mellé frissen sült kolbász, egyedi kézműves alkotások a vásárban. No, meg a sütemény verseny! Mutatjuk a győzteseket.

Közel másfél évtizede hagyomány már, hogy a gyenesdiási Községháza előtti téren megrendezik az Adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásár elnevezésű programot, ahova a hideg téli idő ellenére idén is sokan ellátogattak. Szombaton az ünnepi gesztenyés tortát kóstolhatta minden résztvevő, majd a települési betlehemnél felgyúlt a harmadik adventi gyertya is. A Községházán a Varázshangok játszóház várt kicsiket és nagyokat a hétvége mindkét napján, a Pásztorháznál pedig idén először a Családi udvar is csalogatta az érdeklődőket – itt vasárnap a mézeskalácskészítés fortélyait is meg lehetett ismerni.

Vasárnap megrendezték a sütimustrát, melyre nem csak felnőttek, hanem gyerekek is neveztek: az általuk készített finomságokat a zsűri bírálata után a rendezvény vendégei is kóstolhattak.

– Nagyon finom ízek voltak, technológiai hibával szinte nem is találkoztunk. Látszott, hogy sokat dolgoztak, időt és munkát szántak a süteményekre készítőik, minőségi alapanyagokat használtak és szépen dekorálták a süteményeket, tortákat – összegezett Somogyi Zoltán, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke. A zsűri azt is tapasztalta, hogy desszertek kevesebb cukrot tartalmaznak, domináltak a könnyedebb krémek, a fűszerekkel viszont bátrabban bántak a sütemények készítői. S hogy melyek ezek, milyen ízek illenek a karácsonyhoz, azt is megtudtuk az egyesület elnökétől, aki egyben gasztronómiai szakember is.

– Gyömbér, narancs, fahéj, csillagánizs, áfonya, vanília, barnacukor – ennek egy kicsit füstös, karamellás íze van. A csokoládé nem kifejezetten a karácsony íze, de dekorálásban gyakori – itt például láthattunk csokoládéból készült fenyőt. A gesztenyés sütemények is kedveltek ilyenkor – sorolta Somogyi Zoltán.

 

Két kategóriában (torta és házias finomságok) – Varga Zoltánné, Marika néni lett az első helyezett mézeskalács tortájával valamint Mozart kuglófjával.

 

– Én minden évben indulok a versenyen, már többször nyertem is. Mindig mással készülök, de az ünnephez kapcsolódó vagy gesztenyés finomságot választok. Idén a mézeskaláccsal kapcsolatos süteményt szeretettem volna sütni, és találtam egy nagyon jó receptet. Mindkét süteményt most készítettem először, így csak a versenyen kóstoltam én is. Nagy rizikó volt, de bíztam benne, hogy sikerül – mondta el a LikeBalatonnak Varga Zoltánné.

Mozart kuglóf

Hozzávalók:

16 dkg vaj
8 dkg porcukor
citrom reszelt héja
vaníliás cukor

7 tojás
9 dkg kristálycukor
19 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
1/3 dl rummal meglocsolt 6 dkg mazsola
7 dkg apróra vágott főzőcsokoládé
vaj
liszt a formához
10 dkg sárgabaracklekvár
sötét csokoládémáz

A vajat a porcukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral és csipet sóval habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.

Beleforgatjuk a kristálycukorral keményre vert tojásfehérjét, a lisztet, a sütőport, a csokoládét és a mazsolát.

Kuglófformában, előmelegített sütőben 160-170 °C-on 70 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni.

Felforrósított sárgabaracklekvárral és a csomagolás szerint elkészített mázzal vonjuk be.

Mézeskalács torta

A tésztához
8 közepes tojás
8 evőkanál liszt
12 g sütőpor
8 evőkanál cukor
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk szódabikarbóna

A krémhez
50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 tk vaníliaaroma
1 tk őrölt fahéj

A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral verjük habosra.

A tojások fehérjét a cukor másik felével szintén verjük kemény habbá. Adjuk hozzá a cukros tojássárgákat, a sütőporral elkevert lisztet, a mézeskalács fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Óvatosan keverjük össze, hogy ne törjük meg nagyon a tojáshabot.

Öntsük kivajazott 28 centis tortaformába, és 15 perc alatt, előmelegített, 175 °C-os sütőben süssük készre. A formában hagyjuk kihűlni, majd vágjuk két szeletre és kenjük be a krémmel. .

A krémhez keverjük össze a mascarponét a cukorral, a fahéjjal és a vaníliával.

 

A legfinomabb süteményszelet Torsa Beatrix méteres kalácsa lett.

– Kolléganőm, Makó-Hóbár Petra vett rá, hogy induljak a versenyen, és hogy méteres kalácsot süssek. Ezt a család, a barátok is szeretik. A gyerekekkel mindig elmegyünk a gesztenyesütésre, és ezt a süteményt gyakran készítem, így én is emellett döntöttem. Most a nagylányommal, Garamvölgyi Alexával együtt sütöttük, így közös az érdem.

Természetesen a nyertes méteres kalács receptjét is elkértük:

Kétféle piskótát kell sütni. Egy simát és egy kakaósat.
Külön-külön keverem ki a két piskótát, hogy egyforma mennyiségű legyen.

Piskótánként a hozzávalók:
3 egész tojás
14,5 dkg liszt
14,5 dkg porcukor
0,5 dl víz
0,5 dl olaj
fél csomag sütőpor

A kakaós piskótánál 2 ek lisztet kiveszek és belekeverem a 2 ek kakaót.

Kivajazott őzgerincformába öntöm, és 160 fokos sütőben megsütöm kb. 25-30 perc alatt.

A krém hozzávalói:
3-3 dl tej, 7,5 dkg cukor
1 csomag tejszín ízű pudingpor
1 csomag puncs pudingpor, rumaroma
10-10 dkg vaj
Külön-külön megfőzzük a krémeket, ha kihűlt hozzákeverjük a vajat.

Összeállítás:
Felszeljük a piskótákat és váltakozva kenjük a krémeket, váltakozva ragasztjuk össze a piskótakat.
A végén gőz fölött olvasztott tortabevonóval leöntjük és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a tetején a csokimáz.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva