
A Balatoni Turizmus Szövetség a 2023. évben újra meghirdeti a Balaton Fagyija pályázatot. Az apró ötletből kiinduló Balaton Fagyija verseny az elmúlt években kiemelt médiafigyelmet kapott,
a 2014. évi első verseny óta a nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak.
– Az immáron 10. alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók nevezhetnek és vállalkozásonként maximum 2 fagylalttal indulhatnak. Lágyfagylalttal a versenyre nevezni nem lehet. A nyertes fagylalt lesz a 2023. év Balaton Fagyija – tájékoztatta a likeBalaton.hu-t a Balatoni Turizmus Szövetség.

Munkában a zsűri egy korábbi versenyen
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu
Gyenesdiáson lesz idén a zsűrizés
Újdonság, hogy a tervek szerint a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely ad majd helyet a zsűrizésnek.
(Korábban a zsűri járta körbe a cukrászatokat, és a helyszínen kóstolt.) Most a Bringatanyára kell a pályázóknak elvinni a fagylaltkeveréket, vagyis a versenyre szánt 6 liternyi alaplevet, amit a helyszínen kevernek össze, fagyasztják, variegálják és díszítik a résztvevők a gyártásvezető felügyelete mellett. A pályamű elkészítésére fagylaltonként 35 perc áll majd rendelkezésre, előre beosztott fagyasztási sorrend alapján. (A pontos részletekről a szervezők adnak tájékoztatást.)

Fontosak a Balatonra jellemző alapanyagok, mint a levendula
Fotó: Facebook/Nyitott Balaton
Balatonra jellemző alapanyagok
A jeges édességeket a zsűri tagjai többféle szempont alapján pontozzák. Például az esztétikai megjelenés, az ízek harmóniája, a fagyi állaga, valamint a kreativitás alapján. Utóbbiba a még nem túlságosan ismert ízt, vagy az alapanyagok új, innovatív kombinációját értékelik a bíráló bizottság tagjai.
Prioritást élvez a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, pl. a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.
A verseny szervezői az első 20 fagylalt nevezését tudják elfogadni. Úgy tudjuk, hogy a létszám még nem telt be,
2023. május 15-ig várják a jelentkezőket az info@balatontdm.hu e-mail címre.

A 2019-es Balaton Fagyija az Illatos Izabella nevet viselte
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu
Tavaly az Eszterházy epercsoda hódított
Tavaly a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával” elnevezésű hűs finomsága nyerte a fődíjat.

Fotó: Facebook/Nyitott Balaton
Dió, eper és levendula íz vegyült a győztes fagylaltban, amely az Eszterházy torta alapján készült. Pirított diódarabok és levendulás eperöntet bolondította meg a jeges édességet, tetején fehér- és étcsoki díszítéssel.
Nyitókép: Illusztráció/Németh András/sonline.hu