Krausz Andrea | 2023.05.11. 08:00
Tizedik alkalommal keresik a Balaton Fagyiját
Számtalan finomsággal neveztek már az elmúlt 9 év során a balatoni fagyizók, de mindig csak egyetlen hűs finomság nyeri el a kitüntető Balaton Fagyija címet. Idén is várják a jelentkezőket.

A Balatoni Turizmus Szövetség a 2023. évben újra meghirdeti a Balaton Fagyija pályázatot. Az apró ötletből kiinduló Balaton Fagyija verseny az elmúlt években kiemelt médiafigyelmet kapott,

a 2014. évi első verseny óta a nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak.

– Az immáron 10. alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók nevezhetnek és vállalkozásonként maximum 2 fagylalttal indulhatnak. Lágyfagylalttal a versenyre nevezni nem lehet. A nyertes fagylalt lesz a 2023. év Balaton Fagyija – tájékoztatta a likeBalaton.hu-t a Balatoni Turizmus Szövetség.

Munkában a zsűri egy korábbi versenyen
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Gyenesdiáson lesz idén a zsűrizés

Újdonság, hogy a tervek szerint a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely ad majd helyet a zsűrizésnek.

(Korábban a zsűri járta körbe a cukrászatokat, és a helyszínen kóstolt.) Most a Bringatanyára kell a pályázóknak elvinni a fagylaltkeveréket, vagyis a versenyre szánt 6 liternyi alaplevet, amit a helyszínen kevernek össze, fagyasztják, variegálják és díszítik a résztvevők a gyártásvezető felügyelete mellett. A pályamű elkészítésére fagylaltonként 35 perc áll majd rendelkezésre, előre beosztott fagyasztási sorrend alapján. (A pontos részletekről a szervezők adnak tájékoztatást.)

Fontosak a Balatonra jellemző alapanyagok, mint a levendula
Fotó: Facebook/Nyitott Balaton

Balatonra jellemző alapanyagok

A jeges édességeket a zsűri tagjai többféle szempont alapján pontozzák. Például az esztétikai megjelenés, az ízek harmóniája, a fagyi állaga, valamint a kreativitás alapján. Utóbbiba a még nem túlságosan ismert ízt, vagy az alapanyagok új, innovatív kombinációját értékelik a bíráló bizottság tagjai.

Prioritást élvez a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, pl. a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.

A verseny szervezői az első 20 fagylalt nevezését tudják elfogadni. Úgy tudjuk, hogy a létszám még nem telt be,

2023. május 15-ig várják a jelentkezőket az info@balatontdm.hu e-mail címre.

A 2019-es Balaton Fagyija az Illatos Izabella nevet viselte
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Tavaly az Eszterházy epercsoda hódított

Tavaly a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával” elnevezésű hűs finomsága nyerte a fődíjat.

Fotó: Facebook/Nyitott Balaton

 

Dió, eper és levendula íz vegyült a győztes fagylaltban, amely az Eszterházy torta alapján készült. Pirított diódarabok és levendulás eperöntet bolondította meg a jeges édességet, tetején fehér- és étcsoki díszítéssel.

 

Nyitókép: Illusztráció/Németh András/sonline.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva