Keszey Ágnes / zaol.hu | 2021.03.03. 14:00
VR szemüveggel a Balatonnál még a múltba is visszautazhatsz
Akár a patkolókovács vagy a pék munkáját is kipróbálhatja bárki a virtuális világban, a természetben pedig megújul a Nagymező és a Festetics-kilátó, s vadaspark is nyílik. Ez csak néhány újdonság a Bakonyerdő Zrt. fejlesztései közül.

A Keszthelyi-hegység számtalan kilátóval, túraútvonallal és látnivalóval várja a természetjárókat. A terület a Bakonyerdő Zrt. kezelésében van: az erdészet több pályázat és önerő segítségével, összesen 60 millió forint ráfordításával valósít meg fejlesztéseket. Ezek többsége Gyenesdiást, illetve a település környéki erdőket érinti.
Képzeletbeli utunkat kezdjük a Nagymezőn, hiszen ez a kirándulók egyik kedvenc célpontja, egyben a túrázók kedvelt kiindulópontja.

Nagymező
Fotó: Mihály Szilvia

– A Nagymezőn egy jelentős fejlesztés valósul meg: egy játszóvár létesül, két újabb tűzrakó helyet létesítünk, a meglévőket felújítjuk és erdei bútorgarnitúrákat helyezünk ki – mutatta be a terveket Gerencsér Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. ökoturisztikai főelőadója.

Innen, a Nagymezőről eddig is többfelé vehették az irányt a kirándulók, s hamarosan egy újabb lehetőséggel bővül a célpontok köre.

Gerencsér Zoltán a Festetics Imre állatpark egyik új játszóelemét mutatja
Fotó: Keszey Ágnes

– Az egyik fejlesztésünk a Festetics-turistaút kialakítása, amely a Nagymezőt köti össze Vonyarcvasheggyel. Ez egy meglévő erdészeti út, területtisztításra lesz szükség és egy helyen erdei bútorokat helyezünk ki. A Nagymező előtt indul és Berzsenyi kilátó irányába halad majd az út, de nem éri el azt. Innen tovább a Hosszú-völggyel párhuzamosan megy tovább. A nyomvonal rácsatlakozik a piros sávra, amely Vonyarcvashegyen, a Helikon Taverna közelében ér véget, ezt megelőzően, még bent a hegységben egy kedvelt magaslaton egy erdei menedékházat alakítunk ki.

Festetics-kilátó
Fotó: Mihály Szilvia

Ez az út körülbelül négy kilométer hosszúságú lesz, s a tervek szerint nyáron már végig is járhatjuk. Ugyancsak ekkora fejeződik be a Festetics-kilátó felújítása.

Az erdőből a település belterületére érve a Festetics Imre Állatparkban őshonos magyar állatfajok – többek között bivalyok, lovak, szamarak, mangalicák és a baromfiudvarok lakói várják (természetesen a lehetséges nyitás után) a kicsiket és a nagyokat. Az állatpark egy 4,6 hektáros területtel bővül: itt vadasparkot alakítanak ki.

– Ez kötődik a Festetics-örökséghez is, hiszen Festetics Imre gróf volt az első olyan arisztokrata, aki a tudományt a gazdaság szolgálatába állította. Ő volt az, aki Mendelt megelőzően publikálta és alkalmazta azokat a ma már közismert beltenyésztési és keresztezési módszereket, melyekkel javítani lehet az állomány bizonyos előnyös tulajdonságait. Emléke előtt tisztelegve mutatjuk be az őshonos magyar juhfajtákat. A vadasparkba kerülnek Magyarországon élő nagyvadak: gímszarvasok, dámvadak, muflonok és vaddisznók.

Festetics Imre Állatpark, Fotó: Keszey Ágnes

Az új vadaspark területén kialakítunk egy lovaskarámot is, így a környékbeli lovardák segítségével lovagoltatásra is lesz lehetőségünk – mutatta be a terveket Gerencsér Zoltán, aki egyben az állatpark és a látogatóközpont vezetője is.
A fás, erdős területen természetes környezetükben, szinte köztük járva figyelhetik meg a látogatók a vadakat, illetve akár, a hamarosan épülő vadlesekről és pihenőpadokról megtehetik mindezt. Az állatpark területén felújították a karámokat, állatismertető táblákat és új játszótéri eszközöket is kihelyeztek.

A Természet Háza Látogatóközpont pedig – amint a járványügyi korlátozások enyhülnek és létesítmény kinyithat – modern újdonsággal várja majd a látogatókat. Egy VR-szobát alakítottak ki (virtuális valóság), melyben a speciális eszköz segítségével különleges élmény vár a vendégekre.

Néhány napos juhok az állatparkban
Fotó: Keszey Ágnes

– Vissza lehet repülni a múltba és népi mesterségeket ismerhetnek meg az érdeklődők. A speciális szemüveget felvéve egy olyan világ tárul eléjük, mely hasonlít a valóságosra. Egy középkori bognár, vagy kovácsműhelybe kerülnek és dolgozhatnak: virtuális patkót vagy kocsikereket készíthetnek vagy akár kenyeret süthetnek.

Kattints, és olvasd el a gyenesdiási kovácsműhely történetét!

A VR szoba másik látványos eleme a „természet ölelésében” elnevezésű program, mellyel arra szeretnék inspirálni a látogatókat, hogy felkeressék a természeti helyszíneket. Például a Kis-Balatont és a balatongyöröki Batsányi-kilátót, melyek madártávlatból láthatóak a VR-szemüvegen keresztül.
Ha valaki elindul majd az utóbbihoz, szintén találkozhat újdonságokkal. A közeli Szerelemdombon fotófalat állítanak fel, a kilátó alatti területrészen a Keszthelyi-hegység élővilágából kaphatnak ízelítőt a túrázók.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva