Diási Vízimalom - Pékmúzeum, Herbárium és Fűszerkert
Helyszín Gyenesdiás, Malom utca 7
Az egykori Talabér-Bujtor-Osvald – féle vízimalom teljes mértékben megújult, környezete megszépült, az épületben pedig Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium várja a látogatókat. A belépés ingyenes.

A belső rekonstrukció során az emeleten egy közel 10 tonnás pék kemence, egy kiállítás és a malomszerkezet makettje eleveníti meg az egykori vízimalmok világát. Az épület alsó szintjén kap helyet a herbárium, melyet egy helyben telepített, hat ágyásból álló fűszerkert szolgál ki. A szintén Festetics örökséghez fűződő vadászati kultúrát, vadaskerteket leporellókon ismerheti meg az érdeklődő.

A külső rekonstrukció a malom épület 18. századi megjelenését idézi alulcsapó vízikerékkel és zsilipekkel. A vízikereket hajtó Malom-patak a János-forráscsoportból ered.
A víz mellett alakították ki a Forrás tanösvényt, mely 16 táblán mutatja be a helyi növény- és állatvilágot. A sétány a Balatoni Bringakörútra vezeti a látogatókat, melyről a Balaton part, a Gyenesdiási Piac és Rendezvénytér és a Keszthelyi-hegység egyaránt elérhető kerékpárral, vagy gyalogosan.

Nyitva: Nyáron minden nap

Október 1.- december 20. Szombaton és vasárnapokon 13-tól 16 óráig, illetve programok idején

Dec 20.-tól tavaszig zárva

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva