2019.02.02. 20:00
300 millió forintos fejlesztés Hévízen
Újabb, mintegy háromszáz millió forintos fejlesztések kezdődnek a településen, erről is beszélt az év első Városinfóján Papp Gábor polgármester.

Komoly célok kapujában

A Kultúrbarangolás Hévízen című projektre 128 millió forintot nyertek a TOP keretéből.

A cél, hogy Hévíz kulturális örökségét láthatóvá tegyük, különös tekintettel a vallástörténeti elemekre, s így összekapcsoljuk a gyógy- és a kulturális turizmust – mondta Papp Gábor.

– Ehhez már korábban megvásárolt az önkormányzat két ingatlant az egregyi templomnál, s a koncepció fő eleme egy kálvária lesz, amely a két borozósor között halad majd. Emellett a város különböző pontjain, például a templomoknál, információs táblákat helyezünk el, így a vendégek tematikus útvonal mentén (amelynek a vége a kálvária lesz) megismerhetik Hévíz értékeit. Ezzel a turizmus újabb szegmensét tudjuk kiszolgálni.

A Festetics sétány kialakítására 100 millió forintot költhet Hévíz. Ez a gyógytó előtt húzódik majd, ahol a mai szűk, rossz állapotú járdát újítják fel, s lefedik a nyílt árkot. A munkaterületet már átadták a kivitelezőnek. Ide olyan tájékoztató táblák kerülnek, amelyek bemutatják a Festetics-örökséget és a világörökségi helyszínt. A „boldog békeidők” hangulatát idéző sétány július elejére készül el, s ezzel a gyógy­tó ideá­lis környezetben körbesétálható lesz. Új kandelábereket és padokat is telepítenek, s megújítják a zöldfelületet.

Fotó: Mihály Szilvia

– A 21. századi turisztikai trendeknek megfelelően kidolgozott kiállítási tematika a pihenést és a szellemi feltöltődést szolgálja – ismertette a polgármester.

A szabadtéri tárlat bemutatja a Hévízi-tó páratlan gyógyászati adottságait, a gyógyvíz jellemzőit, illetve a környező láp- és mocsárvilág sajátos élővilágát. A gyermekeket pedig szabadtéri múzeumpedagógiai elemek segítik a játékos tanulásban.

A Városinfón elhangzott az is: megkezdődik a térfigyelő kamerarendszer kiépítése, az első ütemben 27 helyszínre 37 kamerát telepítenek. Ennek 72 millió forintos költségét önerőből biztosítja az önkormányzat. A polgármester kifejtette, a városba vezető utakon rendszámfelismerő rendszer működik majd, a teljes hálózatot pedig bekötik a rendőrségre és a közterület-felügyelethez. Később újabb 10 helyszínre szerelnek fel 12, mozgatható infravörös kamerát.

A térfigyelő kamerák az új kandeláberekre kerülnek majd
Fotó: Péter Árpád

Kiemelkedő közbiztonság

Hévíz közbiztonsága európai szinten is kiemelkedő, amit szeretnénk fokozni, hiszen a turizmus egyik fő kérdése ma a biztonság. Ezzel a rendszerrel határozottan, zéró toleranciát alkalmazva figyeljük a rossz helyen parkolókat, a nem megfelelő helyen közlekedőket és a gyorshajtókat is. A telepítés – szögezte le Papp Gábor – nem jár a közlekedést érintő jelentősebb fenn­akadással, az első ütemmel a tervek szerint április közepére végeznek.

Borítókép: heviz.hu

Forrás: Péter Árpád, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva