Mihály Szilvia | 2019.09.25. 10:00
8 órán át nyomják a spinning pedált a Hévízi-tavon
Tudtad, hogy egy jó edzésben levő férfi SpinRacing versenyző akár 45 km/h-val is képes több percen keresztül tekerni? Te mennyit bírsz otthon a szobabicikliden?

Az, hogy egy maratoni sportversenyt rendeznek a Hévízi-tavon, önmagában is különleges. A SpinRacing verseny a sportág újdonsága miatt még izgalmasabbá teszi a programot. A világ leghíresebb gyógytava a mozgásszervi megbetegedésben szenvedők számára kínál gyógyulási lehetőséget, de prevenciós célokra is egyre többen használják.
Nézd meg a különleges tóról készített képeket:

Itt találod a versenyről szóló programajánlatunkat!

Már a sportolók mottójából kiderül, hogy a SpinRacing nem egy kényelmes szobabiciklizés és nem is romantikus vízibiciklizés: Gyere és pörögjünk rá, olvasható a versenykiírásukban.

Fotó: Torsa Dániel

Az elmúlt 10 évben Keszthely adott otthont a SpinRacing maraton versenyeknek, a város Fő terén, a strandon, a Sziget-fürdő teraszán is tekertek már a versenyzők. Most új szervező csapattal és új helyszínen találkozhatunk a sportág szerelmeseivel.

Torsa Dániel főszervezővel beszélgettünk erről a különleges őszi sporteseményről.
– A környéken is egyre több SpinRacing tag van, a maraton megrendezésével az a célunk, hogy nekik valami konkrétabb célt adhassunk azon túl, hogy mozognak, egészségesebben élnek vagy fogyni szeretnének. Egy ilyen versenyre való felkészülés már sokkal tudatosabb, komolyabb munka, jó látni, hogy nagyon lelkesen készülődik mindenki.
A SpinRacing a spinning német irányzata, itt a tekerés mellett akár fekvőtámaszokat is végzünk a biciklin, mi fitnesz eszköznek tekintjük a bicajt, nem a versenykerékpározást szimuláló eszközként.

Fotó: Sallai Gábor

– Férfiak vagy nők választják többen ezt a sportolási lehetőséget?
– Bár a sportág kialakulása az országúti kerékpárosokhoz köthető, ez eleinte nekik volt a téli edzésformájuk, és náluk több a férfi versenyző, mára ez inkább női fitnesz kardio sportág lett. A mi közösségünkben a 60-70 rendszeres edzésre járó között csak 4-5 fiú van.

– Kinek javasolt a SpinRacing edzés?
– Mivel az ellenállás a bringán egyénileg állítható, nemtől, kortól és edzettségi állapottól függetlenül bárki elkezdheti. Egy pozitív/negatív csavar segítségével szimuláljuk a hegymenetet és a lejtmenetet. Egy 20 kg-os lendkereket szabályozunk egy fékpofaszerű eszközzel, ami nagyon széles skálán állítható, egyénre szabható edzést biztosít.

– A fő kérdés, hogy kerül egy SpinRacing maraton a Hévízi-tóra?
– Korábban úszómesterként és vízimentőként dolgoztam a Hévíz-tavon, jól ismerem a helyszínt. Hévízi lakosként szerettem volna itt megszervezni az eseményt. Párommal, Stujber Zsuzsannával- aki a szervezésben és az esemény népszerűsítésében is rengeteget segít- nem is gondoltuk volna, hogy egy ilyen mozgalmas és zenével, fesztiválelemekkel kísért sporteseményt meg tudunk valósítani ebben a csodálatos környezetben. De a kérésem pozitív fogadtatásra talált, és a Medve napozón megtarthatjuk a rendezvényt. Horváth-Czene Alexandra, a tófürdő vezetője az ügyünk mellé állt, és támogat bennünket.

Fotó: Torsa Dániel

Bár a Hévízi-tó területe egy kórház és a víz elsősorban a nyugodt pihenés helyszíne, a fürdővezetés is fontosnak tartja az egészséges életmód népszerűsítését, és a fiatalabb korosztály elérését is. A tó vize prevenciós célokra is ideális, a szeptemberi maratoni tekerés után a versenyzők és kísérőik is fürödhetnek benne.

– Hány versenyzőt vártok?
– A teraszon egyszerre 21 versenyző teker a 21 kerékpáron, ez 21 csapat versenyzőjét jelenti az ország különböző részeiről. Ez egy váltó verseny, minden csapatból egy ember lesz a pályán, a többiek pihennek. Érkeznek versenyzők Tapolcáról, Zalaegerszegről, Fonyódról, a fővárosból és Makóról is, jelenleg közel 150 versenyző regisztrált, és eddig 30-40 fő jelezte, hogy jönnének szurkolni.
A versenybiciklik mellett lesznek bemelegítésre használható bringák is, ezeken az is kipróbálhatja ezt a sportágat, aki még soha nem tekert ilyenen.

– Milyen ütemben váltják egymást a csapattagok?
– Ez minden csapatnál a taktika része lesz. Van, aki kevesebb váltással versenyez majd, egy-egy tag hosszabb ideig teker, van, akik gyorsabb váltásokkal dolgoznak. Időt a váltásokkal is vesztenek a csapatok, ki kell számolni, mi célravezetőbb. Maximális sebességre kell törekedni minden versenyzőnek, hiszen akkor tud a csapat több kilométert összegyűjteni. Figyelembe kell venni, hogy három-négy perc után jelentősen visszaesik az ember sebessége, bárhogy is küzd.

– Azt írjátok a közösségi oldalatokon, hogy mindenkin legyen türkiz szín!
– Igen, a rendezvény fő színe a türkiz, a dekorációink nagy része is türkíz színű lesz. Bár ez kicsit nőiesebb szín, de még a férfiak számára is viselhető és nagyon látványos.

A likeBalaton is ott lesz az eseményen! Kattints ide a részletes programért!
Nézd meg a képeken, milyen egy SpinRacing edzés:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva