2019.09.04. 19:00
A csendes őszi hetek élményei Hévízen
A lecsendesedő, turistamentesebb, de még melengető indián nyár testi kényeztetésre csábíthat, ilyenkor többen indulnak el hévízi gyógyvízkúrára is.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház alkalmas választás lehet, ráadásul megyénk egyik ékköve is a város. Az intézmény egy közel 59 hektáros természetvédelmi területen helyezkedik el, amelynek harmada véderdő, harmada parkerdő és harmada közpark, olvashatjuk a bemutatkozásban.

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava, amely a Balatontól mindössze 6, Budapesttől 190, Bécstől 195 km-re található. A 4,4 ha vízfelületű tó gazdag ásványanyagtartalmú forrása 38 méter mélyen található barlangban fakad, ahol több ezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással. A tó vízhozama 410 l/ mp, a víz három és fél naponta kicserélődik, hőmérséklete télen sem csökken 22-23 °C alá, nyáron viszont eléri a 37-38 °C-ot is.

Fotó: Tourinform Hévíz

Az itt feltörő gyógyvíz gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesíti a szénsavas, a kénes, a kalcium-magnézium- hidrogén-karbonátos gyógyvizek tulajdonságait. A tó medrét vastag gyógyiszap borítja, amely a gyógyvíz minden kémiai anyagát tartalmazza, sokszorozva a hatását. A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, a benne lévő redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik.

Fotó: heviz.hu

A kórház a komplex balneológia, reumatológia, a prevenció, rehabilitáció, valamint annak határterületi tárgyköreiben az általános orvosszakmai fejlődés elősegítése érdekében kutatási tevékenységet folytat. A kutatási területe, a Hévízi Gyógytó ökológiai és hidrogeológiai állapotának folyamatos vizsgálata. Míg a gyógyítási- kutatási csoportban az orvosi és terápiás munka eredményességének és a hatásmechanizmusok bizonyításáról van szó, addig az utóbbi esetben a természeti erőforrások megőrzése a cél.
Négy éve, 2015-ben a Hévízi- tó és a tradicionális hévízi gyógyászat bekerült a Magyar Értéktárba kiemelkedő nemzeti értékként, majd hungarikum lett. Hungarikummá az a magyar érték válhat, amely egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsterméke.

Nyitókép: heviz.hu

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva