Mészáros Annarózsa | 2024.06.15. 08:00
Balatoni városok válnak vérfagyasztó, rejtélyes helyszínné
Szlavicsek Judit valós elemeket fűz fel egy soha nem volt történet képzeletbeli fonalára. A Balatonnál játszódó krimi regényei olvasók ezreit hódította meg. Most a kulisszatitkokba és készülő új könyvébe enged bepillantást.

Szlavicsek Judit már a szakdolgozatát is a krimiről írta, ami akkoriban nem volt elfogadott téma, hiszen az irodalomtudomány nem igazán veszi említésszámba a zsáner irodalmat, amibe a krimi is tartozik, mert a szórakoztató irodalom és a szépirodalom közé húz egy nagyon éles cezúrát, ezáltal úgy tűnhet, hogy nincs átjárás a kettő között. Holott ez abszolút nem igaz, hiszen rengeteg szépíró kísérletezett a krimi műfajával is, sőt használta is. Judit a későbbiekben elvégezte a jogi egyetemet és jogászként dolgozott. Soha nem volt az elképzelései között, hogy valaha írni fog.

Fotó: Németh Gabriella

 

– Egy életközépi válság következett az életemben, amikor átgondoltam, hogy hova tartok és annak körülbelül mi a kifutása, mi lehet a vége, hova juthatok el. Úgy éreztem, hogy ez túl kevés, egyszerű, unalmas, hétköznapi. Akkor egy nagyon komoly váltást hoztunk az életünkben a családommal: a Balatonhoz költöztünk Kaposvárról, és ez minden szempontból felszabadítóan hatott ránk is családilag és az én életemben mindenképpen.

Judit – utólag azt mondja, hogy szerencsére – nem talált olyan munkát jogászként, ami maximálisan kielégítette volna.

– Akkor egyszer csak egy merész húzással azt mondtam: nem leszek jogász többé.

 

Paragrafusok helyett krimi

Judit ezután apartman kiadásba fogott, úgyhogy akkor minden ilyen jellegű feladat rá hárult.

– Azt a fajta szellemi munkát, amit egész életemben végeztem, leraktam. Az apartman körüli dolgok nagyon különböznek azoktól a feladatoktól, ami addigi munkámat jellemezte és ez iszonyatosan jól hatott rám szellemileg. Szabad lett az agyam. Életemben először úgy telt a munkám, hogy ha elvégzem azt, akkor annak lett egy nagyon gyors pozitív visszacsatolása. Ha szépen takarítasz, ha kedves vagy – rögtön ott a siker, amit soha nem élhettem meg jogászként, hiszen ott mindig nagyon nagy távlatokban lehetett sikerről beszélni, illetve nagyon összetett volt, hogy mitől lesz siker. Így ez nagyon jókor jött az életembe, s ahogy ezt meg mertem lépni, valahogy elindult bennem egy vágy az írás után.

Judit számára Péterfy Gergely kreatív író kurzusa volt igazán nagy áttörés 2020-ban.
A covid elején egy 15 részes, heti megjelenésű krimi novella sorozatot tett közzé a közösségi oldalán, amit eleinte a barátai olvastak, majd duzzadni kezdett az olvasói tábor. Egy kiadó kopogtatott az írónő ajtaján, ezen novellák feldolgozásából született első könyve: a Légy/ott. Ezzel párhuzamosan a szakmai elismerések is megérkeztek.

Szlavicsek Judit négy könyvéből háromnak Kardos Júlia a nyomozó karaktere, aki a Paranoia című első kriminovellájának a főhőse is volt. Kardos Júlia, egy negyvenes, gyermektelen, kapcsolati- és néha alkoholproblémákkal küzdő vidéki életellenes nyomozó.

Forrás: Szlavicsek Judit

A hely szelleme

Judit számára a gyermekkori fonyódligeti úttörőtáborok örök élményt jelentenek, a Hullámsír című regényében ezek a jelenetek is megelevenednek.

– Amikor ideköltöztünk, akkor egy egészen más Balaton-képem lett és nagyon-nagyon erős kötődésem szövődött a tóval, viszonyítási pont lett az életemben. Minden elakadásom vagy nehézségem úgy oldódott meg, hogy kimentem egyedül a Balaton partra, és csak ott álltam és bámultam. Valahogy amikor eljöttem, akkor mindig tisztább volt a kép. Ez annyira extra élmény volt számomra, hogy nem is volt kérdés, hogy a Balaton lesz a helyszíne az első könyvemnek. Első könyvemben, a Légy/ott-ban maradtam annál a régiónál, ahol élek: tehát Hévíz, Keszthely, Balatongyörökön a Soós-öböl – vagyis a Nyugati-medence a környezet. Ez nem véletlen: ezt a régiót, ezt a közeget, az itt élőket ismertem akkor jobban. Kardos Júlia viszont mindig máshol nyomoz, így a második könyv, a Hullámsír már Siófokon és környékén játszódott egész Kőröshegyig, míg most a legutolsóban Tihany, Veszprém és Balatonfüred a helyszín. Volt lehetőségem több alkalommal, több napra Tihanyba utazni szezonon kívül, teljesen egyedül, így abszolút más szemmel láthattam a települést, mint egy nyaraló turista.

A módszer

– Mindenki máshogy ír. A krimi egy iszonyatosan kötött műfaj dramaturgiailag, tehát azt nem lehet úgy írni, mint a szépirodalmat, hogy leülsz és várod az ihletet. A krimiíró az elején tesz egy ígéretet olvasóknak, hogy eljuttatja őket „A-ból B-be”, miközben minden nyomot megad ahhoz, hogy ők is megfejtsék a rejtélyt, de a végén, ha az író jól végezte a dolgát, akkor azt mondja az olvasó, hogy erre a lehetőségre nem is gondoltam…, és amikor esetleg visszalapoz a könyvben, akkor rájön, hogy valójában minden infót megkapott a megoldáshoz, hogy meg tudja fejteni egyedül is, de mégsem sikerült. Ezt elérni egy hatalmas intellektuális feladat. Egyrészt egy ilyen történetet kitalálni, másrészt egy izgalmas cselekményként megírni, a nyomokat jó helyen elhelyezni, hogy ne legyen túl sok, s ne is legyen túl kevés. Ezt nem lehet lila köddel csinálni. Az írás nálam két részre oszlik: van a sztorifejlesztés, ami hosszú hónapokig is eltart és csak utána kezdődik el maga az írás, de még aközben is nagyon sokat változik a történet. Amikor már írok, akkor azt mindig máshol teszem. A kedvenc kávézómban megvan a törzsasztalom, beülök egy fülessel és reggel nyolctól délután négyig körülöttem zajlik az élet, miközben írok. Aztán van, hogy hónapokig nem megyek, hanem eltűnök a térképről, mert akkor épp a teljes csönd szükséges a munkámhoz.

Forrás: Libri Könyvkiadó

 

Az ötlet

Judit rengeteg dologból merít inspirációt, és a több száz ingerből áll össze egy soha nem volt történet. Mesél is egy példát.

– A Halál Tihanyban azzal a jelenettel kezdődik, hogy egy idősebb nő elegáns ruhában, de koszosan, csapzottan áll Tihanyban egy ház előtt, és nem tudja, hogy ki ő, nem tudja, hogy hívják, és csak angolul beszél, aztán megtalálja őt a helyi körzeti megbízott, és itt kezdődik a történet. Vagyis az én történetem itt kezdődik. Egyébként az amnéziásan bolyongó idős nő esete egy horvát újsághír volt, és Krk szigeten történt, én pedig elolvastam, s azóta sem tudom, hogy ki volt ez a nő, és mi történt vele, mert onnantól engem ez már nem érdekelt. Amikor ezt elolvastam, onnantól megvolt, hogy az én sztorim itt fog kezdődni, viszont én sem tudtam még akkor, hogy a saját történetemben ki ez a nő, miért áll ott, hogy került oda, miért van elegáns ruhában, miért koszos, hanem egyszerűen e köré elkezdtem a cselekményt kitalálni.

 

Amikor a helyszín ad ihletet: egy Róma melletti hotel inspirált egy tihanyi helyszínt
Forrás: Szlavicsek Judit

 

– Van egy olyan szállodaépület ebben a sztoriban, ami egy erősen retró hangulatú hotel, rengeteg hetvenes évekbeli gyönyörű, rajzolt, színes balatoni plakáttal. Egy olyan helyszín, ahol a nagyon idős tulajdonosnőnek megvan a saját kis asztala, ahova senki nem ülhet, mert az az övé, s ő egész nap csak ott ül és néz. Ez a hotel nyilván nem létezik Tihanyban, viszont Olaszországban igen, mert történetesen az egyik nyaralásunkon egy ilyen szállodában voltunk Róma mellett, egy eldugott kis tengerparti településen. Abban a pillanatban, ahogy oda bementünk, tudtam, hogy én ezt a hotelt megírom helyszínnek. Sok mindent fotóztam, memorizáltam és ez a helyszín rengeteget változtatott a Halál Tihanyban eredeti sztoriján, ami eredetileg egy négycsillagos luxushotelben játszódott volna. Tudtam, hogy nagyon nagy munka lesz mindent ehhez igazítani, de közben adott egy remek új csavart is.

A következő regény

Judit jelenleg Doszpot Péterrel dolgozik együtt, aki a ‘90-es években a BRFK főnyomozója volt. – Doszpot Pétert mindenki ismeri, habár régen visszavonult. Viszont az ő történeteiben van elég kraft és van elég érdeklődés a személye iránt is, így most egy nagyon egyedi közös projekten dolgozunk. Krimit fogok írni, ahogy eddig, csak egy valós nyomozó lesz a nyomozó Doszpot Péter személyében, az ő történetei is benne lesznek, azok az ikonikus esetek, amikről mindenki tud, viszont az egész fel lesz fűzve egy fikciós szálra, amiben nyomoz. Most ezen a kéziraton dolgozom és a kiadói tervek szerint még idén megjelenik a könyv.

Forrás: Szlavicsek Judit

Az írónő a nap 24 órájában ír: fotóz, jegyzetel, rövid mondatokat vesz fel diktafonnal és figyel. Figyeli az embereket, a párbeszédeket, a zajokat, a körülötte lévő hangulatot, helyszíneket, mozzanatokat. Ki tudja, lehet, hogy a mi beszélgetésünkből is kerekedik egyszer egy történet…

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Nyitókép: Szlavicsek Judit

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva