Mészáros Annarózsa | 2024.03.08. 08:00
Regénybe kerül a balatoni valóság
Gajdos Erika Tímea olvasmányos, szórakoztató regényein keresztül könnyedén bejárhatod a Balaton-felvidéket.

Erika könyvei a Balaton mellett-körül játszódnak. Az írónőt gyerekkora óta fogva tartja a Balaton varázsa.

— Mindig a déli parton nyaraltunk, amit nagyon szerettem, de a szívemet az északi part ejtette rabul már több, mint huszonöt éve. Belehabarodtam a balatoni tájba, ismerős érzések kerítettek hatalmukba, mintha már éltem volna itt. Egyre mélyülő vonzódásom a Balaton-felvidék iránt arra sarkalt, hogy hátra hagyjam a régi életemet, a szülővárosomat Budapestet, és letelepedjek egy csendes szőlőhegyen. Szíven ütött, amikor megláttam a terebélyes diófákkal körbeölelt romos, napsárga présházat. Az erdőszélén álltam, és elsírtam magam, mert átéltem a hazaérkezés misztikus pillanatát. Itt mindent megtaláltam, amire a szívem mélyén vágytam. A Balaton inspirál, feltölt folyton változó igéző színeivel. A természetközeli élet, a mediterrán hangulat, a szakrális helyek békés rezgése, a balatoni táj szépsége és a természet harmóniája számomra mind megbecsült értéket képviselnek. Egy idő után olyannyira túlcsordultak bennem az érzések és annyi varázslatos élménnyel lettem gazdagabb, hogy 2017-ben belefogtam a hat kötetes Színek, fények, élmények regénysorozatba.

Forrás: Gajdos Erika Tímea

Erika célja volt, hogy szórakoztató, olvasmányos történetben ösztönözze barangolásra és a Balaton-felvidék mélyebb megismerésére az olvasókat. Több mint kétszáz balatoni látnivalót és ötven északi parti települést választott ki a hömpölygő regényfolyam helyszíneként, ahol a nagyvárosból érkező három női főszereplő fejlődéstörténetét követhetjük nyomon. 2023-ban két új regénye jelent meg, a Balatoni látomás és a Karácsonyi desszert Balatonszíve szintén a Balatonnál játszódik fantasztikus helyszíneken.

– Imádom a Balatont, és még sok ötlet van a tarsolyomban, amit szeretnék megírni.

Misztikum, rejtély, csoda

Erika munkáiban a misztikum fontos szerepet kap. A valós életben is keresi és meg is találja a rejtélyt, a tapintható csodát.

– Szerencsére a Balaton-felvidék bővelkedik szakrális helyekben, ahová rendszeresen járok meditálni, ábrándozni és írni. A lakóhelyem közelében is több csodahely van, így a napi erdei vagy vízparti sétám mindig kiegészül egy misztikus időutazással, amit roppant mód élvezek. Innen ered a 2017-ben megírt Mesés nyár a Balaton-felvidék regényem alapötlete is, ahol Bánki Dorka főszereplő találkozik a dörgicsei Gernye-hegyen a középkori Szerzetessel, aki a lelki-szellemi tanácsadója lesz, akár egy mai modern coach.

Ez a figura nagyon népszerű lett az olvasói körében, és az írónő a szívéhez is hozzánőtt, ezért komolyabb szerepet szánt számára a folytatásban.

– A Misztikus ősz a Balaton-felvidéken egy több idősíkon játszódó zarándoklat az általam kedvelt szakrális helyeken egy rejtélyes körülmények között talált középkori térkép alapján. A természetfeletti jelenségek, a spiritulitás, a Balaton-felvidéket behálózó energiavonalak, a középkori templomromok és az izgalmas kalandok valóban misztikussá tették ezt a regényt, ami 2018-ban jelent meg.

Erika ekkor találta ki a „Misztikus irodalmi barangolás” élményprogramot, amelyről így vall.

– Sok kisebb és nagyobb csoportot vezettem végig a balatoni regényhelyszíneken, ahol meséltem a templomromok történetéről, felolvastam a regényből, játszottunk időutazást, csöndesen szemlélődtünk és meditáltunk. Igyekeztem személyesen is megosztani mindazokat a rendkívüli élményeket, amiket én átélhetek nap mint nap. Igyekszem személyesen és írásaimban is átadni a lelassulás technikáit, a pillanat csodáinak felismerését, a természet szeretetét és a jelen tudatos megélését. Az életemben figyelek a rejtélyes jelekre, a különös találkozásokra, mert minden apróság mögött rejlik egy üzenet, aminek a megfejtése izgalmas élmény és írásra sarkall.

Misztikus irodalmi barangolás
Forrás: Gajdos Erika Tímea

„Az agyam folyton jár”

Az írónő kreatív szövegíróként dolgozott korábban, ezért alaphelyzetben folyamatosan ötletel, jegyzeteket ír, és mindent elraktároz, ami megérinti, mert tudja, hogy jó lesz valamikor valamire. Lehet ez egy mozdulat, egy elejtett mondat, egy élmény vagy egy természeti jelenség.

– Az agyam folyton jár, hol az egyik könyvemhez találok valami érdekes információt, hol a másik könyvemhez írok le gondolatokat. Majd eljön a pillanat, amikor már csak a soronkövetkező regényre összpontosítok. Szeretek alaposan utána olvasni a felvetett témáknak, újra bejárom a helyszíneket, ráhangolódok a karektereim lelki rezdüléseire. Hagyok időt magamnak, hogy szépen felépüljön a történet a lelki szemeim előtt, és örömömet leljem az írásban. Ilyenkor teljesen belebújok az általam teremtett világba és a karakterek életébe. Ez a kedvenc alkotói folyamatom, az egymás után hömpölygő jelenetek papírra vetése, amit filmszerűen látok magam előtt. Ez a szakasz általában intenzív két hónapot vesz igénybe, amit aztán követ a szöveggondozás, a szerkesztői munka, a lektorral való egyeztetés és még a szövegtördelés ellenőrzésének folyamatába is bekapcsolódom, hiszen eddig megjelent nyolc regényemet magánkiadásban jelentettem meg. Egyre jobban kedvelem az utómunkálatokat is, mert könyvről könyvre egyre könnyebben megy, és nem vesz annyi időt igénybe, mint régebben. Nagyszerű csapattal dolgozom, akikre számíthatok. Így több időm jut írásra.

Erika hetedik regényében, a Balatoni látomásban a főszereplő, Lénárt Mária zongoraművész így ír smaragdzöld színű naplójában.

„Amióta Badacsonyban vagyok, mintha két életem lenne. Az egyik felszínes, amit a józan eszemmel tartok kordában, míg a másik a magasságokba emel és a lelkem vezeti. S őszintén bevallom, hogy az utóbbi egyre boldogabbá tesz. Káprázatok tartanak izgalomban, míg járom a Balaton-felvidéket. Soha nem gondoltam volna, hogy a balatoni táj ilyen erős hatással lesz rám.”

Az írónő hasonlóképpen érez, mint Mária, akinek az élete gyökeresen megváltozik az 1923-ban átélt balatoni élményei hatására. Meggyógyul, megerősödik a hite a képességeiben, végre önmagára talál.

– Amióta a Balatonnál élek, nekem is folyamatérzésem van, a helyemen vagyok, azt csinálom, amit szeretek. A balatoni táj és a természet folyamatosan inspirál, egy emelkedett tudatállapotban tart, ami az írás elengedhetetlen feltétele.

Forrás: Gajdos Erika Tímea

A Balatonnál lelt hazára

– Skorpió vagyok, azaz vízjegyű, a víz a lételemem, így nem csoda, hogy odavagyok a Balatonért. Nekem gyerekkorom kedvenc tava a szabadságot és az örömöt szimbolizálja. Végtelen nyugalommal tölt el, miközben tágítja a tudatomat, mintha folyton meditálnék, és ezt nagyon élvezem. Annyi csoda vesz körül, és én hálás vagyok mindezért. Ötödik regényem címe mindent elmond arról, hogyan érzek a mesés régió iránt: Otthonom Balaton-felvidék.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Gajdos Erika Tímea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva