Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.08.09. 18:00
Bor, gasztro és hungarikum dömping vár Hévízen
A következő két hónapban szinte minden a helyi és a magyar értékek körül forog a fürdővárosban. Előbb bor- és gasztrokorzót, majd hungarikumnapokat rendeznek.

Bor és gasztro

Az augusztus 19-től 22-ig tervezett bor- és gasztrokorzó középpontjában kiemelten a borok állnak. Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, minden borrégióból, de kiemelten a balatoni térségből érkeznek majd pincészetek, és ezt a Pannonhalmáig tartó régiót szólították meg a Hévíz város bora versennyel is.

Kattints ide a részletes programért.

A nyertes Fodorvin (aszófői olaszrizling) is bemutatkozik az augusztusi rendezvényen, emellett eljön például a tavalyi győztes Kányaváry Borbirtok, a partiumi (arad-hegyaljai) Balla Géza és az Év Borásza címmel kitüntetett Borbély Tamás is. Pálffy Tamás, a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, akárcsak tavaly, idén is arra kérik a helyi szállodákat és az éttermeket, hogy a város borára alapozva kreáljanak ételeket és desszerteket.

Kóstoló a tavalyi bor- és gasztrokorzón, képünkön Szabadics Zoltán (balról), Vaszily Zsolt és Miklós Beatrix
Fotó: ZH-archívum

A rendezvénnyel ugyanis a helyi szolgáltatóknak is szeretnének lehetőséget biztosítani – akár kitelepülve, akár csatlakozóként.

Különlegesség lesz augusztus 20-án Hévízen, hogy természetvédelmi megfontolásból nem tűzi-, hanem ledfényjátékkal ünnepelnek, amelyben feltűnnek majd a város szimbólumai, például tavirózsák is kirajzolódnak.

A sétálóutcai rendezvény zenei kínálata pedig rendkívül változatosnak ígérkezik: lesz soul-, dzsessz-, könnyű-, nép- és utcazene is, Sárközből pedig egy szenzációs tamburazenekar érkezik – emelte ki Miklós Beatrix, szeptember középig minden szerdán zenés programok várják a vendégeket a Moll téren a Tér-Zene pályázat jóvoltából.

Fotó: Mihály Szilvia

Hungarikum

Az Agrárminisztérium idén csaknem egymilliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a hungarikumpályázatot, amelyen Hévíz 3,7 millió forintot nyert hungarikumok és nemzeti értékek bemutatására. Ennek jegyében nagyszabású programot és kiállítást terveznek a következő hónapban.

Olvastál már a hungarikumnak számító dobos tortáról, amit Hévízen készítettek el eredeti recept szerint?

A város meghívást kapott két rangos nemzetközi eseményre is.
Hévíz – kincseit és szolgáltatóit bemutatva – ott lesz a fővárosi eucharisztikus világkongresszuson, egészen pontosan a bazilika előtti hungarikumkiállításon, és hasonló tematikával megjelenhet a fürdőváros a szintén budapesti „Egy a természettel” vadászati és természeti világkiállításon is.
Miklós Beatrix és Pálffy Tamás arról is beszélt, az előzetes várakozások szerint mindkét esemény tízezres látogatószámot hoz majd: 60 százalékban kül-, 40 százalékban belföldi érdeklődővel, Hévíz jelenléte a város turizmusára is hatással lehet hosszabb távon.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva