2019.01.08. 12:00
Családi kenutúra télen
Télen egyikünknek sem a vízitúra az első gondolata. Pedig van hazánkban egy világviszonylatban is egyedülálló hely, ahol pont egy ilyen kalandban lehet részünk!

A Hévízi-tó Európa legnagyobb gyógyító erejű tava, mely egyedülálló módon nem sziklatalajú, hanem tőzegmedrű, melyhez hasonló egyedül Új-Zélandon található, de abban nem lehet fürödni. A tavat a 41 méter mélyen, egy barlangban található hideg- és meleg forrásvizek táplálják, a langyos vízbe 1900-as években indiai vörös tündérrózsákat, és a mocsári ciprusokat telepítettek, melyek még különlegesebbé teszik a különleges állóvizet – írja a termalfurdo.hu.

Evezés a télen is 22 fokos vízben egészen a Balatonig
A tó vize gyógyító és nyugtató hatású, de ami a sportolni vágyók szívét legalább ennyire megdobogtatja, az a belőle táplálkozó csatorna, amelybe a tó vizét eresztik. A Hévíz-patak a legjobb téli vízitúra útvonal, a leghidegebb időben is el lehet evezni a Zaláig, vagy a Balatonig is. A patak a Hévízi tavat elhagyva 16 km után torkollik a Zala folyóba. Az induló szakaszon a víz nagyjából 22 fokos, találkoztunk itt hattyúval, kis vadkacsákkal, tavirózsával, vízi liliommal.

Fotó: termalfurdo.hu

Gyerekeknek is remek program
A Hévíz-patak egy igazi különleges téli vízitúra helyszín, hiszen Magyarországon ez az egyetlen evezhető meleg vizű csatorna. Téli időszakban a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túrának. Hévízen több kirándulás szervező cég és központ szervez téli túrákat a gőzölgő vízen, érdemes megkeresni a megfelelő időpontot és csatlakozni valamelyikhez. A túra 5-6 órás, de könnyű teljesíteni. Gyerekeknek és gyakorlatlan kenusoknak is jó szívvel és biztonsággal ajánlják.

Téli SUP kaland a Hévíz-patakon

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva