likeBalaton.hu | 2021.01.12. 12:00
Elképesztő felvételek – Búvárok a Hévízi-tóban
Lenyűgöző videón járhatod be a Hévízi-tó legmélyebb pontjait, gyere, mutatjuk a néha szinte félelmetes felvételeket a tündérrózsák alá merülő búvárokról! Te be mernél úszni ezekbe a szűk járatokba?

Hideg és meleg vizű források a Hévízi-tó fenekén

A tó vize 38 méter mélységben található forrásfolyosó nyílásán keresztül áramlik a tómederbe. A forrásfolyosó nyílásán 3,5 métert befelé haladva, 41 méter mélységben található a forrásbarlang csodálatos 16 méter átmérőjű gömbfülkéje.
A forrásfolyosótól balra található a hidegoldali rész, ami a barlang felfedezésekor még működő 17,2 C° -os karsztforrásról kapta a nevét.
A forrásfolyosótól jobbra található a melegoldali rész, ahol tíz különböző forráshasadékból törnek fel a különböző hőmérsékletű vizek, a 20,2 C° – 39,8 C° keveredésének eredményeképpen a tavat 37,8 C° hőmérsékletű víz táplálja, így a Hévízi-tó télen sem hűl le húsz fok alá.

Forrás: heviz.hu

Halálos veszélyt rejt a mélység

A búvárok negyedévente merülnek le a tündérrózsák fedte tó forrásbarlangjába, kutatási-karbantartási merülésekre. A vízminta-vételezés, iszaprétegvastagság-mérés, műszerellenőrzés, hőmérsékletmérés közben arra is ügyelniük kell, nehogy megsértsék a barlang eredeti felszínét.

A forrásbarlangon keresztül percenként 30-40 ezer liter közel 38 fokos víz áramlik ki, munkájuk cseppet sem veszélytelen.
1977-ben a feltáró búvármunkák során Plózer István és társa, Páli Ferenc nem tért vissza a megbeszélt időpontra, a mentőbúvárok már csak a holttestüket tudták a felszínre szállítani. 1985-ben Bíró Tamás búvár nem jött többé élve a felszínre.

Napjainkban minden merülést többórás előkészületek előznek meg A, B, C tervvel felkészülve, a búvárok mozgását felszíni biztosító figyeli.

A következő film 8 és fél percben mutatja be a búvárok forrásbarlangban végzett elképesztő munkáját.
Nézd, mennyi mérő-, mintavételi eszközt és kamerát visznek magukkal, van, ahol szinte átláthatatlan a víz a mélységben. A munkák mellett még az elhunyt búvárok emlékére készített márványtáblákat is megtisztítják.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva