Mihály Szilvia | 2019.03.02. 08:00
Előkerülnek a fiókban lapuló régi fotók, képeslapok
Második alkalommal rendezik meg Hévízen a családi albumokból készült fotó- és képeslap kiállítást. Lehet, hogy az ön fiókjában is lapul olyan hévízi kép, mely a kiállítás értékes darabja lehet.

Nem csak a hévízi lakosoktól, hanem a korábban itt nyaralóktól, vagy leszármazottaktól is várnak hévízi témájú fotókat, képeslapokat a májusi kiállításra. Sok-sok magyar családban vannak felmenők, akik Hévízre jártak, járnak pihenni, gyógyulni, elképzelhető, hogy az önök fotóalbumában is található Hévízen készült kép, vagy régi, megsárgult képeslap, ami a tárlat egyik darabja lehetne.

Fotó: Hévíz Muzeális Gyűjtemény

Hermann Katalinnal, a Hévízi Muzeális Gyűjtemény igazgatójával, a kiállítás ötletgazdájával beszélgettünk a tervezett tárlatról.

– Milyen képeket várnak a „Szeretné felmenői megsárgult fotóit a múzeumban látni” kiállításra?

Olyan fekete-fehér vagy színes fotókat várunk, amelyek 1980 előtt készültek Hévízen, témájukban érdekesek, például régi esküvőn vagy híres személy hévízi látogatása során készültek. Különleges helyszíneken készített képeket is várunk, melyek ma már nem látható vagy átépített épületet ábrázolnak, vagy egy szép családi emléket idéznek fel.

Fotó: Hévíz Muzeális Gyűjtemény

Ha van olyan képünk, ahol a korabeli fürdőruhák vagy úszógumik is láthatók, szintén ne hagyjuk a fiókban, hanem mutassuk meg! Várunk fotókat a helyi közösség oszlopos tagjairól, legendás személyiségeiről is.

Küldhetnek nekünk olyan Hévízzel kapcsolatos képeslapokat, amelyek 1980 előtt készültek, íródtak. Lehet különleges személy a feladó vagy a címzett, esetleg a rajtuk szereplő üzenet kiemelkedő jelentőségű, frappáns vagy különleges stílusban íródott, de akkor is hozzák el nekünk, ha különleges épületet, város vagy tórészletet ábrázol a képeslap.

– Ez már a második ilyen tematikájú kiállítás, ennyire sikeres a rég- és közelmúlt fotóit bemutatni?

– Igen. A 2013-ban megrendezett „Szeretné felmenői megsárgult fotóit a múzeumban látni” kiállításunk nagyon sikeres volt. A Muzeális Gyűjtemény teljes időszaki kiállítási tere tele volt képekkel, különleges volt látni a családi emlékeket egy múzeum falán.

A kapott fotókat akkor is beszkenneltük, majd visszaadtuk tulajdonosának, de volt, aki az eredetit is nekünk adta. A3-tól – A2-ig bekeretezve állítottuk ki a képeket, néhány fotóból embernagyságúra felnagyított molinót is tudtunk készíteni.

Fotó: Hévíz Muzeális Gyűjtemény

– Milyen időszakot ölelt fel a tárlat?

– A kiállított képek a boldog békeidők időszakától egész a nyolcvanas évekig mutatták be a hévízi múltat. Elsősorban az itt lakók hozták be képeiket, de a nálunk nyaraló vendégek fotóit is szívesen kiállítjuk. Azokat a fotókat válogattuk, válogatjuk ki, aminek a témája érdekes vagy művészi értéket képvisel. Minden családi albumban van legalább egy fotó, ami olyan, mintha egy profi fotós készítette volna.

– Mi lehet a kiállítás sikerének a titka?

– Ez a kiállítás azért volt különleges, mert rólunk, Hévíziekről szólt, de ez a nagyközönséget is érdekelte. Mindig jó érzés belepillantani mások életébe, a saját, a közösségünk vagy egy település múltjába. Nem titkolt célja egy ilyen kiállításnak a közösségépítés, hiszen a közös múlt, a közösen átélt pillantok emléke minden látogatót jó érzéssel tölt el.

Fotó: Hévíz Muzeális Gyűjtemény

– Hol lesz az idei kiállítás?

Egregyen a régészeti múzeum bejárati terében az állandó kiállítások mellett lesz helye az időszaki kiállításoknak. Ezzel a fotókiállítással debütál ez a galériánk, várhatóan május elején.

– Már kaptak az idei felhívásra képeket?

– Rengeteg képeslap és fotó érkezett, már több mint 900-at szkenneltek be a kollégáim. Vannak az 1900-as évek elejéről érkező képek és családi fotók is. Nem csak az itt lakóktól, de a nálunk pihenő vendégektől is várjuk a fotókat.

– Meddig küldhetünk, hozhatunk képeket?

– A képeket április közepéig várjuk, akkor szeretnénk véglegessé tenni a válogatást. A képeket személyesen az Egregyi Múzeumban tudják leadni nyitvatartási időben, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között.

Nézze meg a korábbi kiállítás néhány képét:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva