Mihály Szilvia | 2019.03.31. 14:00
Ez a hévízi fagyi pont olyan, mint Balatonmárián
Ha valaki járt már a Balaton nyugati medencéjében, akkor biztosan kóstolta a balatonmáriai Florida fagyit. Van egy jó hírünk, most már Hévízen is sorba állhatunk érte!

Ha egy fagylalt finom, akkor bizony hosszú sorok tekergőznek előtte, és az emberek hajlandóak akár 20-30 km-t is autózni, hogy megkóstolják. Eddig a Balaton nyugati régiójában Balatonmárián, Gyenesdiáson és Szigligeten ehettük a legfinomabb fagyikat, de most már Hévízen, a Rózsakert fagyizóban sem fogunk csalódni.

Pálfi Attila édesapja nyomdokaira lépve döntött úgy, hogy a balatonmáriai tanulóidőszakból kilépve önállóan folytatja tovább, és Hévízen készít fagylaltokat.

Mivel a mesterségem 90 százalékát édesapámtól tanultam, a fagylalt minősége nem lesz rosszabb, mint Balatonmárián volt. Sőt. Terveim szerint önállóan is megmérettetem magam, nem csak a nagyközönség előtt, de a szakmai versenyeken is.

Már 9 éve készítek fagylaltot, eddig édesapámmal és a sógorommal közösen dolgoztam, ez lesz az első szezon, amikor önállóan, saját kreációkkal is megjelenek.

– Milyen lesz a fagyid Hévízen?

A Floridában képviselt minőségből nem engedek, a fagylaltok ugyanolyan finomak lesznek a hévízi Rózsakertben, mint ott. Természetesen nem lesz 100 százalékban egyforma minden, de a fő ízek megszólalásig hasonlítani fognak. Én további ízeket és ízkreációkat is fogok készíteni a hévízi termelőüzemben. Az alapanyagok mellett továbbra is fontos a színvonalas tálalás és a kiszolgálás is. Kedves, mosolygós, fiatalos csapattal várjuk a vendégeket, hogy ne csak az ízek, de a kedvesség miatt is érdemes legyen nekik kivárni a sort.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi a titok?

Nincs titok. Minden nap kora reggel készítem a fagylaltot, az egyszerűségre törekszem. Ha valaki kér egy ananász fagyit, az ananászból készül, ahogy Balatonmárián is abból készítettem. A pisztácia fagyink 100 százalékos, enyhén sós szicíliai pisztáciából készül, nagyon kicsi a csalódási esély. Ennél jobb pisztácia Szicíliában sincs, én is ott veszem az alapanyagot, ahol a helyiek. A vanília madagaszkári, a sima tejcsokink a leghíresebb belga tejcsokiból készül, az étcsokink alapja középafrikai 60 százalékos étcsokoládé.

– Másképp, másmilyen fagylalt készül egy versenyre, mint a mindennapokra?

– Nálunk nem. Azt szoktam mondani, hogy egy tégely fagylaltot elkészíteni a zsűri számára nem olyan nehéz, mint ugyanazt a minőséget egész szezonban, vagy több éven keresztül a napi kínálatban megtartani. Én ragaszkodom ahhoz, ha egy fagyit elviszek a versenyre, akkor tökéletesen ugyanaz a fagylalt lesz a mindennapokban a pultban is.

Fotó: Mihály Szilvia

– Az egyízű fagyik a kedveltebbek vagy a különlegességek?

– Mindkettőt keresik a vendégek. A TOP fagyik között van a vajkaramella és a citrom, de szeretik a különlegesebb ízeket is.

– Neked melyik a kedvenced?

– Nálam abszolút kedvenc az enyhén sós pisztácia és a sztracsi fagyi csoki nélkül. Ez a natúr tejszínhab a legtöbb tejes fagyink bázisa, ezt a natúr, természetes ízt szeretem.

– Mennyi fagyit eszel egy nap?

– Sokat. Minden nap eszem fagylaltot. Már készítés közben is kóstolom, és a kész fagyiból is eszem napi néhány gombócot. Bárhova megyek, megkóstolom a fagylaltot, nagyon szeretek másnál is fagyizni.

– Van olyan gyümölcs vagy zöldség, amiből nem készülhet fagyi?

– Nincs. Bár lecsóból még nem készítettem fagyit, igazából bármiből lehet készíteni, zöldségből is. A fagylalt készítése azonban nem öncélú, az kevés, ha nekem ízlik.

Többlépcsős tesztelésen megy át egy fagylalt, mire a pultunkba, a vendégek elé kerül. A személyzet ízlése mellett a tesztelés során mindig megkérdezzük a vendégek véleményét is, hiszen az a fontos, hogy nekik tetsző ízeket készítsek.

Fotó: pixabay

Törekszem arra, hogy ne használjak ételfestéket, aromát, ha valaki megkóstol itt egy csokiból készült csokoládé fagyit, és máshol egy kakaóporból készítettet, akkor érezni fogja a különbséget. Ha egy gyümölcsfagyi aromákból készül, sosem lesz olyan erőteljes gyümölcsíze, mint a gyümölcspüréből készítettnek.

– Lehet már sejteni, mik lesznek az idei nyár sláger ízei?

Most indul a fagyiszezon, és még most kezdődnek a versenyek, most fog kiderülni, melyik fagyizó milyen ízekkel rukkol elő. Ha megszületik az év fagylaltja, függetlenül attól, hogy a díjat én nyerem-e, biztosan szerepelni fog a kínálatunkban.

A fagyiversenyek győztes receptúrája nyilvános, így bárki elkészítheti. Van olyan fagylaltkészítő, aki presztizsből nem készíti el más ízkombinációját, de én fontosnak tartom megmutatni a vendégeknek a díjnyertes fagylaltokat, hogy ne kelljen azért például Szegedre utazniuk. Az előző években az is előfordult, hogy a mi nyertes fagyinkat megtanítottuk elkészíteni az érdeklődőknek, egy környékbeli fagylaltozóban személyesen mutattam meg, hogyan készítsék el azt.

Ezek a versenyek ezért is fontosak, hogy inspirálódjunk, tanuljunk egymástól. Idén is több versenyre neveztünk, mi is izgatottan várjuk a többiek ízeit, hogy megmérettessünk velük.

Kiemelt kép: pixabay

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva