Mihály Szilvia | 2019.02.13. 08:00
Ezzel a süteménnyel könnyű a csábítás
A bazsalikom az olasz konyha egyik legfontosabb fűszere, de azt kevesen tudják, hogy desszerteket is ízesítenek vele. Mi Hévízen bukkantunk rá egy ilyen különleges, zöldfűszerrel megbolondított süteményre!

Az olasz életérzést felidéző hévízi cukrászdában több, első hallásra meghökkentő ízkombinációval találkozunk, curry és tonkabab is kerülhet a süteményekbe, tavasszal pedig idényzöldségekből is készül majd desszert.

A hidegebb napokon kóstolhattunk volna céklás vagy sütőtökös édességet is, most a közelgő Valentin napra ez a gránátalmás-bazsalikomos sütemény tűnik a legjobb választásnak.

A gránátalma és a bazsalikom könnyű flörtjéből született ez a friss és egyedi alakú desszert. Akár asztaldísz is lehetne, de inkább kóstoljunk bele – mutatja be a süteményt Turcsics Gábor, a Macchiato Caffe gasztronómiai vezetője.

Fotó: Mihály Szilvia

A tengerből kilépő Aphrodité lába nyomán gránátalma sarjadt, ami a legenda szerint a szerelem gyümölcse. A benne található sok apró mag a termékenységet szimbolizálja, szinte minden kultúrában fontos szerepet kap a fanyaron édeskés, lédús gyümölcs.

Fotó: pixabay

A bazsalikom a hűség és a szerelem jelképe. Észak-Európában, ha egy fiú elfogadott egy lánytól egy szál bazsalikomot, azzal gyakorlatilag eljegyezték egymást. Az olasz vidékeken, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot helyezett ki a teraszára, azt jelezte, hogy fogadja hódolóját.

A hévízi kávézóban kóstolt bazsalikomos gránátalmás desszert kupolát idéző formája és meghökkentő íze miatt valóban lehetne csábítási kellék.

A süteményt borító roppanós fehér csokoládé bevonat ellensúlyozza a kellemesen fanyar gránátalma ízt. Ha nem munkaidőben lennék, egy pohár Kreinbacher Extra Brut pezsgőt is kérnék hozzá.

Fotó: Mihály Szilvia

A kakaós brauni alapon tornyosuló lágy gránátalma krém rózsaszíne és a benne megbúvó zöld bazsalikom darabok játszanak az érzékeinkkel. Kezdem is elveszíteni a szerepemet, de próbálom az utolsó morzsákat is méltósággal eltüntetni, miközben Gáborral beszélgetünk.

– Fontos, hogy a hagyományos olasz desszertek mellett – tiramisu, millefoglie, profiterol, mimosa – minden évszakban alkossunk szezonális finomságokat. Nagyon kedvelt volt a rubinvörös céklás süteményünk is, melynek tetejére még céklachipset is sütöttünk.

– Ezek szerint a Hévízen nyaralók nyitottak az új ízekre?

– Igen, és szerencsére nem csak a külföldi vendégek, hanem a hazai közönség és a helyiek is szeretik és várják az új ízkombinációkat. A legkedveltebb ízű süteményeinkből tortát is készítünk. Hamarosan érkeznek az új, tavaszi ízek, de még nem árulom el, milyen zöldségeket használok fel a süteményekhez.

Nézze meg, hogy készülnek az olasz desszertek:

Képek a bazsalikomos gránátalmás süteményről:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva