
Az olasz életérzést felidéző hévízi cukrászdában több, első hallásra meghökkentő ízkombinációval találkozunk, curry és tonkabab is kerülhet a süteményekbe, tavasszal pedig idényzöldségekből is készül majd desszert.
A hidegebb napokon kóstolhattunk volna céklás vagy sütőtökös édességet is, most a közelgő Valentin napra ez a gránátalmás-bazsalikomos sütemény tűnik a legjobb választásnak.
– A gránátalma és a bazsalikom könnyű flörtjéből született ez a friss és egyedi alakú desszert. Akár asztaldísz is lehetne, de inkább kóstoljunk bele – mutatja be a süteményt Turcsics Gábor, a Macchiato Caffe gasztronómiai vezetője.

Fotó: Mihály Szilvia
A tengerből kilépő Aphrodité lába nyomán gránátalma sarjadt, ami a legenda szerint a szerelem gyümölcse. A benne található sok apró mag a termékenységet szimbolizálja, szinte minden kultúrában fontos szerepet kap a fanyaron édeskés, lédús gyümölcs.

Fotó: pixabay
A bazsalikom a hűség és a szerelem jelképe. Észak-Európában, ha egy fiú elfogadott egy lánytól egy szál bazsalikomot, azzal gyakorlatilag eljegyezték egymást. Az olasz vidékeken, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot helyezett ki a teraszára, azt jelezte, hogy fogadja hódolóját.
A hévízi kávézóban kóstolt bazsalikomos gránátalmás desszert kupolát idéző formája és meghökkentő íze miatt valóban lehetne csábítási kellék.
A süteményt borító roppanós fehér csokoládé bevonat ellensúlyozza a kellemesen fanyar gránátalma ízt. Ha nem munkaidőben lennék, egy pohár Kreinbacher Extra Brut pezsgőt is kérnék hozzá.

Fotó: Mihály Szilvia
A kakaós brauni alapon tornyosuló lágy gránátalma krém rózsaszíne és a benne megbúvó zöld bazsalikom darabok játszanak az érzékeinkkel. Kezdem is elveszíteni a szerepemet, de próbálom az utolsó morzsákat is méltósággal eltüntetni, miközben Gáborral beszélgetünk.
– Fontos, hogy a hagyományos olasz desszertek mellett – tiramisu, millefoglie, profiterol, mimosa – minden évszakban alkossunk szezonális finomságokat. Nagyon kedvelt volt a rubinvörös céklás süteményünk is, melynek tetejére még céklachipset is sütöttünk.
– Ezek szerint a Hévízen nyaralók nyitottak az új ízekre?
– Igen, és szerencsére nem csak a külföldi vendégek, hanem a hazai közönség és a helyiek is szeretik és várják az új ízkombinációkat. A legkedveltebb ízű süteményeinkből tortát is készítünk. Hamarosan érkeznek az új, tavaszi ízek, de még nem árulom el, milyen zöldségeket használok fel a süteményekhez.
Nézze meg, hogy készülnek az olasz desszertek:
Képek a bazsalikomos gránátalmás süteményről:
Készítette: Mihály Szilvia