Mihály Szilvia | 2018.12.06. 10:00
Kávézók, ahova a helyiek is szívesen járnak - 3. rész
Kávézókat és cukrászdákat bemutató sorozatunkat Hévízen folytatjuk, ahol a nemrég felújított Machiato Caffében jártunk.

Hévízen sétálva biztosan szembetűnik a Széchenyi utcai kávézó, különleges ismertetőjegye a süteményekkel teli vitrin, ami a teraszon csalogatja a vendégeket. Nekem személyes kedvencem a hely, bátran ajánlom mindenkinek, nem fog csalódni sem a minőségben, sem a kiszolgálásban. A Macchiato Caffe kitör a hagyományos cukrászdai állóvízből, újító szellemével, borkínálatával, formabontó süteményeivel különleges gasztroélményt nyújt.

 

Még visszajáró törzsvendégként is nehezen választok a bőséges sütemény kínálatból, gyakran csak toporgok én is a süteményes pult előtt, hogy megkóstoljak-e valami újdonságot, vagy válasszak a sok kedvencem közül.

Karádi Szabolcs 2004 óta tulajdonosa az olaszos jellegű kávézónak, az 5 asztallal induló hely mára Hévíz ikonikus vendéglátóhelyévé nőtte ki magát.

– Alapanyagaink és kínálatunk is a magas minőségre épül. A kezdetektől fogva illy kávéból készítjük kávékülönlegességeinket, megismertetve vendégeinkkel az olasz kávékultúrát. Nem csak a hagyományos espressot, de a kávékoktélokat is ebből készítjük. Az arabica kávészemek az illyhez különlegesen alapos válogatás után jutnak el, illatuk, aromájuk folyamatosan magas minőséget garantál. Kávéinkhoz olasz receptúra alapján készült Segreto süteményeket kínálunk, tiramisu, profiterol, millefoglie, fragola, costata is megtalálható süteményes pultunkban.

Fotó: Mihály Szilvia

A legjobb balatoni és magyar borok mellé olasz pármai és san daniele sonkákból és olasz sajtokból készült tálakat „piattikat” is kóstolhatunk.

– A Prosciutto di San Daniele sonka egy 13 hónapig, hegyi, száraz levegőn érlelt, erőteljes ízű sonkát egyenesen Toszkánából a 11 San Daniele-i őstermelő egyikétől vásároljuk, és hozzuk el Hévízre-avat be a valódi dolce vita érzés titkaiba bennünket Szabolcs.

–A világ talán legismertebb sonkáját, a Prosciutto di Parmát minimum 10 hónapig érlelik tengeri levegőn, ettől kicsit édeskésebb az íze, ez a tétel az Emiglia-Romagna tartományból, Parmaból érkezik hozzánk. A sonkák mellé olasz sajtok illenek: a toszkán Pecorino, az észak-olasz Asiago, és Montasio, vagy a mindenki által ismert és kedvelt Parmigiano-Reggiano vagyis parmezán sajt kerül a kóstoló tányérokra. A sonka és sajttálak mellé házi készítésű, saját sörkovásszal készült, frissen sült kenyereket kínálunk.

Fotó: Mihály Szilvia

Reggelente a Hévízen dolgozó környékbeliek munka előtt itt isszák meg az első kávéjukat, több törzsvendég visszajár ebédidőben is, hogy egy grillszendviccsel és egy újabb kávéval vagy süteménnyel töltse fel magát a délutáni műszakra.

Nekem az egyik személyes kedvencem az Il Melograno, a gránátalma és a bazsalikom könnyű flörtjéből született friss és egyedi alakú desszert. Upsz, fotózás előtt belekóstoltam.

Fotó: Mihály Szilvia

Ősszel és télen szívesen jövünk ide családdal és barátokkal gesztenyepürézni, a környéken itt a legfinomabb a gesztenyemassza. Ha igazi luxusra vágyunk, akkor a vodkával és Baileys-zel leöntött változatot kérjük. Ezután persze már nem szabad autót vezetni.

Fotó: Mihály Szilvia

A palackozott borok bontva, pohárban is kérhetők, így egy alkalommal több fajtát is meg tudunk kóstolni. A piattin kézzel lehelet vékonyra szelt illatos sonkaszeletek, ínycsiklandó olasz sajtok, rukkola, füge vagy birslekvár és egy kis olivaolaj is található. Mintha Olaszországban lennénk, csak itt a kedvenc balatoni boraimat kortyolgatom.

A kávézóban dolgozók nagy része évek óta a Macchiato csapat tagja, ismerik a vendégeket, tudják, ki mivel issza a kávéját, vagy melyik a kedvenc borunk, süteményünk.

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva