zaol.hu / Varga Andor | 2021.07.09. 14:00
Fecskeparadicsom a hévízi gyógytó körül
A fecskeállomány világszinten is egyre zsugorodik, a zalai város világhíres gyógytavánál viszont épp ellentétes a tendencia.

Csiszár Viktor ökológus, a zalaegerszegi Ady-gimnázium biológiatanára még a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreként, 2011-től 2017-ig minden év júniusának első felében felmérte a Hévízi-tó fecskefészkeit. Ezek után máshová sodorta az élet, de az érdeklődése fennmaradt, és tavaly – mint fogalmazott – visszatért kedvenc tavának épületei alá.

– Idén, június 13-án szakítottam időt a fészekszámolásra – mesélte Csiszár Viktor, aki Haas Katalinnal egy, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől kölcsönkapott kétszemélyes kenuval evezte körbe a tavat. – Molnárfecskefészekből idén többet találtunk, mint eddig bármikor.

Az adataim szerint ennél a fajnál 2013 volt a mélypont, amikor a fürdő területén épp csak 40 felett volt a fészkek száma, idén viszont száznál is több ilyen madárotthont találtunk. A füstifecskefészkek számának korábbi csökkenése is megállt. Ennél a fajnál a 2017-es, 110 feletti csúcs után az elmúlt évre 80 alá esett a fészkek száma, de idén emelkedett a szám, igaz, még csak 90 közelébe.

Változnak a fecskék fészkelési szokásai is. Hosszú évekig csak a tavi épületek alatt költöttek, 2015-ben jelent meg három molnárfecskefészek az A épület hangszóróinak tetején, azóta ez a szám folyamatosan nőtt, idén már 21-nél járunk.

– A füstifecskefészkek 2017 és 2020 között, a legnagyobb mértékben a C épület alatt fogyatkoztak, idén viszont itt találtuk a legnagyobb növekedést – említette Csiszár Viktor. – Miközben a molnárfecskefészkek száma az A épület alatt és az épület oldalán nőtt idén is a leginkább.

Fontos megjegyezni, hogy továbbra sem csak fecskék élnek az épületek alatt: a mostani felmérésben is találtunk kertirozsdafarkú-fészkeket a C és a D épület alatt, illetve vízidenevér-kolóniát is, mely a Medve-napozónál él.

Forrás: zaol.hu
Fotók: Haas Katalin

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva