likeBalaton.hu | 2024.01.13. 14:00
Hatalmasat hajrázott az év végén Hévíz és Zalakaros turizmusa
Az előzetes várakozásokhoz képest is magasabb szinten alakult országosan a szálláshelyek forgalma. Karácsonykor 21 százalékkal, és szilveszterkor is 20 százalékkal múlták felül az előző év végi vendégéjszaka-számokat a szálláshelyek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint az utolsó pillanatokban is többen, főként külföldről döntöttek úgy, hogy Magyarországon köszöntik az újévet, a külföldi beutazókhoz köthető szálláshelyi forgalom szilveszterkor 27 százalékkal haladta meg a 2022-es adatokat.

Kiemelik, 2023. december 24. és 26. között 130 ezer vendég összesen 243 ezer vendégéjszakát töltött hazánkban. A nemzetközi turisták 25 százalékkal és a magyarok is 18 százalékkal több éjszakát pihentek otthonuktól távol ebben az időszakban, utóbbiak háromnegyede szállodában. Így a szálláshelyek bevételei is várakozáson felül alakultak,

vidéken például 23 százalékkal tudták növelni a bevételeiket.

Az év utolsó napjaiban még ennél is több, 216 ezer szilveszterező töltötte meg a szálláshelyeket, amelyek forgalma ezalatt 20 százalékkal haladta meg az előző év számait. Ezen belül a belföldi szállásforgalom 15 százalékkal, a külföldi pedig 27 százalékkal nőtt 2022-höz képest.

A balatonfüredi Balaton-parti korcsolyapályát is sokan látogatták az év végén
Fotó: Nagy Lajos/veol.hu

Vidéken a Balaton volt a leglátogatottabb az év végén

A karácsonyozók elsődleges célpontja a főváros volt a közlemény szerint, ahol főként olasz, görög és német turisták ünnepeltek, illetve ugyancsak olaszok, valamint németek és franciák szilvesztereztek a legtöbben.

A vidéki szálláshelyeket a külföldiek közül az Ausztriából, Csehországból és Németországból érkezettek népesítették be az ünnepnapok alatt, az óévtől viszont románok, csehek és osztrákok búcsúztak legtöbben Budapesten kívül.

Vidéken a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, valamint Bük-Sárvár volt a leglátogatottabb, karácsonykor éppúgy, mint szilveszterkor.

A települések közül a fürdővárosok emelkedtek ki: Budapesten kívül Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros,

Bük, Sárvár és Eger volt a legnépszerűbb – közölte az MTÜ adatai alapján az MTI.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva