Mihály Szilvia | 2020.03.24. 10:00
Hévíz házhoz viszi a programokat
Házhoz hozza a hévízi Festetics György Művelődési Központ a programjait, nekünk nincs más dolgunk, mint követni a közösségi oldalukat! Hallgathatunk mesét, zenét, lesz múzeumi séta, tornázhatunk, jógázhatunk és kertészeti tippeket is kapunk tőlük.

– Legyünk együtt online címmel indítottuk el a programsorozatunkat. Azért találtam ki ezt, mert mi ebben a helyzetben ugyan egészségügyi segítséget nem tudunk nyújtani, de szeretnénk hozzájárulni, hogy az emberek ebben a megváltozott helyzetben jobban érezzék magukat, és egy pillanatra elfeledkezzenek a nehézségekről – mondta Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója.
– Március 23-tól minden nap lesz gyerekprogramunk, de mivel mesét a felnőttek is szívesen hallgatnak, azt hiszem, ez családi program lesz. Délután háromkor mesélünk, majd egy kézműves foglalkozást tartunk online. Minden második nap olyan tárgyakat hozunk létre, amikkel játszani is lehet, hogy elüssük otthon az időt.
A mesék egy részét már előre rögzítettük, jómagam, Varga Csilla programszervező és Szabados Rudolf könyvtáros mesélünk.

Hermann Katalin a díszműüveges enteriőrben Fotó: PBÁ/Zalai Hírlap

– Ki sem kell mozdulni a nappalinkból, és Hévízen tornázhatunk. Hogy lehet ez?
– Fontos, hogy az otthonlét alatt mozogjunk, ezért a kedvenc óráinkat most online tartjuk meg az érdeklődőknek. Szakköreink közül hétfőnként a a tornát Bogdán Ottilia tartja, aki ebben a helyzetben élőben, online közvetítés segítségével vezeti le az edzéseket. Ő alapesetben női tornákat, tánckurzusokat tart nálunk, de most a férfiaknak is szólnak a műsorai. A szerdai jóga is élő műsor keretében lesz megtartva. Arra buzdítunk mindenkit, próbálják ki ezt a fajta edzést is.

– Hogy tudunk online kertészkedni?
A Kiskertek gondozását keddenként két kollégám vezeti. Ők az egregyi múzeumnál dolgoznak, ha megnézzük a múzeum kertjét, akkor láthatjuk, hogy valóban szakértői a témának.

Fotó: Mihály Szilvia

Ők olyan kertészeti tanácsokat adnak, melyet akár egy lakásban is megvalósíthatunk. Szó lesz arról, hogyan csíráztassunk különböző magokat, azt hogyan fogyasszuk, mi alkalmas salátának, vagy hány nap alatt lesz a magból ehető étel. A műsorok egy részét már velük is rögzítettük.

– Tárlatvezetéssel és hévízi sétákkal is várják a nézőket!
A csütörtöki múzeumi séták keretében először az Egregyi Múzeummal foglalkozunk, majd a Belvárosi Múzeumunkat mutatjuk meg. Péntekenként hévízi anekdotákat hallgathatunk, Szarka Lajossal a belvárosban sétálva beszélgetek, ezeket az adásokat előre rögzítettük. Mesélünk a Festeticsekről, a Shulhoff testvérekről és egy különleges régi, 1905-ös képeslapról is.

– Ha hétvége, akkor zene és mozi. Mit kínálnak az online térben?
A szombati Zene az kell programunk élőzenés bejelentkezés lesz környékbeli zenészekkel, többek között Varga Endre és egy harmonikás fog otthonról zenélni. A vasárnapi Filmklub során egy-egy filmekben megjelenő témát járunk körbe. Például a filmtörténet hőskorától napjainkig hogyan jelenik meg a filmekben a tengerpart vagy a szerelem, hogyan ábrázolják az utazást. Az a célunk, hogy minden napra, minden korosztálynak adjunk valami plusz programot.

Fotó: Mihály Szilvia

– Két rajzpályázatot is kiírnak, mik lesznek ezek?
Most van idő rajzolni és interneten kutakodni, ezért gondoltuk, hogy az első pályázatunk témája Hévíz a régi képeslapokon legyen. Arra kérjük a gyerekeket, hogy egy régi hévízi képeslap alapján rajzoljanak. Az „Ezt láttam egy régi hévízi képeslapon” pályázathoz a neten megtalálható számtalan képeslap közül választhatnak maguknak, ajánljuk a Fortepan oldalt, az ott található képeslapok alapján nagyszerű mai rajzokat készíthetnek.

Fotó: Hévíz Muzeális Gyűjtemény

A másik pályázat nem csak gyereknek, hanem profi képző- és iparművészeknek, fotósoknak is szól. A címe: Ezt láttam az ablakból. Itt kifejezetten olyan alkotásokat várunk, ami azt mutatja be, amit ezekben a napokban a lakásunk ablakából látunk.
Az üzenetünk mind az online programok, mind a pályázatok esetében az, hogy maradjon mindenki otthon, mi minden nap házhoz megyünk, és programokkal szórakoztatjuk a nézőket.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva