Mihály Szilvia | 2019.04.13. 13:42
Huszonkétezer tulipán díszíti Hévíz tereit
Áprilisban Hévízen sétálva minden járókelő a varázslatos tulipánokat fotózza, valódi turisztikai attrakció a tengernyi színes virág.

Hévíz terein ebben az időszakban rengetegen fotózzák, videózzák a színes, különleges tulipánokat, én magam is megpróbáltam összeszámolni, hány különböző színű és szirmú tulipánt látok, de 10-12 fajta után már belekeveredtem.

Laczkó Mária a Hévíz Város Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet igazgatója mesélt a LikeBalatonnak Hévíz egyik legfontosabb tavaszi turisztikai látnivalójáról, a városban virágzó tulipánokról.

Megtudtuk, mi a titka, hogy ezek a csodaszép virágágyások egy időben borulnak virágba, sőt, az igazgatónő azt is elárulta nekünk, mi magunk mit tehetünk, hogy balatoni nyaralónk vagy házunk kertjében is hasonlóan szépek legyenek a hagymás növényeink.

Fotó: Mihály Szilvia

– Hányféle tulipán díszíti Hévíz tereit?
– A város közterületein 13 ezer tulipánhagyma van kiültetve, tizenhétféle fajtából. Ehhez hozzájön a kórház területére, a Schulhof sétány virágágyaira kiültetett 9 ezer hagyma. Az árvácskák száma – melyek közé ültetjük a hagymákat –, 38 ezer db.

– Mióta vannak tulipánok Hévízen?
– Nagyon hosszú időkre nyúlik vissza a tulipánmánia Hévízen. A város látogatottsága április-májusban és szeptemberben a legnagyobb. A levegő még vagy már nem olyan meleg, a víz kellemes hőmérsékletű, nagyon unikális és kedvelt ez a nyaralók körében. Ezt az időszakot szerettük volna megdíszíteni a városban, a környezetet, a látványt még vonzóbbá tenni. A kétnyári virágok közé a virágágyakba hagymás növényeket ültetünk. Az árvácska, nefelejcs és százszorszép az őszi elültetésük után tavasszal mutatják legszebb formájukat. Az első években még csak néhány fajta tulipánunk volt, rövid virágzási idővel, de látva a sikert, egyre bővült a lista újabb tulipántípusokkal.

Fotó: Mihály Szilvia

– Valóban van olyan család, aki a tulipánvirágzásra időzíti a hévízi pihenését?
– Igen, a munkatársaim és én is többször halljuk, hogy a gyönyörű tulipánok miatt érkezik hozzánk valaki áprilisban. Van olyan vendég, aki nálunk érdeklődik, hogy adott évben mikorra várható a virágzás, és úgy időzítik a hévízi pihenést. Azt tapasztaltam, hogy a szállodai vendégek nagy része nem biztos, hogy fürdik a tóban, hiszen a hotelben is van gyógyvíz és kezelések, de biztosan kisétál azért, hogy megcsodálja a parkokat, virágágyásokat, központi tereket. Nem csak szépséget látunk, hanem különleges illatokat is érzünk a virágok mellett. Tegnap sétáltam a tulipánok között, és szinte meghatározhatatlan, semmivel össze nem hasonlítható lágy, finom, különleges illatuk teljesen lenyűgözött.

– Mit jelent, hogy egy növény rövid, vagy hosszú virágzási idejű?
– Törekszünk a minél hosszabb virágzási időre, úgy válogatjuk ki a fajtákat a tervezés idején, hogy minél hosszabb ideig virágozzanak a tulipánok. Május közepén már annyi minden virágzik, az orgona, a bazsarózsa, ezek nagyon lekötik az emberek figyelmét, éppen ezért a tulipánok fővirágzását mi már április közepére időzítjük. A nyílás a meglepetés erejével hat a vendégekre

Sajnos az idei évben óriási szárazság van –bár az utóbbi napokban kevés csapadék esett-, ez felülírja a szakirodalom és az előzetes évek tapasztalatait, és rövidebb lesz a virágzási időszak. Hévízen a téli szezonban csak 3 cm hó esett, a talaj nagy mélységben nagyon száraz. Így már hiába öntözzük a virágágyásokat. Ha a növény gyökere vízben áll, de a légköri szárazság nagy, nem érzi jól magát, szükséges a megfelelő légköri páratartalom is.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mikor a legszebbek a hévízi tulipánok?
– A legfőbb virágzást minden évben május elsejére a város napjára tervezzük. Ekkor rendezik meg a Boldog Békeidők jelmezes felvonulást, amin kollégáimmal és családtagjainkkal mi is részt veszünk. Konyhalányok, szakácsnők, kertészek, gazdászok, mérnök urak, könyvelő kisasszonyok a foglalkozásuknak megfelelően korhű ruhákba beöltözve, családtagjaink, gyerekeink, unokáink kíséretében.

Ez minden éveben különleges hétvége Hévíz életében. A város apraja- nagyja és az intézmények munkatársai is 1800- as évek végi 1900 -as évek eleji korhű ruhákba öltözik. Ebben az időben alakult ki a fősétányunk, ekkor kezdődött a fürdőházak létesítése a tavon, ezt tekintjük Hévíz aranykorának, és ezzel a felvonulással tisztelgünk az időszak előtt. Ehhez csodaszép hátteret adnak a virágzó tulipánok.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi a titka annak, hogy Hévízen ilyen gyönyörűek a tulipánok?
– Évről évre vizsgáljuk a kiültetett tulipánokat és tanulunk belőle. Hiába van leírva a holland nemesítői jegyzékben, hogy az adott tulipánnak hány centi magason kell virágoznia, milyen nagy lesz a virágfeje, milyen nagy és milyen formájú lesz a virágja, hogy ovális, hosszúkás vagy gömb alakú lesz, milyen elágazó a szára és hány virág lesz egy száron. Magyarországon ezek a tulipánok másképp fognak viselkedni. Más a hőmérséklet, a páratartalom, a talajszerkezet. Nekünk a saját tapasztalatunkra kell hagyatkoznunk.
Minden évben megmérjük, és jegyezzük, milyen magasan, melyik napon kezd el virágozni a tulipán, milyen hosszú a virágzási ideje, milyen nagy egy virágfej.

Ha egy virágágyban szép, egynemű szőnyegágyat akarunk kialakítani, amiben a foltok jelentik a mintát, az a legszebb, ha minden virág egy magasságban van, minden virágfej egy méretű. Ehhez a tudáshoz hosszú évek tapasztalata kell.

Fotó: Mihály Szilvia

Van egy adatsorunk évekre visszamenőleg, így tudjuk összerakni az egymáshoz illeszkedő növényeket. Ha egy tulipán 2 cm-rel magasabb vagy 3 nappal később kezd el virágozni, a következő évben nem kerül be az adott összeállításba. Vagy kihúzzuk a listánkból, vagy alakítunk egy másik csoportot máshol, ahol ez a tulipán is beleillik sorba.

– A tervezésről beszélgetve ez valódi mérnöki munka.
– Valóban. A kertészet is tudomány. A közterületi kertészkedés egy külön szakma. Nagyon sok minden függ a hagymamérettől. A hagymákat körméret alapján csoportosítjuk, minél nagyobb a hagyma, annál nagyobb lesz a virágfej is. Mi egy foltba, egy ágyásba még fél cm átmérő különbségű hagymákat sem teszünk le.

Magyarországon sajnos már nincs hagymatermesztés, mi Hollandiából rendeljük a hagymáinkat. Már júniusban megrendeljük a következő áprilisi virágzáshoz szükséges fajtákat. Ehhez májusban meg kell tervezni a virágágyásokat.

Fotó: Mihály Szilvia

– Hogy érik el, hogy nem szedik le a sétáló emberek a virágokat?
– Van néhány szakmai fogás, amivel el lehet érni, hogy az emberek ne akarják leszedni a közterületi virágokat. Ha a virágágyakban nem látható a hiány, tiszteletben tartják azt. De ha lyukak vannak benne, felhatalmazva érzik magukat néhányan, hogy ha innét más is vitt el palántát, akkor ők is megtehetik azt.

Sokan szuvenírként vinnének haza egy-egy virágot, de ezzel nagyon nagy kárt okoznak, hiszen sokféle növény van kiültetve, és a kiürülő lyukakba kell a 32 -féle árvácskából egyet itt, egyet ott kell pótolnunk. Napi szinten ellenőrizzük és töltjük fel a területet, a megrendelés során készülünk egy várható fogyással is, előnevelt palántákat tartunk pótlásra. Pótolni nem elsősorban a lopás miatt kell. Előfordul, hogy egy autó jár rá a virágágyásra, kikaparja egy kutya vagy megeszi egy talajlakó a növény gyökerét, és amiatt szárad el az. Nekünk az a feladatunk, hogy a kiültetés pillanatától a kiszedésig teljes pompájában tündököljenek a virágágyásaink.

– Mennyi idő alatt ültetik át a virágágyásokat?
– Amikor egyik szezonról ültetjük át a virágokat a másikra, akkor egy nap alatt ültetjük azokat át. Az egyik nap a levirágzott palántákat, hagymákat kiszedjük, feldolgozzuk a virágágyást, trágyázzuk, ha kell ellátjuk növényvédő szerekkel, másnap reggel fél 7-kor a virágágyások mellett vannak az új palánták, és a tervezett minták szerint elültetésre kerülnek. Hévízen nem áll napokig, hetekig üresen egy ágyás sem. Maga az ültetés is turisztikai attrakció, sokan jönnek oda hozzánk, és köszönik meg a munkánkat, jelzik, mennyire tetszik nekik ez a sok szép virág.

Fotó: Mihály Szilvia

– Milyen tulipánok vannak most az ágyásokban?
– Voltak olyan évek, amikor liliom virágú tulipánbemutatónk volt, most két nagy fajtacsoport jelenik meg. Az egyszerű korai virágú tulipánok, amik ovális, nem túl nagy méretű virágfejjel rendelkeznek, nem túl magasak, de nagyon hosszú a virágzási idejük. Most kezdenek el virágozni és remélhetőleg még május elején is virágoznak. A másik fajtacsoport a telt virágú korai tulipánok. Ezeknek a tulipánoknak nem 6 szirma van, hanem akár 24 is van egy tulipánfejben. Nagyon sok virágszár elágazik, így egy száron akár 5 tulipánfej is lehet. Önmagában egy hagymából egy egész bokréta nyílik. Sárga, piros, rózsaszín fehér színben léteznek, nagyon színes, üde foltjai az ágyások a városnak.

– Mi lesz az ősszel kiszedett tulipánhagymák sorsa?
– Méret alapján kiválogatjuk a hagymákat, mivel az egyforma méretű hagymák adnak ugyanolyan virágdíszt.
A legnagyobb hagymákat felhasználjuk a város külső részein található kisebb virágágyásokban, mobil virágtartókban, de nagyon kevés nagyobb hagymánk lesz, virágzáskor a főhagyma elpusztul, csak a kis utódok maradnak meg.

Néha a hagymák egy részét el tudjuk cserélni más városokkal egyéb növényekre. Ők tovább tudják nevelni a hagymákat vagy kisebb, vegyes virágágyásokba használják ezeket.
A harmadik lehetőség, hogy a város lakossága kapja meg közterületi kiültetési célra ezeket a hagymákat. Nem a kertjükbe, hanem a ház elé, a járda és úttest közé ültetik ezeket. A Kisfaludy utca lakossága már 10 éve összefogott, és mini virágágyakat alakítottak ki a házak elé.

– A Balatoni nyaralókban, kertekben miért nem lesznek ilyen szép nagyok a tulipánjaink?
– A gazdaboltokban kisebb méretű hagymákat lehet venni mint amit mi használunk, otthon ezért lesznek kisebben a tulipánjaink. Minél kisebb a hagyma, annál kisebb a tulipánvirág.
Amikor egy tulipán elvirágzik, a virágzás során a hagymája több kicsi hagymára esik szét. A főhagyma elpusztul, fiókhagymákat hoz, ezek viszik tovább a növény életét. A kis hagymák nem fognak virágozni, 2-5 év nevelési időre van szükségük, hogy újra nagyméretű virágokat hozzanak.

Ha a virághagymát a földben hagyjuk, száraz nyarakon a talajlakó kártevők víztartalék miatt megeszik azt, nem önmagától pusztulnak el, ezért nem hajtanak ki a következő évben.
Ha nem pusztul el a hagyma, következő tavasszal akkor is csak a kicsi sarjhagyma hajt ki, és az csak levelet hoz, virágot nem. 2-3 év múlva lesz belőle nagy virág, és aztán a hagyma megint szétesik.
Ha hagymakosárba tesszük a hagymát a földbe, azt könnyen ki tudjuk szedni, és pincében, száraz helyen töltheti a nyarat. Október közepén kell kiültetnünk a hagymákat, hogy még a fagyok előtt gyökeret eresszenek.

Fotó: Mihály Szilvia

– Van kedvenc virága?
– Mindig az, ami éppen virágzik. A virágos növények és a színek, illatok nagyon fontosak az életünkben. Meglepő díszeket lehet elérni levélszínekkel és levélformákkal is, a kerek, barna levelű évelők mellé hosszú, egyenes, zöld fűféléket ültetve nagyon szép látványt érünk el. A modern kertészeti irányok, a minimalista kertek növényei nagyon népszerűek. Mégis, ha valami éppen virágzik, azt akarjuk látni, megszagolni, megsimogatni. Minden, ami egy egyszerű kertben is virágzik a gyöngyvirágtól a bazsarózsán át a hibiszkuszokig, abban a pillanatban az a kedvencem nekem is.

Mutatjuk a csodaszép hévízi tulipánokról készített képeinket:

Kép és szöveg: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva