2018.09.19. 07:00
Igazi hungaricum: súlyfürdő kezelés Hévízen
A hévízi súlyfürdő kezelés látszólag „középkori” módszer, valójában nagyon hatásos technika a gerinc csigolyáinak egymástól történő eltávolítására, ezáltal a gerinc nyújtására.

Dr. Moll Károly 1953-ban vezette be Hévízen találmányát: a súlyfürdőt. A víz izomlazító hatását és felhajtóerejét kihasználó kezelési formát azóta is töretlenül használják a gerinc és porckorong betegségek kezelésekor.

Fotó: Hévízi Múzeum

A látszólag „középkori” módszer valójában nagyon hatásos technika a gerinc csigolyáinak egymástól történő eltávolítására, ezáltal a gerinc nyújtására. A nyújtás során a porckorongok eredeti állapotukba kerülhetnek vissza. A teljes eljárás fájdalommentes, mert a kellemes meleg hévízi gyógyvíz ellazítja a testet.

Kép forrása: Hévízi Múzeum

A kezelés során a páciensek a nyaknál és/vagy a karok alatt függesztve, – gyakorlatilag – lógnak a medencében. A függesztés háromféleképpen történhet: csak nyakon, csak hónaljtámasszal, valamint nyak és hónaljtámasszal egyaránt. A betegség súlyosságától függően pedig súlyokat helyeznek el rajtuk (a derékon és/vagy bokán). Kizárólag orvos utasítására végezhető.

A gerinc bántalmain kívül kezelnek még súlyfürdővel térd és csípő problémákat is. Utóbbiaknál az ízületi mozgástér beszűkülése kezelhető (amelyet általában a szalagok és izmok megrövidülése okoz). A gerinc esetében kétféle betegségcsoportról beszélhetünk: porckorong és nem porckorong eredetű betegségekről. Porckorong eredetűek azok a betegségeket, amelyek a porckorong degeneratív elváltozásának mentén alakulnak ki (mint a porckorong összelapulása, nedvességtartalmának csökkenése, kiszélesedése, rugalmasságának csökkenése, a külső rostos részek repedezetté válása.). Ezeket a fajta elváltozásokat főként a mozgásszegény életmód, táplálkozási rendellenességek és genetikai tényezők okozzák.

Hogyan hat pontosan a súlyfürdő?
A nyújtóerő hatására a megrövidült szalagok és izmok visszanyerik eredeti állapotukat. Míg ezt a gyógytornászok kimozgatással érik el, addig a súlyfürdő esetében nem terhelődnek az ízfelszínek, így a kezelés fájdalommentes. A húzóerő hatására a porckorong megnyúlik, megszűnik a kiszélesedés, csökken a nyomás. Átlagosan 2-5 kg súlyt ír fel a kezelőorvos a bokára illetve derékra (összesen maximum 20 kg-ot). A kezelés időtartama általánosságban 15-20 perc.

Kinek ajánlott ez a kezelés?
Mindenkinek, akinek nincsen olyan betegsége, amely ezt ellenjavallja. Izomgörcsök oldására, szalag, és izomzsugorodások mérséklésre, porckorongok és nyomás alatt álló ideggyökök tehermentesítésére is hatásos. Súlyfürdő kezelés adható már akár 14-15 éves kortól. Nem csak a megelőzés miatt, de a tanulmányok szerint már ebben a korban megkezdődik a porckorong és a gerinc romlása, sőt 30 éves kor felett már mindenkinek van ilyen bántalma, függetlenül attól, érzi-e a tüneteket vagy sem. Ennek a helyreállításban – az életmódváltás mellett – segíthet a súlyfürdő is.

Kinek nem szabad kipróbálni a súlyfürdőt?
Kezeletlen magas vérnyomás esetén, nyílt sebek, daganatos és eszméletvesztéssel járó betegségek, erős, csonttöréssel járó csontritkulás, csípőprotézis esetén a súlyfürdő kezelés nem ajánlott. Állapottól függően gyógyult csigolyatörések, gerincműtétek, vállműtétek után, ál-csigolyacsúszás esetén, generalizált izombetegségek, valamint előrehaladott Bechterew-kór esetén sem alkalmazzák.

A súlyfürdő kezelés száraz formáját (száraz trakció – nyújtás, húzás) már Hippokratész idejében ismerték.

Moll Károly nevéhez fűződik a Hévízi-tó áramlási térképének elkészítése is. Több, mint 50 publikációja jelent meg különböző szaklapokban. Meghatározó szerepe volt a fürdőhely történetében, munkájának köszönhetően a Hévízi-tó és terápiás kezelések európai hírnévre tettek szert. Felesége dr. Hoffmann Ilona a fürdő első reumatológusnője méltó szakmai partnere volt munkája során.

Forrás: Hévízi Múzeum

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva