Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.02.11. 19:00
Ilyen még nem volt! Kiberjelmezverseny lesz Hévízen!
A rendkívüli helyzet szokatlan megoldásokat követel a programszervezőktől is. A Gróf Festetics György Művelődési Központ most online jelmezversenyt hirdetett a tavaszvárás és a farsang jegyében.

A korábbi években színes téltemető programmal rukkolt elő az intézmény, de hasonlót most a korlátozások miatt nem lehet tartani. Ezért mindez a kibertérbe költözik.

Olvastál már az egy évvel ezelőtti fergeteges hévízi télűző farsangról?

A nevezőknek a jelmezükről videót kell készíteniük. Az intézmény közösségi oldalán emlékeztetett: a farsang vízkereszttől a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart, amely idén február 17-re esik.
A farsang a tavaszvárás pogány kori ünnepeiből nőtt ki. Zajos mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás időszaka ez, amelynek része a kiszebábégetés, amely a tél és a gonosz elűzésére szolgál, folytatódik a művelődési központ bejegyzése.

Nézd meg az előző évi hévízi farsang képeit:

Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át, míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány, germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is. Maga a szó német eredetű; a „faseln” azt jelenti: fecsegni.

Kattints ide, és olvasd el, hogy farsangozott a balatoni elit Bécsben!

S ha még inkább visszamegyünk a múltba: már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett szaturnália ünnepet a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak.

A jelenlegi helyzetben azonban nem lehetséges társas összejövetelt tartani, ezért Hévízen online jelmezversenyt hirdettek.
A művelődési központ azt kéri a nevezőktől, készítsenek, akár telefonnal, a maskarájukról, farsangi ruházatukról fél és három perc közötti videót, amelyben, ha van kedvük, mondjanak verset, mondókát, vagy adjanak elő vicces jelenetet.
Ezeket február 14-ig várják a hevizmuzeum@gmail.com címre. A videókat felöltik a Hévízi programok Facebook-oldalra, ahol közönségszavazás indul. A három értékes díjból kettőről a zsűri dönt, egyről pedig a voksolók.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva