Mihály Szilvia | 2022.04.08. 10:00
Erdei koncertek és színházi előadások várnak Hévízen
Ha Hévízről eddig csak a tóban fürdés jutott eszedbe, itt az ideje meglátogatnod a Balaton közeli üdülővárost, ahol különleges erdei koncertek, előadások és túrák várnak rád.

Áprilistól egészen október végéig ingyenes mikrokoncertek, színházi előadások, bábjátékok performansz és ökotúrák csábítják a Hévízi-tó melletti véderdőbe a látogatókat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik helyi kezdeményezéseként.

Fotó: Mihály Szilvia

Játék a zöldben

A Hévízi-tó melletti véderdő északi részén a tóvédelmi program keretében az elmúlt években sétányokat alakítottak ki, 20 ezer új facsemetét ültettek és kiirtották az invazív fajokat. Ez a lápterület a tó egyedülálló ökoszisztémáját védi, hozzájárul a város friss, zöld, tiszta atmoszférájához.

Akár egy romantikus sétára, akár családi kirándulásra, kutyasétáltatásra, de futásra, nordic walking túrára és bicajozásra is alkalmasak a patakokon átívelő hidakkal izgalmassá tett ösvények. Pár perc sétára a városi forgatagtól egy madárhangokkal és patakcsobogással tarkított ékszerdobozban találhatod magad.

Szó szerint belecsöppensz a természet lágy ölébe, közvetlen közelről láthatod a tó környezetének fás-lápos élővilágát. Esőzések után a fák egy része is vízben áll, szárazabb időszakban a patakban is kevesebb víz csordogál. Ha szemfüles vagy, apró halakat és különleges énekesmadarakat is láthatsz. A tavirózsák mellett az erdei aljnövényzet virágai is kedvelt fotótémák.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. közel 13 millió forintot nyert el az Erdei Misztérium vagy Játék a Zöldben elnevezésű ötletéhez, amely ökobarát módon egyesíti a kulturális és természetvédelmi programokat.

Környezettudatos szórakozás

– A rendezvénysorozat összeállításánál fő szempont volt, hogy a szervezők, az előadok és a résztvevő nézők se avatkozzanak bele a környezetbe, ezért nem lesznek épített színpadok, kialakított fix nézőterek vagy az erdő természetes hangjait, fényeit elnyomó világítás és hangosítás, áramot sem használunk a programokhoz. Bízunk benne, hogy a látogatók nem fognak szemetelni, de minden előadás után körbejárjuk az erdőt, és ha szükséges, összegyűjtjük az itt hagyott hulladékot. Minden kulturális program a lehető legfenntarthatóbb, low impact módon valósul majd meg. A legfontosabb cél az ember és természet kapcsolatának elmélyítése – fogalmazta meg Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Np Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Itt megtudhatsz mindent az Erdei Misztérium színházi előadásairól, a bábjátékokról és a performance darabokról.

Minden korosztályra gondoltak

A nézők létszáma korlátozott lesz az egyes programokon, hogy ezzel is csökkentsék a szervezők a környezeti terhelést, és elősegítsék az interaktivitást, a közönség bevonását.
Húsz vezetett túrát is szerveznek, ahol gyerekeknek és felnőtteknek a környezetvédelmet a középpontba állítva járják körbe a területet, az éghajlatváltozás, az invazív fajok is szóba kerülnek. Helyi középiskolások a véderdőben fellelhető természetes anyagokból készítenek műalkotásokat, amelyeket itt az erdőben lesznek bemutatva.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Felnőtteknek szánt, erre a helyszínre kialakított színházi előadásokat, performanszokat, zenés-táncos produkciókat láthatnak az érdeklődők, az erdei sétányok több pontján felhangzó mikrokoncertekkel, a gyerekek pedig bábszínházi előadásokkal és erdei iskolai foglalkozásokkal is találkozhatnak. Minden program a természet megismeréséről, megóvásáról szól. A színdarabok díszlete az erdő és a patak, lesz olyan versmondó, aki a vízben állva szaval majd.

Kattints ide, tudd meg, milyen zenei programok várnak rád.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva