Mészáros Annarózsa | 2024.09.27. 16:00
Minőségi kézműves bonbonok a Balatonnál
A KakasBonbon 15 éve kínál minőségi kézműves csokoládékat a Balaton környékén, amelyeket Andrea és János Szabó gondos munkával készítenek. Aki egyszer megkóstolta őket, bármennyit hajlandó lesz utazni érte.

A Szabó házaspár között teljes az összhang és tökéletes a munkamegosztás. János a szervezésben, marketingben, megálmodásban, kigondolásban jó, míg Andrea a végrehajtásban erősebb, s övé a gyártás és a kivitelezés oroszlánrésze.

KakasBonbon kézműves csokoládé készítése a Balatonnál

A KakasBonbon története: kézműves csokoládé 15 éve

A KakasBonbon története Siklós-Máriagyűd, egy borospincéből indult 2009-ben. Villány közelében a házaspár nem szeretett volna a bor útjára lépni, így a csokoládé mellett tették le voksukat, viszont a szőlőtől sem szerettek volna elszakadni, tehát a borok mellé kezdtek az országban elsőként csokoládé krémeket készíteni, adott tételhez, évjárathoz párosítva. Olyan csokoládét álmodtak meg, ami a bort egy új dimenzióba helyezi.

Immár 15 éve tart ez a kíváncsi felfedezés a szélkakas nyikorgó forgása alatt.

– Az első pillanatban azt kellett eldönteni, hogy gépeket veszünk, megkönnyítjük a feladatokat és nagy tételben gyártunk vagy sem. Hála Istennek Andi győzött az ő gondolatával, hogy maradunk a kézművességnél, s nem lesznek gépek, minden lépés kézzel készül – mesél a kezdetekről János.

KakasBonbon kézműves csokoládé készítése a Balatonnál

Fotó: KakasBonbon

– A csokoládékészítés egy művészet, isteni szerencse és áldás – állítja János. – Azon a télen, amikor kislányunk született, akkor nekem is kellett a műhelyben dolgoznom, s ott jöttem rá, hogy a türelemmel, a precizitással, az alázattal és a szívből jövő mozdulatok kivitelezésében nem vagyok 100%-os. Andi viszont erre született, ha szabad így fogalmazni.

Precizitás, alázat, gondosság hármasa kísérte az elmúlt 15 évben a Kakasbonbon készítőit, akik folyamatosan tanulták a szakmát vagyis nem cukrászként, szakácsként vágtak bele a csoki készítésbe, hanem a kíváncsiság, az elhivatottság vezérelte őket. Sokat utazva, kóstolva, kísérletezve, csak erre a témára fókuszálva tudtak felszínen maradni. – Aki megismerte, megkóstolta egyszer a KakasBonbont, azt csábítottuk magunkkal életünk három állomásán, Máriagyűdről indulva, Sopronon keresztül ide, a Balatonhoz. A tizenöt év alatt felépült baráti és vevő kör, akik, mint a vándorok, jöttek – jönnek utánunk.

A kézműves csokoládé titka a precizitás és elhivatottság

Jánosék mindenben a maximumra törekednek, így a csokoládé legmagasabb minősége esetükben nem is lehet kérdés.

– Kölnben, Triesztben, Párizsban, illetve Riminiben rendeznek nagyszabású csokoládé bemutatókat, ahol a világ összes gyártója, feldolgozója, kivitelezője megjelenik, ezeket az eseményeket mi is folyamatosan látogatjuk. Már a kezdetekkor sem a nagy mennyiségben készülő csokoládékat választottuk ki, hanem mindig kísérletezgettünk. A termőhely szelektált, prémium kategória alá sosem megyünk. Hogy honnan származik a csokoládénk, az mindig változó: pasztilla formájában érkezik meg hozzánk és ez a pasztilla kerül melegítésre és temperálásra.

KakasBonbon kézműves csokoládé készítése a Balatonnál

A covid a házaspár életét is átrendezte, akkor hozták azt a döntést, hogy újra egy épületben szeretnék tudni az otthonukat a műhellyel, s úgy érzik, a felsőpáhoki házikó csak rájuk várt, hiszen igényeikhez tudták alakítani a melléképületet.

– Nincsenek nagyratörő vágyaink, nem vagyunk tolakodóak, nem kopogtatunk, hogy hoztam csokit kell-e, hanem ez magától működik, szép lassan fokról-fokra haladva, önsétáló üzemmódban. Fontosak számunkra az emberi kapcsolatok, ebből építkezünk.

Helyi alapanyagok és egyedi ízek a Balaton közelében

A fénylő csokiburkolat alatt Andrea és János szíve és lelke mellett a klasszikus ganache krém lapul, ami csoki, tejszín és az adott gyümölcs vagy fűszer – semmi több. Évszakhoz, szezonhoz köthetően 70 féle bonbont készít Andrea, borok mellé hangolva.

Fotó: KakasBonbon

– A borászatok terelnek bennünket. Ha az ember kinyit egy bort, s ott jönnek a piros bogyós gyümölcsös jegyek, akkor már tudom, hogy mivel fogom elkészíteni azt a csokoládé krémet. Az egyik lehetőség az, hogy ha például az említett piros bogyós jegyeket érzem, akkor ebbe az irányba erősítem fel a bort, vagy pedig homlokegyenest valami más fűszerhez nyúlok. Vannak a gyümölcsös és a másodlagos aromák. Hogyha ez egy jó kis hordós tétel, akkor veszem a vaníliát, a füstöt, a dohányt vagy épp a kókuszt. Majd jön a pepecselős és precíz kóstolgatás – avat be a műhelytitkokba Andrea.

– Itt , Zalában dúskálunk a fűszerekben, illatokban, alapanyagokban. Lehetőség szerint mindent a környékről szerzünk be.

Fotó: KakasBonbon

A beltartalom mellett a külcsín is nagy szerepet tölt be a bonbonok világában.

– A forma befolyásolja az ízt, a hangulatát leképezi. Nagyon minimálisan díszítünk, nem vagyunk túl trendik ebből a szempontból, mert most mindenféle színben játszanak a bonbonok. Viszont mindig az van a szemünk előtt, hogy mi ezt a természetes, egyszerű, klasszikus, jól értelmezhető formát szándékosan követjük.

Fotó: KakasBonbon

A bonbonok 3 nap alatt készülnek el. A polikarbonát sablonok 28 és 32 férőhelyesek, így ahány sablon van, annyi kis falatka készíthető egyszerre. Az asztal mérete és a hűtési kapacitás, ami még befolyással bír a készülő csokik számára – ez semmiképp nem nagyüzemi mennyiség. Az első olvasztást követően jön a temperálás, házkészítés, töltés, száradás, újraolvasztás, újra temperálás, talpalás, száradás – ez körülbelül 6-8 órás folyamat. A csokoládé nem csupán édesség, hanem életérzés. Egy feledhetetlen utazás az ízek és érzékek varázslatos világába.

Kóstolni lassan, kis falatokban, lehunyt szemmel… megéri türelmesnek lenni… mert az ízek, olvadás után mutatják a legszebb arcukat…

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Borítókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva