Péter B. Árpád / zaol.hu | 2022.01.22. 10:00
Megszentelték a Hévízi-tavat is
A julián naptár 13 nappal hátrébb jár, mint a gregorián, ezért ünneplik az ortodox egyházak január 19-én a vízkeresztet, ezért szentelték meg a szokásosnál később a tavat.

Kim Nyikoláj, a Hévízi Orosz Ortodox Egyházközség parókusa elmondta: Krisztus megkeresztelkedésének ünnepén megszentelik a vizet, és imáikban kérik a Szentlélek kiáradását s áldását – nemcsak a vízre, hanem a teremtett világra és minden egyes emberre is.

A templomban végzett vízszentelés után a hívek körmenetben elzarándokoltak a legközelebbi élő forráshoz, jelesül a Hévízi-tóhoz, amit a parókus megszentelt. Kim Nyikoláj azt is elmondta: Moszkva környékén, vagy máshol Oroszországban, a -10, -20 fok ellenére is sokan megmártóznak az ünnepen. Ilyenkor az emberek azért imádkoznak, hogy a Szentlélek leszálljon a vizekre és megszentelje azokat.

– Fennállásunk 10 éve óta tizedszer jövünk el a tóhoz, hogy megszenteljük azt, de ebben az évben különösen fontos ez az esemény számunkra, hiszen a kormány bőkezű támogatásával és a hévízi önkormányzat segítségével épül a templomunk, amely majdnem készen van, és nagy ünnepeinken már szolgálhatunk ott.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta: az orosz ortodox egyházzal testvéri a kapcsolat, s mindenben segítik a templom építését.

Kattints ide, és olvasd el, hogyan szentelték meg a Balatont.

Nyitókép: Hévíz Önkormányzat sajtófotó
Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva