likeBalaton.hu | 2021.06.27. 12:00
Művészeti piknik, koncertek, régészet és hitélet a hegyoldalban
Irodalom, művészetek, alkotás, koncertek, mozgás, gyerekprogramok, erdőszéli nyugalom, kikapcsolódás és szórakozás. Mindez együtt az Örvényeshegy piknik, mely július második hétvégéjén várja a közönséget - a biztonság jegyében korlátozott számban.

Egy zalai falu erdőszéli része, a zalacsányi Örvényeshegy ad otthont a fesztiválnak, melyet – a tavalyi járványhelyzet miatti kihagyás után – harmadszor rendeznek meg. Újult lendülettel, de óvatosan indítják újra az összművészeti fesztivált.

Az Örvényeshegy Piknik erdőszéli színpadára péntek este Dés László, szombat este a Budapest Bár áll. A buliról a Candyman Duo és a Dynamite Dudes gondoskodik. Érkezik Apey és a Nehézlemez Műhely, a Momentán Társulat új előadásában Molnár Levente Farkasházi Rékával improvizál.

A gyerekeket kézműves foglalkozás és játszóház várja, valamint a Kalandozó Komédium utcaszínház. Visszatérő vendégként lép fel Varró Dániel és Molnár György.

Varró Dániel és Molnár György is fellép Fotó: Örvényeshegy Piknik

A kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar Életmesék albumuk anyagával készül. A Junior Príma Díjas Laposa Julcsi lemezbemutató koncertjén népzenei utazásra hívja a kicsiket. Népi hangszerekkel, ritmus-zajkeltő eszközökkel, közös játékokkal, együtt énekléssel ismerteti meg a közönséget hagyományainkkal, tavaszi, nyári népszokásokkal.

Idén először indulnak e-bike túrák a fesztivál helyszínéről. Az elektromos rásegítéses kerékpárok segítségével a túrák bárki számára könnyen teljesítők, a résztvevők felfedezhetik a környék természeti szépségeit és a Zala-völgyi Nyitott Portákat útba ejtve kóstolót is kaphatnak helyben készült gyümölcslevekből, mangalica termékekből, sajtkészítményekből.

Oszkó-Jakab Natália szólt a programokról Fotó: Örvényeshegy Piknik

– Óvatosan, ezer fős létszámkorlátozással szervezzük meg a programot. A koncertekre vonatkozó előírások szerint a zenei programokon védettségi igazolvánnyal lehet részt venni – mondta el Oszkó-Jakab Natália, a szervező Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány elnöke, fesztiváligazgató. A reggelek jógával kezdődnek, majd hangtálfürdővel töltődhetnek a látogatók.

Az esti szórakozást a reggeli jóga vezeti le, s hangol az újabb programokra Fotó: Örvényeshegy Piknik

Pálos Szentmise

A fesztiválnak otthont adó Pálos Resort közvetlen közelében egykor jelentős Pálos Kolostor állt, melynek története egészen az 1300-as évekig nyúlik vissza. A kolostor emlékére július 10-én, szombaton reggel rendezik meg a hagyományos szentmisét – ide reggelről gyalogos zarándoklat indul Vállusról. Ebbe bárki bekapcsolódhat.

A mise előtt Eperjes Károly beszél a hittel, pálosokkal való kapcsolatáról. A zalai pálos kolostorok régészeti kutatásán az elmúlt években a Göcseji Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és Régészet Térinformatikai Laboratóriuma, valamint a Civil Régészeti Alap dolgozik. A feltáró munkálatok a fesztivál ideje alatt is zajlanak, az ott dolgozó szakemberek vezetett ásatási bemutatóval, régészeti előadásokkal színesítik a programot, sőt az ásatáson szívesen segédkező önkénteseket is várnak.

A rendezvény helyszíne: Örvényeshegy – Pálos Resort

Fotó: Örvényeshegy Piknik

A zalacsányi Pálos Resort 2021-ben második alkalommal került be a legjobb 25 európai szálláshely közé. A lenyűgöző természeti környezetben található szálláshely Balaton-felvidéki népi építészeti stílusban épült.

Mára közel 10 hektáros birtokán 22 dámszarvas él, akiket az egyedi Safari Lodge szállásokról a vendégek közvetlenül is megfigyelhetnek.

Fotó: Örvényeshegy Piknik

Az Örvényeshegy Pikniken mutatják be új, innovatív helyi terméküket, a Zalai Jóságos Törkölylét.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva