2019.09.15. 17:00
Neked mennyi az énidőd?
A magyarok 82 százaléka szerint legalább napi egyórás énidőre, azaz saját magunkra fordított időre van szükségünk, derül ki a hévízi NaturMed Hotel Carbona megbízásából a 18-59 éves korosztály körében végzett országos reprezentatív kutatásból.

A felmérésből kitűnik: a magyarok többsége tisztában van az énidő jelentőségével, a megkérdezettek 37 százaléka szerint naponta többször, 44 százalékuk szerint pedig legalább naponta egyszer fontos lenne beiktatni legalább egyórás énidőt. Jó hír, hogy a kutatás szerint a megkérdezettek 27 százaléka jelenleg is tud akár többször napi egy órát magára fordítani, 33 százalék pedig naponta egyszer. 22 százalék hetente néhányszor, 8 százalék heti egyszer tud saját időt teremteni magának, 9 százalék ennél is ritkábban.

Dr. Somogyi Katalin, a hotel főorvosa szerint a saját idő megteremtésében sokat segít, ha rendelkezünk valamilyen napi rutinnal, például rendszeresen ugyanabban az időpontban sportolunk. A kutatás eredményei alapján ilyen módszert a megkérdezetteknek csak harmada használ napi, és 22 százalékuk heti rendszerességgel. A résztvevők 44 százaléka pedig egyáltalán nem rendelkezik olyan rutinnal, amellyel biztosítja önmaga számára az énidőt.

Fotó: heviz.hu

Az énidőt biztosító rendszeres elfoglaltságok között a legtöbben a sportot és az olvasást említették. Emellett a tévézés és a családi programok szerepeltek még a listán.

Érdemes rendszeresen a megszokottól eltérő helyszínen programot tervezni, tanácsolja a szakember, így biztosítva, hogy nem az otthoni feladatok, például a takarítás vagy egyéb ház körüli munkák jutnak eszünkbe, ha felszabadul egy kis időnk.

A likeBalaton tippje a legjobb énidő elöltésre: Teszteld a Balaton környéki meleg vizes fürdőket!

Nyitókép: heviz.hu

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva