2019.01.13. 12:00
Odútelep várja az albérlőket a hévízi tónál
A város világhírű gyógytava körüli égeresekben, valamint a tófürdő területén és parkjában több mint száz odúba költözhetnek be énekes madarak és egyéb kistestű állatok. Ezeket az „albérleteket” gondos emberi kezek telepítették és ellenőrzik azóta is rendszeresen.

A munkát 2011-ben kezdte meg Csiszár Viktor, akkor még a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreként. Mostanság pedig ugyanő, már civil természetvédőként végzi a teleppel kapcsolatos teendőket. Mint például ősszel az odúk takarítását. Elvégre ezek mesterséges képződmények és így a tisztán tartásukat sem szabad a természetre bízni.

– Minden évben számba veszem azt is, hogy „kik” költöztek be a ládikákba – mesélte Csiszár Viktor a mostani szezonban elvégzett munkálatok kapcsán – írja a zaol.hu. – 2015-ben merült fel az ötlet, hogy ennek keretében elvégezhetnék egy vizsgálatot a tó körüli szúnyoggyérítések, illetve vegyszeres növényvédelmi kezelések hatását illetően. Ehhez az odútelep bővítésére, a költési időszakban (március második felétől június végéig) gyakoribb ellenőrzésekre, valamint egy másik odútelepre volt szükség. Utóbbinak vegyszeres kezeléstől mentes területen kellett lennie, hogy alkalmas legyen az összehasonlításra.

Ez a korai denevér is örömmel elfoglalt egy lakást

Az ökológus elmondta: a tavalyi eredmények, az elhullott fiókák elhelyezkedése alapján nem volt kimutatható hatása a vegyszerezéseknek a madarakra, és miután az ember sokkal kevésbé érzékeny ezekre a kemikáliákra, mint a kistestű énekesek, kimondható az is, hogy a szúnyoggyérítések az emberre sem veszélyesek.

Kis állat termetét meghazudtoló névvel: nagy peleAz elvégzett vizsgálat a madarakra hulló, illetve a táplálékláncba bekerülő vegyszer hatásait érintette, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy továbbra is fennáll egy elsősorban a fecskéket veszélyeztető probléma. Madarászok minden fórumon hangsúlyozzák: a szúnyogirtások miatt nyáron vészesen kevés a táplálék, és ez negatív hatással van a madarak egyedszámára.
– A hévízi kórház segítségével kihelyezett odúk egyébként nem csak a költési időszakban izgalmasak – folytatta Csiszár Viktor. – Az odútakarításkor rendszeresen találok bennük egyéb védett élőlényeket: mogyorós és nagy peléket, korai, illetve törpe denevéreket. Ilyenkor természetesen gyorsan „visszavonulót fújok”, ezeket az állatokat nem háborgatom a takarítással.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva