Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.11.19. 14:00
Őszi virágpompa Hévízen - 17 ezer palántát ültettek!
A megszokott rend szerint ezúttal is őszi virágdíszbe öltözött a Balaton közeli fürdőváros, október végén 17 ezer palánta került a hévízi közterületekre. Köztük tulipánhagymák is, amelyek tavaszköszöntő látványosságként május elejére nyílnak ki.

– Az ősz sok esővel, hideggel köszöntött be, ezért az ültetési időszak két hetet késett – mondta Laczkó Mária, a Gamesz igazgatója. A munkával október végén három nap alatt végeztek. Most minden lehetséges felületet beültettek, de e téren változást terveznek a fürdővárosban.

A csapadékos, hideg őszkezdet miatt idén két hetet késett a szokotthoz képest a kiültetés
Fotó: Péter B. Árpád

– Átgondoltuk, mi legyen a városfenntartás irányvonala a szűkös anyagi lehetőségek közepette – folytatta a kertészmérnök. – Úgy határoztunk, azokat a zöldterületeket tartjuk és fejlesztjük tovább ilyen intenzitással és minőségben, amelyek sok ember örömére szolgálnak, jól láthatók és jól funkcionálnak. Azokat a felületeket viszont, amerre kevesebben járnak, ráadásul például a vizet gázolajjal üzemeltetett autóval kell odavinni, tehát jóval költségesebb a fenntartás, átalakítjuk olyanná, amely kevesebb befektetett élőmunkával jár. Ezt már a télen elkezdjük.

 

Laczkó Mária azt mondta, ezeken a helyszíneken érdekes, modern díszfüves területeket alakítanak ki, virágzó cserjékkel, izgalmas kertészeti megoldásokkal.
Most a központi virág­ágyakba párnás növekedésű, futó típusú, kisvirágú árvácskákat ültettek. Az Endurio névre hallgató sorozatot az igazgató jó szívvel ajánlja otthonra is, mivel számos előnye van. Például a téli, fényszegény időszakban is virágzik, s nem érzékeny a betegségekre, így a szürkepenészre sem.

– Amikor sötét és hűvös van, az ablakon kinézve lelket simogató, szép látvány például egy nevető, sárga, üde színű virágfolt, amelyben teljesen összenőttek a növények – illusztrálja a szakember, miért döntöttek emellett.

Laczkó Mária az árvácskák között. Ezt a fajtát otthonra is ajánlja a szakember
Fotó: Péter B. Árpád

Az árvácskákból szép ívek, vonalak, formák alakultak ki a virágágyakban, amelyekbe tulipánhagymák is kerültek. A korábban alkalmazott fajtacsoport a száraz tavaszok miatt a tervezettnél előbb borult pompába, ezért most későbbi virágzású tulipánokat használtak, azt remélve, hogy május elejére, a Boldog békeidők Hévíze elnevezésű programsorozatra mutatják majd legszebb arcukat.

Tavasszal ezekben az ágyásokban tündökölnek majd a tulipánok
Fotó: Mihály Szilvia

A város hét-, a kórház pedig kilencezer tulipánhagyma kiültetéséről gondoskodott, így jövő tavasszal sem kell senkinek Hollandiáig mennie, ha virágcsodát akar látni.

A hévízi tulipánok
Fotó: Mihály Szilvia

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva