Mihály Szilvia | 2019.02.19. 20:34
Piranhák és aligátorok Hévízen?!
A tűéles fogú piranhák némelyek szerint cukik, a ráják buliznak, de az alligátor teknős tökéletes gyilkológép.

Hal és hüllő különlegességeket, egyéb terráriumi állatritkaságokat mutat be a hévízi akvárium. Családosok és gyerekcsoportok részére is nagyon kellemes időtöltés az akvárium megtekintése.

Feliratok segítik a halfajok megismerését, az akváriumok előtti fotelekben kényelmesen üldögélhetünk, de a gyerekek részére is nagy hely van, hogy oda-vissza szaladgáljanak az akváriumok között, még a babakocsi is kényelmesen elfér.

Fontos, hogy ne hangoskodjunk és ütögessük az akváriumok üvegét, hogy ne zavarjuk ezeket a csodálatos élőlényeket. Én órákig el tudnék még sétálgatni itt, még a piranhákat is cukinak találom. Megnyugtat a víz közelsége, a halak mozgása.

A ráják kifejezetten látványos showműsort produkálnak, pedig csak úszkálnak az akváriumban.

Megtalálhatók nálunk az Amazonaszban, az afrikai nagy tavakban, Ázsiában, Ausztráliában honos édesvízihalfajok, valamint hüllők, kétéltűek, ízeltlábúak is.

Célunk az akvarisztika és a terrarisztika megismertetése és megszerettetése az emberekkel – tudjuk meg az állatkertet alapító Etl Zsolttól (Zsozsitól), akinek a hobbija az akvarisztika, a főváros közelében pedig halakkal kereskedik.

Fotó: Akvárium Hévíz

– Az óriáshalak és a ragadozó halak a kedvenceim, úgy éreztem, megérdemlik, hogy bemutassam őket a nagyközönségnek.

– Ha megtetszik nekünk itt egy hal, azt otthon is tarthatjuk?

– Néhány halfajtól eltekintve, melyek csak állatkerti környezetben tarthatók, mint például a kígyófejű hal, a halaink többsége megvásárolható. Természetesen nem a kiállított példányok, de itt látható, hogy milyen környezetben, milyen halfajokkal érzi jól magát egy-egy faj és mekkorára nő. Mi is egészen kis méretben vásároljuk a halakat, itt nőttek meg ilyen nagyra, ekkora méretű példányokat már nem szállítanak.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ezek 4,5 négyzetméteres alapterületű akváriumok másfél méter mély szélességben. Ha valamelyik állat túlnövi az akváriumot, azonnal átköltöztetjük, hogy meglegyen számára az optimális élettér. A fogságban élő állatok kétszer annyi ideig élnek, mint a természetben levő társaik. Itt mindig megfelelő a hőmérséklet, nem kell vadászni, mégis optimális az eleség mennyisége is, és nincsenek természetes ellenségeik, sőt, betegség esetén állatorvos segít rajtuk.

– Mit esznek az itt kiállított állatok?

– A halak halat, kagylót, koktélgarnélát. A hüllők egeret, patkányt, a krokodilok halat, a szárazföldi teknősök és leguánok zöld eleséget.

– Vannak veszélyes egyedek, amit nehéz takarítani, etetni?

Minden ragadozó faj különleges, egyben veszélyes is, de ismerve őket nem okozhatnak meglepetést.

Az elektromos angolnáról mindenki azt mondja, megráz, de engem még soha nem rázott meg takarítás közben, bár arra ügyelek, hogy a testéhez ne érjek hozzá.

Sokkal veszélyesebb Alíz, az alligátor teknős, aki már az árnyékra is vetődik, és ha elkapná az ujjamat, komoly sérülést okozhatna. Most 20 kg-os, de 35-kgra is megnőhet. Tökéletes gyilkológép, közelről olyan, mint egy dinoszaurusz. A természetben a hátán moha nő, így álcázza magát, de mi itt letakarítjuk róla a koszt és lerakódásokat. Lomhának tűnik, de mint minden hüllő, nagyon robbanékony és gyors tud lenni, ha vadászik.

A tüdős halról nézett felvételek alapján tudom, hogy nekik nagyon félelmetes koponyájuk van, olyan, mint egy harapófogó, nagyot tud harapni és nagyon védi a területét. Takarítás közben iszonyatos erővel harap rá az üvegtisztító mágnesre. Vagy azért, mert eleségnek véli, vagy mert a területét védi.

Alapvetően a piranhák gyáva halak, ha benyúlok a vízbe, menekülnek minden irányba. Az akváriumuk tele van apróhallal, nem bántják őket. Ha az új halak akkor kerülnének be, amikor éhesek, akkor persze megennék őket. Ha egy halat bekerüléskor nem esznek meg, akkor azt sosem bántják, a csapat részeivé válnak. A pici gömbhal is jól elél a többiekkel, pedig ragadozó, de nem bántja őket.

Fotó: Mihály Szilvia

– Melyik a legérdekesebb haluk?

– A maga nemében mind érdekes, de van például egy olyan hátonúszó harcsa fajunk, ami ahogy a nevében is van, mindig a hátán úszik. Nagyon sokszor szólnak a vendégek, hogy jöjjünk gyorsan, valami baja van az egyik halnak. Aki nem ismeri ezt a különleges fajt, annak a halas emlékeiből csak az dereng, hogyha egy hal a hátán lebeg, akkor az beteg.

– Akváriumban szaporodnak ezek a különleges halak?

– Jónéhány faj igen. A nyári nagy melegben ívási időszakban csodálatos, amikor a párok összeállnak, takarítanak. Most épp egy farkassügér párnak vannak apró utódai, ők külön akváriumban vannak. De valamin veszekedtek, mert a nőstény száján harapásnyom látható. Ez természetes, minden párkapcsolatban vannak súrlódások.

A hüllők és krokodilok terráriumai egy külön helyiségben találhatók.

A három törpekrokodil közül, ahogy látom, az egyik már átvette a domináns szerepet, ő lubickol a vízben, míg a másik kettő a parton pihen. Bár rezzenéstelen szemmel, mozdulatlanul fekszenek, mégis biztos vagyok benne, hogy szemmel tartanak.

Fotó: Mihály Szilvia

– Nagyon jó vadászok, de vannak időszakok, amikor akár 4-5 hónapig nem esznek, ilyenkor nem nőnek egy centit sem, mozdulatlanul pihennek – mutatja be a a még apró krokikat Zsozsi.

– Szüleik 12 évesen is csak 160 cm-esek Szegeden. Ez egy erdei fajta, keveset napoznak, a sötétben érzik jól magukat.

Nagyon érdekes, de a krokodilok víz alatt nem tudnak enni. Minden krokodil a víz felett fogyasztja el táplálékát, nem is nagyon vadásznak víz alatt. A teknősök viszont tudnak víz alatt enni, ki tudják fújni a felesleges vizet, miközben lenyelik a táplálékot.

– Fogadnak osztálykiránduló csoportokat is?

– Igen, sőt, csoportok részére előzetes bejelentkezés után szervezünk etetés bemutatót, ez nagyon különleges élmény a gyerekeknek. Testközelből láthatják, amit az iskolában tanultak az egyes halakról. Etetés után ugyan kicsit zavarosabb lesz a víz, de néhány óra alatt a szűrők letisztítják.

Nyáron a szárazföldi teknőst kis talicskával ki szoktam húzni a sétányra, imádják fotózni a hévízen pihenő vendégek. A varánusz is tartható kézben, őt ölbe fogva szoktam kivinni a múzeum elé és hámmal sétáltatni a fűben. A leguánoknak nagyon éles a körme, jól mászik fára is, hamarosan egy nagyobb kifutóba költöznek majd. Ők kézhez szoktak, a hím példány kifejezetten kedveli, ha vakargatom.

A tervek között szerepel egy nagyobb teknőskifutó és egy rájasimogató medence kialakítása is.

– Adnak le önöknél megunt házi kedvenceket?

– Hajaj, Igen. Még mocsári teknőst is hoztak be. Ezeket el szoktam engedni a Hévízi-patakon, de az ékszerteknőst például tilos szabadon engedni, mert kiszorítják a helyi fajokat. Már kereskedelmi forgalomban sincsenek ezek a fajok.

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva