2019.01.29. 12:00
Rohamléptekkel fejlődik a hévízi fizioterápia
Mozgásanalizáló laboratóriumot avattak a közelmúltban Hévízen, a gyógyfürdőben. A korszerű berendezésekkel a szakmai munka színvonalát akarják tovább emelni, hogy minél hatékonyabb, eredményesebb kezelést kapjanak a páciensek.

A beruházás 190 millió forintba került, amit a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház saját gyógyturisztikai bevételeiből gazdálkodott ki. A mozgáslaborban a betegek állapotát többfajta módon is feltérképezik, a berendezések segítségével pontos képet kapnak a szakemberek a páciensekről. A korszerű eszközök Német-, illetve Olaszországból érkeztek, a hévízi munkatársak 3-4 hónapon át tanulták használatukat.

Vas-Barna Rita, a kineziológiai labor részlegvezetője azt mondta, a vizsgálatokat több színtéren végzik.

– Az első egy testösszetétel-mérés, amellyel a hozzánk érkezők aktuális egészségi állapotát mérjük fel – fogalmazott a szakember. – Egy másik helyiségben háromdimenziós mozgásanalizáló rendszert használunk, amivel elsősorban a törzs szimmetriáját, elváltozásait és a főbb izomcsoportok izometriás izomerejét mérjük.

Dr. Kvarda Attila főigazgató (balról) mutatja be az új mozgáslabort Sárfalvi Péter helyettes államtitkárnak és a vendégeknek
Fotó: Péter Árpád

A harmadik színtéren pedig négy infra- és két optikai kamerás mozgásanalizáló rendszer működik, ahol például a járásképet, illetve a talpnyomást vizsgálják.

A 190 millió forintból berendezett labor a rehabilitációs munkát és a gyógyturizmust egyaránt szolgálja.

A kúra előtt bejön a páciens ide, majd a végén is, és így ki tudjuk mutatni azokat a változásokat, amelyek reményeink szerint az ő javára szolgálnak – fogalmazott dr. Kvarda Attila főigazgató, hozzátéve: ezek az adatok a gyógyfürdőben folyó munka szakmaiságát erősítik, és természetesen a minél precízebb, hatékonyabb gyógyítást szolgálják. Az új mozgáslabort Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára is megnézte a bemutató díszvendégeként.

A napokban kétnapos fizioterápiás konferencia kezdődött a Magyar Honvédség hévízi egészségügyi központjában. Mint a fő szervező, Sandra Sándor professzor elmondta, a szakmai program az orvostudomány, azon belül is a fizio­terápia és a reumatológia újdonságaival foglalkozik, e két területen és a rehabilitációban dolgozó orvosok, szakdolgozók részvételével.

– A fizioterápia rohamléptekkel fejlődik, ez a szakterület száz éven belül nagyrészt felváltja a gyógyszereket – fogalmazott a rendelésvezető főorvos –, hiszen már most is vannak olyan készülékek, amelyek sejtszintű kezelésre képesek.

A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország termál-nagyhatalom, s ha ezt kellően kihasználnánk, ömlene ide a deviza.
Pölöskei Anikó intézetvezető azt mondta lapunknak, az MH Egészségügyi Központjában magas szintű szakmai munka folyik, amit bizonyít az is, hogy az intézmény beteg-elégedettségi mutatója az 5 fokú skálán 4,7-es, ami nagyon jónak számít. Úgy fogalmazott, a hévízi központ alapvetően a hon- és rendvédelmi dolgozókat látja el, de van fizetővendég-szolgáltatása is, ahová jórészt a német, illetve az orosz és az angol nyelvterületről érkeznek páciensek.

Nyitókép: Tourinform Hévíz

Forrás: Péter Árpád, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva