Mihály Szilvia | 2020.11.07. 07:00
SUP deszkázni télen? Irány a Hévíz-patak!
Ha imádtad a nyári balatoni SUP túrákat és naplemente evezéseket, akkor télen, a meleg vizű Hévíz-patakon is próbáld ki az állva evezést! Ha szerencséd van, akár hóesésben is evezhetsz a tavirózsák és vízimadarak között!

A Hévíz-patak egy különleges vizes élőhely, sokkal sűrűbben lakott, mint a Balaton, ha fogalmazhatunk így. A tavirózsák, vízi növények, nádasok között evezve nagyon sok vízimadarat láthatunk, összességében sokkal színesebb itt evezni, mint a nyári naplementében.
Kenuval és kajakkal már hosszú évek óta eveznek a Hévíz-patakon, néhány éve már SUP deszkán is kipróbálhatjuk a téli túrázást. Jártó Bernadett, a SUP the Lifestyle vezetője és a túrák szervezője idén harmadik alkalommal szervez SUP túrákat a gőzölgő patakra.

Különleges hangulata van a Hévíz-patak túráknak
Fotó: Jártó Bernadett, SUP the Lifestyle

– A Hévíz-patak szerintem kihagyhatatlan a téli evezési helyszínek közül. Annyira varázslatos a táj, különleges a meleg víz a tündérrózsákkal, a nádasok között evezünk, híd alatti bujkálunk, ez egy igazi téli kalandtúra. Én minden évben vissza fogok térni, ebből hagyományt szeretnék teremteni.

– Hogyan készüljünk a téli evezésre? Mit vegyünk fel?
– Én minden téli evezéshez neoprén technikai öltözéket rántok magamra. Léteznek neoprén ruhák, kesztyűk és csizmák, sapkák is. Ez lesz a negyedik szezonom, hogy télen is evezek, ezekben a ruhákban nem fázom, tudok benne evezni és jó a komfortzónám is. Persze, aki először evez hidegebb időben, annak nem kell beruházni egy komplett vízálló ruhatárra. A Hévíz-patak alulról fűt bennünket, nem szoktunk fázni, inkább a szárazföldön van hűvösebb. Van, aki síruhában jön vagy futónadrágban, van, aki farmerban és alávesz egy vastag harisnyát. Mindenki maga dönti el miben érzi jól magát és milyen öltözetben tud jól evezni. Mindenképpen legyen nálunk egy vízhatlan táskában száraz váltóruha és cipő, ha véletlenül vízbe esnénk. Bár nem mély a víz és nem is hideg, könnyen partra is lehet szállni, és nem jellemző, hogy vízbe esik valaki, de azt nem javaslom, hogy vizes ruhában evezzünk tovább, mert könnyen megfázhatunk.

Olyan, mintha mesevilágban lennénk
Fotó: Jártó Bernadett, SUP the Lifestyle

– Mit vigyünk még magunkkal az útra?
– Bár a túra végén adunk forró teát a csapatnak, de célszerű hozni magunkkal termoszban teát, kávét vagy vizet, ha úgy gondoljuk, hogy a négy órás túra alatt megéheznénk, akkor energiaszeletet, banánt, vagy szendvicset is. Nagyon fontos, hogy útközben se szemeteljünk, minden csomagolóanyagot, almacsutkát, banánhéjat vigyünk magunkkal, és ne szórjuk a vízbe! Mindenképpen legyen nálunk vízhatlan telefontok, hiszen nagyon sok csodaszép pillanatot tudunk útközben lefényképezni.

– Kezdőknek is ajánlott ez a túra?
– Igen, a túra előtt tartunk egy oktatást, így aki először áll deszkára, az is részt tud venni a Hévíz-patak evezésen. Mivel ez nem egy mély és nem egy erős sodrású folyóvíz, mindenkinek ajánlom, a 8 km-es táv könnyen teljesíthető.

Mentőmellényt minden túrára viszünk magunkkal.

Ennek a túrának annyi a sajátossága, hogy egy nap alatt maximum 250 ember tud lemenni a patakon, ebben a számban a kenusok és a kajakosok is benne vannak. Előzetesen engedélyt kell kérni a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól, és ők igazolják vissza az engedélyeztet létszámot. Ezt én intézem, aki velünk evez, annak nem kell ezzel bajlódnia. Mi a SUP the Lifestyle csapattal nagyjából húszan evezünk egy-egy alkalommal.

Pihenés a Hévíz-patakon
Fotó: Jártó Bernadett, SUP the Lifestyle

– Mi van, ha valakit megijeszt a nagy létszám, egy nap alatt 250 fő a vízen?
– Akkor nekik hétvége helyett a privát, hétköznapi túrákat ajánlom a Hévíz-patakon. Ilyenkor sokkal kevesebb kenus evez, és ha valaki összegyűjti a barátait vagy a családját, 8-15 főig részt vehet a csak nekik szervezett túrán. Ezen az előre egyeztetett időpontban rajtuk kívül nem lesznek idegenek a csapatban. Ez akkor is ideális megoldás, ha valaki csapatépítést, lány-vagy legénybúcsú programot keres, de azoknak is ajánlom, akik a járvány miatt nem szívesen vesznek részt nagyobb létszámú sportprogramokon.

– Egyedül SUP-on leevezni a Hévíz-patakon jó ötlet?
– Ha valaki még nem járt egy adott vízszakaszon, annak én mindenképp a vezetett túrát javaslom, a Hévíz-patak esetén főleg. Elég sok olyan szakasz van, ahol vízbe dőlt fákat, vagy nagyobb növénytársulásokat kell kerülgetni. Én már többször eveztem itt, tudom, mit rejteget a patak, fel tudom hívni a csapat figyelmét arra, hol, mire kell figyelni. De ha valaki egyedül kel útra, az nem ismeri a vizet, annak váratlanok lehetnek ezek az akadályok.
Csak egy irányba, Hévízről Fenékpuszta felé lehet haladni, útközben nem nagyon van olyan partraszállási lehetőség, ahonnét könnyen elérjük az autókat. A Hévíz-patak túráknak, akár kajakkal, kenuval is kötelező vízreszállási és kiszállási helyszínei vannak. Én azt javaslom, szervezett keretek között induljunk itt evezni.

Vadregényes a táj
Fotó: Jártó Bernadett, SUP the Lifestyle

Évszázadokig bivalyok tisztították a patakot, most ezt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai és a vízitúra szervezők tették meg, elhárítva minden akadályt a biztonságos sportolás elől.

A zalamegyei hévízi kénes iszapos meleg tó levezető csatornáját bivalyokkal tipratják, hogy a növényiszap a meleg víz lefolyását ne gátolja.
Forrás: Az Érdekes Újság 1918.

Kattints ide, és olvasd el, milyen élmény a tavirózsák között Mikulás sapkában evezni!

Nézd meg egy korábbi téli evezésen készített képeinket!

Minden infó ezeken a linkeken a Mikulás túráról és a téli SUP túrákról!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva