2019.01.17. 18:00
Szék vagy fotel?! Fő a kényelem
Szokták mondani, a horgászat a kényelmesek sportja. Mi sem könnyebb, mint leülni a tó-, folyópartra, letenni a pecabotot a tartójába, és várni a kapást. Ezúttal azt jártuk körbe, milyen horgászszékek kaphatók a piacon, és mennyibe kerülnek.

A horgászat megkezdése legalább olyan procedúra, mint amikor az ember odahaza a konyhában nekiáll főzni, vagy a hölgyek elmennek vásárolni – írja a csupasport.hu. Mindennek megvan a pontos menete, nem mindegy, hogy a sót tesszük-e bele előbb a levesbe, vagy a lét forraljuk fel. Nos, egy magára valamit is adó horgász komoly előkészületek után indul útnak, a többség előző este bepakol az autóba, hogy hajnalban, reggel ezzel már ne kelljen tölteni az időt – azonnal indulhasson a vízpartra.

Elővenni a horgászbotokat, kikészíteni a merítőhálót, vizet meríteni a vödörbe, bekeverni az etetőanyagot, kikészíteni a csalikat, mind-mind az aprólékos folyamat részei. Ilyen az ülőhely, jó esetben horgászszék kinyitása és elhelyezése is. A komolyabb sporthorgászok direkt erre kialakított ülőkén töltik idejüket, mondván, nagyon nem mindegy, hogyan, milyen pózban üldögél órákon át, és az sem mellékes, hogy a helyükön üldögélve minden a kezük ügyében legyen. Ne kelljen ugrálni, ha fel akarunk bontani egy sört vagy éppen frissen csaliznánk a horgot, vagy ha új horgot kell kötni.

Horgászszékekből márpedig rengetegféle van. Ha bemegyünk egy jobb horgászboltba, netalán az interneten keresünk ilyen ülőalkalmatosságot, számtalan típust, méretűt és színűt találunk.

 

Mire figyeljünk oda?

Fontos, hogy a szék könnyű legyen. Senkinek sincsen kedve több kilogramm súlyú székeket cipelni a garázsból az autóba, az autóból a vízpartra, majd vissza… A kényelem legalább ilyen fontos szempont, a legtöbb szék egyben horgászdoboz is, melyet a vállunkra akasztva könnyedén vihetünk magunkkal. Sokan kizárólag párnázott felületűt hajlandóak venni, mondván, az az igazi, gyakran az ülőke alatti fő, nagy, cipzáros rekeszben tartozékként találunk egy horgászdobozt, amelyben aprócikkeinket tarthatjuk. Ebben a rekeszben több hasonló horgászdobozt is tarthatunk. Legalább ilyen fontos részlet, hogy pohártartója is legyen, és kívül is több cipzáros pakolója, ahová adott esetben a horgokat, apróságokat tehetjük, azokat a dolgokat, melyekre bármelyik pillanatban szükségünk lehet.

Mennyibe kerül?

Na, ez kényes kérdés… Merthogy árban a határ a csillagos ég, némelyiket nem véletlenül hívják horgászfotelnek. Nyolc-tízezer forintért lehet már kapni viszonylag normálisat, ám ha valaki minőségi darabot szeretne, amely hónapokon, éveken át kiszolgálja, bizony a pénztárcájába kell nyúlnia. Ezek a darabok harminc–ötvenezer forint között mozognak, de találni ennél (jóval) drágábbat is.

Kiegészítők – de minek?

Az ilyen horgászszékekhez számtalan kiegészítőt lehet vásárolni. Kapható rájuk esővédőhuzat, székre szerelhető száktartókar, speciális bottartókar, odacsavarozható kézmosó, csontitartószett, lábtartó és okostelefontartó is – na igen, legyen mivel megörökíteni a kifogott méretes példányokat.

Horgászboltok, horgásztavak a Balaton körül

Mindent a pecázásról

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva