2019.12.27. 14:00
Szerelemről mesélő üvegek Hévízen
Útnak indult a Mesélő üvegek sorozat a Belvárosi Múzeumban. Most olyan tárgyakat láthat a publikum, amelyek patikákban, boltokban, háztartásokban voltak fellelhetők.

Február 4-ig Brandschott Csaba, Csidei Péter, Hermann Katalin, Horváth Zoltán, Kiss Csepreghy Ákos, Kiss Sándor és Terleczky József magángyűjteményéből láthatnak ezerdarabos válogatást a hévízi kiállítóhely látogatói.

Fotó: hevizgaleria.hu

– A míves likőrös üvegektől egészen az egyszerű kocsmai porciósokig változatos a „seregszemle” – fogalmazott Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója. – Az üveggyűjtés különleges szelete a szódás vagy szikvízipar területe, ezek a tárgyak külön univerzumba kalauzolnak bennünket. S mivel Hévíz fürdőváros, a tárlatból nem hiányozhatnak a fürdőkúrapoharak sem, amelyek a régi korok fürdőéletéről mesélnek.

A tárlaton kuriózumok, különlegességek is láthatók
Fotó: Péter Árpád / Zalai Hírlap

A múzeum kisebb termében főként biedermeier fürdőpoharak, illetve a fürdőhelyi emlék-, valamint úgynevezett barátságpoharak kaptak helyet, a másik helyiségben pedig csomagolási üvegek, például szódás, kékítős vagy éppen befőttes üvegek láthatók.

A kiállítás számos különlegességet is felvonultat, ilyenek például a szikvízkészítő ballonok, vagy azok a szódásüvegek, amelyek Trianon után a „Nem, nem, soha!” feliratot viselték – egészen 1948-ig, amikor is a szöveget és a nemzeti színeket „kicenzúrázta” róluk a hatalom, s azokat el kellett távolítani.

Fotó: hevizgaleria.hu

Az emlékpoharak egyik különleges szegmensét azok alkotják, amelyek érzelmekről, szerelmekről tanúskodnak. Persze, ezek olykor összetörtek, de amik kiállták az idők próbáját, most régmúlt lángolások emlékét idézik, őrzik.

A másik csoportba pedig azok tartoznak, amelyek a mai szelfik elődjének tekinthetők. Ezek azt dokumentálják, idézik fel, hogy „itt jártam”…

Fotó: hevizgaleria.hu

Pattantyús Gergely iparművész úgy fogalmazott, ezekben az a közös, hogy mindegyikben tetten érhető a lélek – főleg a hibák, s az egyediség által. Régen ugyanis az üvegfúvó mester nem dobta el a rontott darabot, mert drága volt a nyersanyag, inkább kreatívan változtatott, így akadt üveg, amelynek hosszabb lett a nyaka, vagy szélesebb a szája…

Nyitókép: hevizgaleria.hu

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva