2019.03.27. 17:00
Tanösvény és lombkorona-megfigyelő állomás is lesz a Hévízi-tó körül
Diákok segítségével folytatódott a véderdő rekonstrukciója, a napokban háromszáz facsemetét ültettek a tó köré.

A háromszáz csemete elültetésével jelképesen kezdetét vette a véderdő rekonstrukciójának következő szakasza. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház által szervezett programra az Illyés Gyula Általános Iskola diákjai is meghívást kaptak.

– A 30 hektáros véderdő fái jellemzően egykorúak, ami a tó védelme szempontjából nem szerencsés – magyarázta az 5-6. osztályos diákoknak Vissi Géza erdőmérnök, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház erdőgondoka.

Védik a gyógytavat. Vissi Géza segít a hévízi Illyés-iskola diákjainak a faültetésben Fotó: Varga Lívia/Zalai Hírlap

– A tó fölötti páraréteg ugyanis óvja a vizet a kihűléstől, fák híján azonban ezt a paplant elfújná a szél. Mivel a véderdő megvédi azt, télen is lehet fürödni a gyógytóban anélkül, hogy az extrém tevékenységnek minősülne – mondta mosolyogva.

Bár a fák élete véges, az erdő örök – amennyiben különböző korú fák alkotják. A cél tehát, hogy vegyes korú legyen az erdő, tette hozzá a szakember, megjegyezve: a most kiültetett csemetékkel egy kétéves nemzedék indul el a területen.

A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának keretében összesen bruttó 1326 (nettó 742) köbméter fát termeltek ki a véderdőben az elmúlt hónapokban, nagyrészt zöldjuhart, ami ezen a területen rendkívül intenzíven szaporodik, tudtuk meg Vissi Gézától, aki szólt arról is: a kialakított 72 lékben 4400 égercsemetét ültetnek, 3600 kőrist, 3000 kocsánytalan tölgyet, s kisebb mennyiségben vadkörtét és mezei szilt. Elvetnek továbbá 450 kilogramm makkot. Az erdősítési feladatokkal május végére készülnek el.

Fotó: heviz.hu

Tegnap az Illyés-iskola diákjai közreműködésével 300 kőriscsemete lelt új otthonra a véderődben. Vissi Géza kiemelte: a magyar kőris a ligeterdők fontos fája, őshonos fafaj, akár 30 méter magasra is megnőhet, várható legmagasabb biológiai kora 150-200 év.
Amint arról korábban beszámoltunk: a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja 661,9 millió forintból valósul meg.

A projekt a Hévíz-Keszthelyi láp gyepterületeinek, a tó vízszint-szabályozási rendszerének rekonstrukcióját tűzte ki célul, valamint a Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton közötti zöldfolyosót bemutató infrastruktúra fejlesztését, és a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület élőhelyeinek rehabilitációját, ezen belül az idegenhonos vízi növény- és állatfajok, valamint az ugyancsak idegenhonos fás- és lágyszárú növényfajok gyérítését. A 2020-ban záruló program részeként tanösvényt és lombkorona-megfigyelő állomást is kialakítanak.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva