likeBalaton.hu | 2020.08.24. 08:00
Tanösvényen járhatjuk körbe a Hévízi-tavat
A tóvédelmi program részeként felújítják a zsilipeket és egy lombkoronamegfigyelő-tornyot is építenek a várhatóan év végéig zajló beruházásban Hévízen.

– Lombkoronamegfigyelő-torony épül, és a mozgáskorlátozottak is bejárhatják majd a véderdő egy részét annak a természetvédelmi beruházásnak köszönhetően, mely a Hévízi-tó környezetében folyik – mondta el a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője.

Németh György elmondta: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Hévíz önkormányzata, a kórház és a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány közös konzorciumban, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával indította el a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítását.

Fotó: Mihály Szilvia

Már megkezdődtek a véderdőben a természetvédelmi munkálatok, a tavat körbejárhatóvá tévő, a helyi állat- és növényvilágot bemutató tanösvényt alakítanak ki pihenőhelyekkel, felújítják a zsilipeket, és egy lombkoronamegfigyelő-tornyot építenek a várhatóan év végéig zajló beruházásban.

A 660 millió forintos európai uniós forrás felhasználásával a tótól északra és délre lévő csatornák zsiliprendszereit újítják fel, a tanösvényt pedig úgy alakítják ki, hogy annak egy ívén a mozgáskorlátozottak is bejuthatnak a véderdőbe, hogy megismerjék annak élővilágát. A tótól nyugatra felállításra kerülő megfigyelőtorony pedig arra is szolgál, hogy összekapcsolódjon a turizmus és a természetvédelem – ismertette a környezetvédelmi vezető.

A munkavégzés során az erdő gyalogútjain szakaszos lezárásokra kell számítani.

Nyitókép: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva