2019.02.08. 18:00
Tányértöréssel nyílt meg a hévízi tárlat
A mediterrán életérzés jelenik meg a Muzeális Gyűjteményben nyílt tárlaton. Ennek megfelelően a megnyitón táncoltak és tányért törtek…

A Nekünk Zakynthos egy hazai s erdélyi, hivatásos és amatőr művészekből álló Fac­ebook-csoport, amelynek tagjai tavaly nyáron alkotótáborban vettek részt a festői görög szigeten. Ott készült, válogatott munkáikból először Hévízen nyílt kiállítás Nagy Jenő, a fürdőváros ismert galeristája segítségével. A tárlatot Hermann Katalin, a múzeum igazgatója rendezte.

A tábort Kovács Emil Lajos erdélyi képzőművész szervezte, aki a híres nagybányai festőiskola egyik kései követője, hiszen a város egyetemének festészet tanszakán végzett 2011-ben.

– Mi lehetne jobb dolog egy alkotási időszak után, mint kiállítani – fogalmazott a megnyitón.

– Mindannyiunkban ott él az érzés, amit Ady Endre is megfogalmazott: szeretnénk magunkat megmutatni. Rólunk, képzőművészekről mindenki tudja, hogy „kép-mutatók” vagyunk, s ezt a hírünket Hévízen is igazoljuk.

A festőművész kiemelte, a képekben közös, hogy a mediterrán életérzést árasztják, még ha eltérő a tárgyuk és a technikájuk is.

Zorba dalára megmozdultak a festőlábak is. Azért Zakynthoson is voltak ilyen pillanatok…
Fotó: Péter Árpád

– Semmifajta kötöttségünk nem volt – folytatta –, mindenki azt csinált, amit akart, de nagyon kellemes meglepetésként ért, amikor reggelente azt láttam, az alkotók veszik a kis állványukat, mappájukat, és mennek dolgozni. Holott előzetesen inkább azt gondoltam, biztosan fogunk ott festeni is, de inkább egy jó nyaralás lesz. Nos, nagyon „munkatáborrá” sikerült ez a 10 nap. Senki sem tudta kivonni magát abból a lázból, ami úrrá lett rajtunk, és eszeveszett módon elkezdtük pocsékolni a festéket…

Fotó: Hévíz TV

Hitter Ferenc erdélyi művészeti író, aki Felsőbányán szervez táborokat, a kiállítást megnyitva kiemelte: a sok helyről verbuválódott művészcsapat tagjainak Zakynthoson majdnem kivétel nélkül jelentős munkái születtek a mediterrán tájképfestészetben. Az alkotásokban visszaköszönnek urbánus témák és természeti csodák, megjelennek az olajfaligetek és a citromfák, s mindaz, ami szavakban visszaadhatatlan.

– Sokat álmélkodtam a helyszínen – mesélte –, és élveztem azt, ahogyan festenek az alkotók. S tényleg többet festettek, mint amennyit szórakoztak vagy fürödtek a tengerben. Akik ott voltak, nem teltek be a látnivalóval – inkább megörökítették azt – mondta Hitter Ferenc.

A kiállításnyitón a Pyrgos görög zenekar és néptáncegyüttes lépett fel, amelynek hagyományőrző munkáját tavaly Nemzetiségekért-díjjal ismerte el Magyarország. A csapat tagjai a görög vidékek autentikus zenéjét és néptáncát mutatták be, a végén pedig tányért törtek, sőt, Zorba dalára a közönséget is megmozgatták.

Fotó: Hévíz TV

Forrás: Péter Árpád, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva