likeBalaton.hu | 2021.07.27. 08:00
Tündérrózsa ovi a Hévízi-tóban
Úgy tűnik, a tavirózsák szeretnek oviba járni, a korábbi nevelőtelep újra benépesült, virágzó, fiatal tündérrózsák borítják a tavat.

A Hévízi-tóban a fehér színű tavirózsa volt őshonos, a vörös, indiai változatot több mint száz évvel ezelőtt Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára telepítette a meleg vizű tóba.

Fotó: Mihály Szilvia

A köznyelv tündérrózsának is hívja ezeket a színes virágú növényeket, és több legenda kering róluk. A fehér és a kék tündérrózsa Egyiptomban a bőség jelképe, a hinduk lótuszvirága pedig az univerzum bölcsője volt.

– A strandi épület mögött a kollégák kis tavirózsa telepeket telepítettek, melyek szépen felcseperedtek. Felnőtté válásuk után a tó más területeire költöztették át őket – olvasható a Hévízi-tó közösségi oldalán.
– Hogy milyen csodás a természet, nemrég felfedeztük, hogy az óvoda teljesen magától újra szerveződött, virágzó tavirózsák borítják ismét a vízfelszínt.

Posted by Hévízi Tófürdő on Friday, July 23, 2021

A tavirózsák jelenléte nagyon hasznos a többi élőlény számra, szaporodásukhoz, életmódjukhoz nélkülözhetetlen búvóhelyet, életteret biztosítanak. Nem csak esztétikailag, ökológiailag is nagyon fontos a jelenlétük. A tavirózsa környezete kiváló élőhely, a rajta képződő biofilm réteg pedig hasznos tápanyagként szolgálhat.

Ez videó egy percbe sűrítve mutatja meg, hogyan nyílik ki ez a varázslatos virág:

Nyitókép: Hévíz Tourinform, hivatalos sajtófotó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva