likebalaton.hu | 2018.07.12. 12:00
Tündérrózsák tava
Mindenki tudja, hogy a Hévízi-tó telis-tele van tavirózsákkal. Arról viszont már rendszeresen vitáznak a fürdőzők, hogy melyik az eredeti, honnan jött, egyáltalán lótusz, tavirózsa vagy tündérrózsa a neve. Öntsünk most tiszta vizet a pohárba!

Az őshonos tündérrózsa

1815-ben Richard Bright angol utazó ír először a Hévízi-tóban viruló őshonos, fehér tündérrózsáról (latinul: Nymphaea alba). Ennek a virága kisebb, mint a színes változatoké és jellemzően június és szeptember között virágzik.

Forrás: Tourinform, Hévíz

Az első betelepített tündérrózsa

1898-ban kezdte el a vörös tündérrózsák (latinul: Nymphaea rubra var. longhiflora) betelepítését dr. Lovassy Sándor. A vörös őshazája Kelet-India, 33 nappal a hévízi iszapba ültetés után kivirágzott és azóta ez lett az uralkodó fajta a Hévízi-tóban. Az utóbbi időben a vörös tündérrózsa egy világos színű változata is megjelent.

Ezután Lovassy professzor több más fajjal is kísérleteket. Így került Hévízre az egyiptomi kék tündérrózsa (Nymphaea capensis), vagy az amazonas-i Victoria regia. Ezek is szépen virágoztak, de szaporodni nem voltak képesek, így nem tudtak elterjedni.

Fotó Tourinform, Hévíz

Most, hogy mindent tudunk már a tündérrózsákról, nincs más hátra, mint nyugodtan lubickolni közöttük Hévízen és élvezni a szépségüket.

Forrás: Hévíz, Tourinform

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva