zaol.hu | 2018.08.17. 11:00
Túra a karikák világába Hévízen
Vidám karika-túrára vár mindenkit pénteken 17 órától a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteménye.

A fürdővárosban három kiállítás nyílik egyszerre: más-más stílusban, de mindegyik a karikatúrák világába kalauzol.

Karika-túra című időszaki tárlatunk három egysége a karikatúra műfaját járja körbe – bocsátja előre Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ vezetője. – Kamaratermünkben a Hírnév rajzolva című portré karikatúra- kiállítás látható olyan hírességekről, akik valamilyen módon kötődnek Hévízhez. A belvárosban megtekinthető Karika-túra című szabadtéri tárlat a város humoros oldalát mutatja be szituációs karikatúrákon, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum karikatúra- gyűjteményét pedig Akik a humorban nem ismernek tréfát címmel a Muzeális Gyűjtemény I. termében tekinthetik meg az érdeklődők.

Karnics Tibor egyik karikatúrája, amely a szabadtéri tárlaton, a belvárosban tekinthető meg

A békéscsabai múzeum változatos műegyüttesének egyik leggazdagabb és legizgalmasabb része a képzőművészeti gyűjtemény, amely a karikatúra- kiállítás anyagát is őrzi. A többségében nagy műgonddal készült, aprólékosan kivitelezett lapok az alkotók korának tartanak tükröt ironikus, groteszk látásmóddal, a karikírozás szándékával. A grafikák és a műfajon belül kuriózumnak számító nagyméretű festmények bemutatják a népélet különféle szegmenseit, a kis- és középpolgárság, az értelmiség és a dzsentri réteg mindennapjait.

A tematika a „csupán mosolyra fakasztótól” a vitriolos megközelítésig terjedő széles skálán mozog. A szatirikus témafelvetést és hangvételt művészi igényű grafikai világ, nemegyszer a finom részletek kidolgozására törekvő, cizellált megoldások kísérik.

A Karika-túra című szabadtéri tárlaton Karnico, azaz Karnics Tibor a mindenki által ismert, úszógumi helyett használt „karikát” állítja a képek középpontjába.

Ezek a karikák Hévíz egyik szimbólumává nőtték ki magukat, s most a fürdővárosban élő képzőművész jóvoltából különböző, mosolyt fakasztó szituációkban köszönnek vissza a képeken.

Karnico Hévíz egyik szimbólumát, a „karikát” állítja a középpontba

– A Hírnév rajzolva című tárlat négy karikaturista alkotásait fogja egybe – folytatja Hermann Katalin.

– Olyan hírességek megrajzolására kértük a művészeket, akik egy-egy esemény résztvevőiként, fellépőiként, vagy mint pihenő vendégek megfordultak Hévízen. Készültek karikatúrák irodalmárokról, például Szabó Lőrincről, aki 1949-ben járt nálunk, s minderről meg is emlékezett nyolc szonettben, melyeket itt, Hévízen egy kockás füzetben vetett papírra. Megtekinthető továbbá Áder János köztársasági elnök karikatúrája, aki a víz világnapján látogatott Hévízre néhány évvel ezelőtt, továbbá ott van a rajzok egyikén hazánk ikonikus sportolója, Puskás Öcsi is, aki több ízben pihent a városban. S nem maradhattak ki a sorból azok a zenészek sem, akik az elmúlt időszakban a hévízi közönséget szórakoztatták a fürdőváros színpadain.

A zenészekről az egyik legismertebb hazai karikaturista, Tóth Antal Tónió készített rajzokat. Dobrovolszky László karikaturista akvarelljei irodalmárokat vonultatnak fel, Fejérvári Zsolt festőművész politikusokat örökített meg, Lázár Zoltán karikaturista pedig olyan híres sportolókról készített karikatúrákat, akik szívesen időztek, időznek Hévízen.

Mindhárom tárlat augusztus 17-én pénteken 17 órakor nyílik meg a Muzeális Gyűjteményben. A vendégeket Hermann Katalin köszönti, a kiállításokat Ando György, a békéscsabai Munkácsy- múzeum igazgatója és Papp Gábor, Hévíz polgármestere nyitja meg, zongorán közreműködik dr. Lévay Péter elméleti fizikus. A karikatúrák október 15-ig tekinthetők meg a fürdővárosban.

Forrás: zaol.hu, Varga Lívia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva