Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.11.20. 17:00
Zalakaros és Hévíz volt az októberi kedvenc
12 ezer feletti szállóvendéggel és nagyjából 33 ezer vendégéjszakával a két népszerű zalai fürdőváros – a körülményekhez képest – októberben is jól teljesített.

Hévíz és Zalakaros változatlanul ott van a hazai turisztikai Top 10-ben, a forgalmat főként az őszi szünet pörgette fel.
Ez a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) statisztikáira alapozva, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által készített októberi trendriportból derül ki. Eszerint bár Budapesten a tavalyi vendégszámnak csak 10 százalékát tette ki az idei októberi, a hazai utazók körében a főváros volt a legkedveltebb.

Hévíz októberben is sokakat csábított, s a szállóvendégek mellett megjelentek az egynapos látogatók
Fotó: Péter B. Árpád

Az MTÜ kampánysorozatával ösztönözte utazásra a belföldieket, külön fókuszálva a balatoni régióra, majd picivel később az egész országra. Az október 23. és november 1. közötti iskolai szünetre megélénkülő hazai vendégforgalomnak is köszönhető, hogy a második őszi hónapban 627 ezer vendég érkezett a hazai szálláshelyekre, közülük 591 ezer belföldi. A szálláshelyek összesen 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, zömében magyarokat.

A vidéki szálláshelyek közül, szeptemberhez hasonlóan, ismét a szállodák voltak a legnépszerűbbek, az összes vendég­éjszaka mintegy felét töltötték el itt. A turisztikai térségek közül a balatoni mögött a mátra-bükkit és Budapest környékét, illetve magát a fővárost találjuk, ebben a sorrendben.

Hévíz és Zalakaros októberben több mint 12 ezer szállóvendéget fogadott
Grafika: MTÜ

Az októberben hatályos rendelkezések alapján turisztikai céllal csak a visegrádi négyek országaiból érkezhettek külföldiek Magyarországra, azonban üzleti, tanulmányi útra vagy egészségügyi ellátásra mások is beléphettek, ezért is lehetséges, hogy a havi adatok alapján a legtöbb külhoni Ukrajnából, Németországból, Romániából, Dél-Koreából és Ausztriából jött, Zalába is.
Az MTÜ turisztikai riportjából kiolvasható: az 1,6 millió vendégéjszaka harmada a leglátogatottabb 10 településen realizálódott. A havi Top 10-ben a fővárost Hajdúszoboszló követi, majd Eger, Miskolc, Gyula, továbbá Balatonfüred, Szeged, Hévíz, Zalakaros és Debrecen a sorrend.

Sós vizű medence is várja a fürdőzőket
Fotó: hellozalakaros.hu

A zalai élharcosok közül Hévízre 12156 szállóvendég érkezett, Karosba 12884, ők 33420, illetve 32875 éjszakát töltöttek el. Ugyanakkor több szolgáltató arról számolt be, hogy nagy számban megjelentek az egynapos látogatók, különösen a megyéből, illetve a közeli térségekből, akik sétálni, enni, kikapcsolódni mentek a két városba, általában valamelyik hétvégi napon.
Ők, természetesen, nem szerepel(het)nek a hivatalos turisztikai statisztikákban, de az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, illetve a kulturális intézményekben, így például a keszthelyi Festetics-kastélyban jelentős forgalmat eredményeztek.

Ha a teljes balatoni régiót vizsgáljuk, megállapítható, ez volt a legnépszerűbb turisztikai térség, az összes vendégéjszaka 17 százalékát itt könyvelték el: a szálláshelyekre 112 ezer vendég érkezett, 274 ezer estére. A turisták 63 százaléka szállodákban, 27 százaléka magánszálláshelyeken, további 6 százaléka pedig panziókban szállt meg. A térségben a belföldi látogatók domináltak, az összes vendégéjszaka 97 százalékát magyarok adták.

Októberben a belföldi vendégek legkedveltebb balatoni települései között sorrendben Balatonfüredet, Zalakarost, Hévízt, Siófokot és Veszprémet találjuk.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva