likeBalaton.hu | 2022.06.17. 20:00
Élménybeszámoló: ilyen volt az Bondoró utcaszínházi fesztivál
Magyarország egyetlen utcaszínházi fesztiválján mindenki megtalálta a neki tetsző programot.

Nemzetközi kavalkád Kapolcs utcáin

Magyarország egyetlen utcaszínházi fesztiválján igazi multikulturális hangulatba csöppent a nagyérdemű. Ebben az évben a korábbiaknál is színesebb programkínálattal készültek a fesztiválszezonra a Bondoró szervezői. Önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, valamint koncertekkel és vásári portékákkal várták a látogatókat egy vidám, nyárindító hétvégére.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF programjainak sorát bővítő utcaszínház fesztivál ebben az évben nagyot lépett a nemzetközi porond irányába, ugyanis idén minden eddiginél színesebb repertoárt mutat be, nem csak az előadások, de az őket képviselő nemzetek tekintetében is.

Bohém hétvégével indította a nyarat a Bondoró

A Bondoró Porond egy valódi multinacionális színtérré változott, ahol többek között belga, olasz és spanyol előadók is játszottak a közönségnek, a közönséggel. Itt lépett fel az olasz Katastrofaclown (azaz Andrea Fedi), aki folyamatosan váratlan és vicces helyzetekbe sodorta a nézőket. Emellett a szintén olasz Compagnia Lannutti & Corbo gólyalábas attrakcióját, valamint a Pyròvaghi látványos tűz showját is itt láthattuk a fesztiválon.

Fotó: Bondoró hivatalos/Kelemen Gergő Photography

Mindhárom előadás az Olasz Kultúrintézetnek köszönhetően utazott a Bondoróra. Természetesen hazai utcások is bekerültek a porond nemzetközi felhozatalába: a Bab Társulat, a Bánfalvy Stúdió – TeátRum Trapptop és a Langaléta Garabonciások, továbbá a Kajárpéci Vízirevü is megjelent egy-egy program erejéig. De volt itt utópisztikus elképzeléseket bemutató belga műsor is, Alessandro Carocci jóvoltából, aki a Wallonie-Bruxelles International képviseletében lépett fel. A Tűzmadarak Cirkuszcsoport idén több ízben is megjelent ezen a helyszínen. Volt itt attrakciók sorát felvonultató Egy utca só, péntek este a Proper Mess tűzshowt is láthattuk tőlük. Ez évben a Bondoró Főnixmadarát is ők készítették és mutatták be a közönségnek az első nap nyitófelvonulásán. A már hagyományosnak számító főnix égetés keretében velük búcsúztatták a fesztivál totemállatát.

Nemzetközi kínálattal várta a közönséget a Bondoró Színpad is

A helyszín nyitókoncertjét egy ötfős nemzetközi produkció adta. A Rumbaristas formációt spanyol, francia, belga és olasz gyökerekkel rendelkező zenészek alkotják. A zenekart a katalán származású rumbás Willy Fuego és a francia-olasz-lengyel Thomas Morzewski trombita/billentyűs alapították. Csatlakozott hozzájuk a belga Roel Poriau (dob) és Thomas De Smet (basszus), az egykori belga világzenei díjas Think of One együttes korábbi tagja. Ám a rendkívüli harmonikás, hegedűs Nele Paelinck sem maradhatott ki. A Flamand Kulturális Intézet által támogatott koncerten a latin íz és a balkáni nosztalgikus szenvedély színes egyvelegébe kóstolhatott a közönség.

Különleges tűzshow-ban lehetett része a látogatóknak

A nézők ezt követően az osztrák Flame Rain Theatre tagjait láthatták péntek este, akik egy lélegzetelállító tűzshowt mutattak be – méghozzá az Osztrák Kulturális Fórum képviseletében. Idén a Bondoró Színpadon mutatkozott be a Létra Kulturális Egyesület is, az Ab Ovo című előadással. A spanyol Cervantes Intézet közreműködéséből itt láthattuk Marta y Eva előadását, La Prima címmel. Napközben több ízben kipróbálhattuk a tehetségünket, ugyanis a Bondoró Színpadnak helyet adó Kecskekő Sátorhely tágas mezején zsonglőr játszóházat rendezett be a Tűzmadarak Cirkuszscsoport, Gyertyán Balázs Bezs pedig a bűvészet pszichológiájába vezette be a nagyérdelműt. Árnyak a Porondról címmel cirkuszi meséket is láthattunk az Időutazók Társulat előadásában, amely a Bondorón debütált. Különleges koncerttel készült az idei évre a Zuboly. A zenekar a Cirkusz című anyagot mutatta be, s néhány váratlan látogató jóvoltából nem csak a színpad, de a nézőtér is attrakcióvá változott szombat este. A Cseh Centrum jóvoltából megérkeztek ugyanis a víz alatti világ ragyogó lakói, akiket a V.O.S.A Theatre tagjai keltettek életre. A különféle színekben ragyogó medúzák sétáló látványosságként a teljes fesztivált bejárták a szombat este folyamán. Nem csak a Bondoró Színpadnál, de a Torkolat – Sörkertben és a Bordűrben is találkozhattunk velük.

Fotó: Bondoró hivatalos/Kelemen Gergő Photography

 

Finom balatoni borokat is lehetett kóstolni

A finom dallamok és páratlan borok szerelmesei idén is megtalálták a kedvükre valót a Bondorón. A Bordűr – Bor-és Művészeti Páholy Balaton-felvidéki borokkal, borkóstolókkal és más ínyencségekkel (például gin masterclassal) várta a látogatókat. A nagyobb elmélyülést igénylő programok és kifinomult stílusok helyszínén idén olyan előadók léptek fel, mint például Csemer Boglárka (Boggie), a You, vagy a Valami Swing zenekar. Itt hallhatta a közönség Németh Juci és G. Szabó Hunor kettősét is. A Bordűrben adott jazzkoncertet a Borbély Mihály Quartet, illetve az Edina and Friends (RO) zenekar is. Utóbbi a Kolozsvári Magyar Napok képviseletében mutatkozott be az idei Bondorón. A Cseh Centrum támogatásában szombaton DJ Gadjo is itt táncoltatta meg a közönséget. De itt láthattuk az ukrán-magyar kooperációban működő Ptah Theater előadását is.

A vasárnapi záróakkordot Beck Zoli önálló szerző estje adta, amelyben régi és új dalok is felcsendültek. A Bordűr a kisebbek számára is tartogatott programokat: Rutkai Bori Bandája a Zsebtenger partján található Kukutyin városkába kalauzolt.

Fotó: Bondoró hivatalos/Kelemen Gergő Photography

A Bondoró igazi családi fesztivál

Így nem kérdés, hogy számos olyan programot is megtalálunk a kínálatában, ahol kicsik és nagyok együtt szórakozhatnak a fesztiválon. A MeseKert ebben az évben is a legkisebbek birodalmaként tért vissza. Három napon át báb- és meseelőadások egész sorát kínálták itt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bemutatkozott az Illaberek Bábszínház, horgász hétvégét tartott Keresztény Tamás és Nagy Petra, fellépett a Kámfor Bábszínház, Kacor királyt hozta el a HolddalaNap Zenekar, a piros tengeralattjáróval érkezett a Bab Társulat. Itt láthattuk a Majoros Ági Bábszínház Százszorszép Bóbiskáját, valamint a Griff Bábszínház előadását is. Danny Bain, Écsi Gyöngyi, valamint a Mikropódium Családi Bábszínház is fellépett ebben az évben, ez alkalommal a Kövér Béla Bábszínház is a MeseKertben rendezkedett be. Betyárvilág című vásári bábjátékuk a gyermekkort elevenítette meg. Szombaton több ízben is megtekinthettük a belga Théâtre du N-ombrîle bábelőadását, amelynek keretében három bábszínész óriási árnyakat vetített a MeseKert kőfalára. Az Animalia című különleges árnyékszínház a Wallonie-Bruxelles International támogatásából érkezett a Bondoróra. A Pajtában a Miskolci Csodamalom Bábszínház kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A bábokból rendezett tárlat számba vette a különböző bábtípusokat a marionettől a kesztyűs bábokon keresztül az árnyjátékig, s mesélt a bábok születéséről is.

 

A Torkolat – Sörkert idén is a bohém hangulatot biztosította

Ezen a helyszínen különféle sör- és pálinkakóstolókon vehettünk részt, miközben pezsgő koncertek váltották egymást. A Torkolatban lépett fel Pribojszki Mátyás és Szász Ferenc duója, a Grunting Pigs, itt játszott a a Crazy Daizy Jug Band, valamint az Esztám Band és Henzee & Hanzee is. A Torkolatban adott koncertet a Fran Palermo, akik ezúttal egy különleges, négyfős felállással érkeztek a fesztiválra. Szólókoncertet adott a Papaver (azaz Szendrey-Nagy Olivér) és a Kistehén Tánczenekar alapító tagja, Dorogi Péter is, aki akusztikus műsorában munkásságának legfontosabb szerzeményeit játszotta.

Itt koncertezett az Ivan and the Parazol zenekar dalszerző párosa is

Balla Máté és Vitáris Iván is, akik új dalaikat teljesen akusztikus formában mutatták be a Bondoró közönségének.

Fotó: Bondoró hivatalos/Kelemen Gergő Photography

 

Tengernyi kézműves programon vehettek részt a látogatók

Ebben az évben bővült a workshopok és állandó programok kínálata is. A Babra Műhelyben Gabiga kézműves műhelyében, Bánhidi Krisztina nemezelő és kalligráfia workshopjában, valamint Fekete Dóra álarckészítő műhelyében is alkothattunk a hétvége folyamán. Szintén itt rendezkedett be idén Papito, az argentin bohóc is, aki ez alkalommal cirkuszi kalligráfia workshoppal várta az érdeklődőket. A workshop azoknak a nagyobbacska gyerekeknek, illetve szüleiknek, felnőtteknek szólt, akiket érdekel a kalligráfia, van némi kézügyességük és türelmük, hogy jó néhány órát eltöltsenek egy szépséges felirat elkészítésével. Szebbnél szebb alkotások születtek itt.

Fotó: Bondoró hivatalos/Kelemen Gergő Photography

 

Kerámiázni és amerikai frizbizni is lehetett

Kerámiázásra is volt lehetőség, méghozzá Réthy Orsi mozgó műhelyében, a Malomszigeten. A Gulipánia alkotóműhelyből haza is hozhattuk kész tárgyainkat. Kipróbálhattuk a Hole In Group nemzetközi játékait, például a francia petanque, a finn mölkky, az amerikai kanjam frizbi, vagy a német kornhole játékokat is.

 

A kapolcsi utcák és terek mind programhelyszínné váltak

A Bondoró sajátossága, hogy a kapolcsi utcákat és tereket program helyszínekké varázsolja. A fesztiválon szinte minden pillanatban történik valami, ami mosolyt csal a járókelők arcára. Nem volt ez másként ebben az évben sem: a hétvége folyamán testközelből tapasztalhattuk meg az utcai művészetek erejét, eleven momentumait. Velünk szórakozott (és szórakoztatott) Mimuido, a művészet udvari bolondja, Patakparti Kiállítást láthattunk a BubutimArt Kerámia, a Pipacs Kerámia, valamint Szurdi Éva alkotásaival, Kádár Ferkó Fotószínházában a korabeli életkép szereplőivé váltunk egyetlen pillanat alatt. Az utcákat járva lépten-nyomon belebotlottunk Danny zenemasinájába, újfent megelevenedtek a Bondoró saját figurái is.

Fotó: Bondoró hivatalos/Kelemen Gergő Photography

 

De nem csak velük találkozhattunk az idén. Vasárnap felbukkant a fesztiválon a szerb Mirror Couple is, akiknek kézzel készült jelmezeit számtalan kis tükör borította – így aranyozták be a fesztivál utolsó pillanatait, egészen a zárófelvonulásig, ahol a fesztivál porondmestereivel, a Bondoró Figurákkal, a Kövér Béla Bábszínház és a Mágustones Masírbanda tagjaival, Danny Bain, Mimuido valamint az olasz Katastrofaclown társaságában utolsó útjára kísértük a Bondoró Főnixmadarát, egészen a tűzig. A zárókoncertet idén a Los Orangutanes színes kompániája adta a Bondoró Színpadon.

Járhattunk még egy utolsó, önfeledt táncot mielőtt jövőre ismét összejövünk a Bondoró Fesztiválon, hogy együtt ünnepeljük az utcaszínház bámulatos világát.

Fotó: Bondoró hivatalos/Kelemen Gergő Photography

 

Bondoró Fesztivál 2022 képgaléria – megtalálod magad a fotókon?

 

 

Nyitókép: Bondoró Fesztivál hivatalos/Kelemen Gergő Photography

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva